Matematika baugina ir kai kuriuos mokslininkus  (4)

Neseniai publikuoto tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad mokslininkai mažiau domisi naujomis teorijomis, kurios grindžiamos daugybe matematinių skaičiavimų – tai, pasak tyrimo autorių, yra gana rimtas barjeras mokslinei pažangai, rašo usnews.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bristolio universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkų grupė nustatė, kad moksliniai straipsniai, kurių kiekviename puslapyje yra gausu matematinių formulių, yra rečiau cituojami kitų mokslininkų. Mokslo straipsniai su maksimaliu kiekiu matematinių lygčių yra cituojami perpus mažiau nei straipsniai, kuriuose matematinio turinio yra labai nedaug ar jo visai nėra, teigia universiteto biologinių mokslų mokyklos specialistai Timas Fawcettas ir Andrew Higginsonas.

„Tai yra svarbi problema, nes beveik visose mokslo srityse remiamasi matematinėmis teorijomis bei eksperimentiniais darbais. Jeigu naujos teorijos pateikiamos tokiu pavidalu, kuris atbaido kitus mokslininkus, tuomet niekas neatlikinės eksperimentų, kurie būtini norint patikrinti tas teorijas. O tai yra kliūtis mokslo pažangai“, – teigė T. Fawcettas.

Pasak tyrimo autorių, problemą galima spręsti dvejopai. Lėtasis, bet ilgalaikis sprendimas būtų sustiprinti matematinį doktorantų paruošimą. Bet galima taikyti ir greitesnį sprendimą.

„Mokslininkams reikia rūpestingiau apgalvoti kaip jie pateiks matematinius duomenis apie savo darbą. Idealus sprendimas būtų ne slėpti matematiką, o prie formulių pateikti daugiau aiškinamojo teksto, kad skaitytojui būtų aiškesnės teorijos prielaidos ir svarba“, – aiškina A. Higginsonas.

Tyrimas birželio 25 d. publikuotas recenzuojamame leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (4)