Lina Rumbutytė. Be teisės pasirinkti ilgaamžiškumą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

egisb 2012-12-22 09:18
ta pati galima pasakyti ir apie automobilius ir ju dalis. seni (mazdaug iki 1998) Mercedes varikliai (ypac dyzeliniai) buvo gaminami su variklio resursu milijonui kilometru. o siandien, pvz Peugeot kai kuriu varikliu resursas - 100 000 km.
kestutisz 2012-12-22 10:52
O tie automobiliai palyginime tikrai kainavo/kainuoja (sąlyginai, net nežinau kokį ekvivalentą paimti) tiek pat? Šią sąmokslo teoriją galima pritaikyti ir IT - koks nors Intel'is gi specialiai ne iš karto pradėjo gaminti šiandieninius procesorius, o tam kad galėtų užsidirbti iš tarpinių kartų - http://www.cpu-museum.de/?m=Intel :)
Tas_pac 2012-12-22 10:58
Čia jau sena istorija, visi žino. Mersedesų modeliai išleisti maždaug po devinto dešimtmečio vidurio savo kokybe nebe pralenkia tų pačių prancūziškų automobilių, kurie visada buvo tituluojami kaip patys nekokybiškiausi. Liūdna kad tokia markė, su tokiu didžiu vardu parsidavė. Dabar septintame aštuntame dešimtmetyje pagaminti mersedesai Afrikos bekelėse jau antrą ridos ratą suka ir kaip riedėjo taip rieda, nes jie yra neužmušamos mašinos. Nauji, niekam tikę. Dabar Japonai gamina kokybiškiausius automobilius, bet irgi jie jau ne tokie kokybiški kaip prieš 20 metų...
lmn 2012-12-22 12:05
Straipsnio nuotraukose įdėti mikseris ir ausinės vargu ar turi įmontuotų mikroschemų, kurios tyčia sugadina gaminį. Be to, šiais laikasi gamyba tiek atpigo, kad šių daiktų kaina mažesnė už remonto valandinį įkainį. P.S. Straipsnio autorė gal nepatikėtų, bet ausinukai prieš 10 m taip pat sugesdavo.
ligonis 2012-12-22 12:10
nesmagu, kai sugenda žaislas už kurį mokėjai pinigus, bet lygint lempute su viena dalim kuri gali tiesiog sugest ir web kamerą su milijonu dalių irgi neypatingai protinga. juk neišgirstat kai kažkas sako: "mano vaikystei turėtas medinis kubas dar dabar puikiai veikia, net ir po 42 metų, o mano sūnaus mobilus telefonas sugedo vos metams praėjus." šitam reikale dvi pusės yra, bet visi dažnai pamiršta tą kitą puse, nes jiems pinigų nemoka ta pusė.
lmn 2012-12-22 13:54
Matyt, kalba apie šią lempą: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/i ... eo?l=2&p=1 Tai ta lempa nešvietė, o lentynoje pragulėjo 100 m. Pamiršo Edisonas įdėti senėjimo mikroschemą
Anonymous 2012-12-22 14:47
Ne vien mikroschemos sendina, brangūs kompiuterių eros gyventojai Tai gali būti ir pamažu prarandanti savybes plastmasė. Guolis su plonesniu kietuoju paviršiumi. Tepalas, kuris džiūna. Ar tiesiog banali įvorė vietoje guolio. Ar rutulinis guolis vietoje kūginio... Medžiagų atsparumo mokslas pasiekė savo viršūnę, galima labai tiksliai apskaičiuoti atsparumo lygį, kad įrengimas tarnautų visą garantinį laikotarpį - ir ne daugiau. O tokie pokštai, kaip straipsnyje minėti graužtuko akumuliatoriai - išskirtiniai, graužtukas per savo aroganciją prisižaidė Kiti gamintojai viską daro kur kas subtiliau
kestutisz 2012-12-22 14:55
Tikrai tais atvejais gamintojas blogesnių savybių medžiagas naudoja dėl jų "suktumo", o ne pigumo? ;)
Anonymous 2012-12-22 15:00
Taip! Tai ne tik trumpiau gyvuojantis daiktas, tai taip pat ir pigesnės medžiagos! Penki zuikiai vienu šūviu... Ir kas įrodys, kad gamintojai sukčiauja? Juk jie renkasi pigesnes medžiagas, kad gaminys būtų labiau prieinamas pirkėjams, o tų medžiagų savybės „pakankamai geros“
Paprastas_zmogus 2012-12-22 15:56
Nu nežinau, mano iPod jau 6-ti metai eina kaip laikrodukas...
GTRooTube 2012-12-22 16:59
Šita tema buvo kalbėta viename Zeitgeist filmų. Tikrai liūdna, kai pagalvoji, kad nebėra patvarių mašinų, Iphono ekranas dūžta iškritęs iš kišenės ir šiaip. Visgi technologinė pažanga užtat labai greita. Bet vėlgi naudojam medžiagas, bet jos jau gana greit baigsis, kaip tada bus su trumpalaikiais gaminiais, kurių pakeisti kuo nebebus?
Crimson88 2012-12-22 17:31
turbūt todėl kad apple mano IBM lenovo laptopas jau irgi 6 metai eina, nors buvau dukart ant grindų numetes, ir kava apipyles aj bėje mano HTC telefonui jau 2 metai atrodo kaip naujas gaila iPhone 4 sugedo du kartus tvarkiau po to teko parduot tą apple šlamšta... dar turiu kiniška nešioname kompaktu grotuvą neegzistuojančios firmos pavadinimu "jwin" veikia jau turbūt netoli 10 metu dar spintoj guli trys iPad sutrupėjusiais ekranais laukia remonto dalių iš kinijos dar savo pirmajį telefoną NOKIA 3310 turiu, veikia kaip naujas žinoma teko baterija pakeist gaila apple iphone tokio navaroto nenukopijavo nuo nokia kaip keičiama baterija ką dar čia paminėt... samsung muzikinis centras pirktas iš jau nebeegzistuojančios parduotuvės lietuvoj "techno centras" lyg ir jau turbūt irgi dešimt metų amžiaus, veikia kaip naujas LG televizorius jau virš 10 metų veikia idealiai. ir bėje šitas straipsnis nesamonė planuotas nusidėvėjimas žinoma egzistuoja bet plačiai tai nėra naudojama žinomų firmų produktai kokybiški (išskyrus apple šlamštą, ne tą kuris seniau buvo o tą kuris prasidėjo nuo iPhone eros) taigi...
nofuture 2012-12-22 17:38
Och jus samokslininkai... Gaminama tu patvariu prekiu. Ir jos vekia gerai. Bet technologijos taip greitai juda i prieki, kad neapsimoka naudoti ilgalaikiu prekiu ir geresnes kokybes medziagu. Ypac, kai rinkos ekonomika diktuoja salygas. Negi pirksi brangesni telefona vien del to, kad jis vietoj 2-3 metu istarnaus 10. Ka po kokiu 8 metu veiksi su technologiskai pasenusiu prietaisu? As va 4 metus nekeiciau savo neuzmusamos Nokia 6303, bet galu pasikeiciau i ismanuji, nors Nokia dar puikiai atliko savo funkcijas. Tuo paciu atstadydinau ir savo TomTom'a, nes naujas telefonas puikiai atlieka ir sia funcija... ir sena iPod, nes ir ji pakeite.. Ar atsiras argumentuojanciu, kad gerai veikianti ilgaamzi prietaisa turejau naudoti iki pat jo mirties? Jei technologijos per 2 metus pasistumes kaip iprastai i prieki, as ir dabartini telefona pakeisiu, nors neabejoju, jis veiks gerai. Tas pats su kompu, teliku ir t.t. Na tik masina tarnaus kiek ilgiau.
slack 2012-12-22 17:59
Dokumentika lietuviškai
loggo 2012-12-22 18:56
Na nežinau - pirkau 2007 metų pavasarį iPod Nano (antros kartos) - tai tik šią žiemą į naują pakeičiau, nes baterija gal tik 5 valandas telaiko (senąjį atidaviau merginai, tai ir toliau sėkmingai naudoja). 2008 pavasarį pirkau Nokia 6120 tai tik praeitą sausį pasikeičiau į "smartfoną" - nors veikė be priekaištų (gal plastmasinis korpusas kiek apsitrynęs buvo). Ir šiaip, nesu turėjęs nė vieno daikto, kuris iš karto (arba greitai pasibaigus) po garantinio būtų sugedęs.
cave_dweller 2012-12-22 21:35
Galima teigti, kad tau tiesiog pasisekė nenusipirkti brokuoto (žinoma, čia jau atskira tema), ar šiaip nevykusio, nors iš pažiūros kokybiškai atrodančio gaminio. O man yra tekę ir ne vieną kartą, kurie sugesdavo tuoj po garantinio pabaigos. Labai to nesureikšminau, nes tai buvo ne itin brangios prekės, bet pats faktas nepermaloniausiai nuteikia. Dėl automobilių, tai čia jau kaip vieša paslaptis. Patys gamintojai puse lupu kalba, kad norint išlaikyti konkurencingas kainas ir neatsilikti nuo naujausių saugumo ir komforto technologijų, reikia kažkur sutaupyti. Tai dažniausiai būna prastesnė naudojamų medžiagų ir dalių kokybė, kuri atsiliepia automobilio eksploatavimo ilgaamžiškumui. Ir tai nieko nuostabaus, turint galvoje ką gamintojai, už panašią kainą, siūlo saugumo ir komforto srityje dabar ir tarkim prieš 20m.(standartinės komplektacijos ir vidutinės klasės automobilyje)
immortallt 2012-12-23 00:26
Visi kalbat kad daiktai maziau patvarus, bet niekas nekalbat, kad visi daiktai yra ziauriai atpige. Kiek kainavo masinos pries mazdaug 10 metu ? Panasiai kaip dabar ? Man rodos biski brangiau. Ai, tik nepamirskit, kad per 10 netu infliacija buvo kokie 30-40% viso. Taigi reiskia masinos atpigo tiek. Jei kalba apie smulkia buitine technika - tai tiesiog valandinis ikainis remontininku siekia daikto verte, taigi daiktai tiesiog yra pernelyg pigus, kad apsimoketu taisyti. Tas pats, kas bandyti nuo sulauzyto trumpo degtuko perkelti siera ant sveiko pagaliuko - tiesiog neapsimoka. Kas del kompu taisymo, tai nezinau, ar labai jau apsimoka pirkti technika kuri gali dirbti berods su 28nm ar 24nm ? Visi zmones nori technikos su naujausiomis funkcijomis, o dar nori ir pigiai! As savo HTC desire'i jau turesiu berods treti metai. Veikia puikiai. Pasiemiau tik kiniska akumuliatoriu nauja uz 60LT ir problemu nematau.
lmn 2012-12-23 00:30
Ką? Nieko nesupratau. Bet galvoju, kad nenorėčiau dirbti su tuo pačiu kompu dešimtmetį.
immortallt 2012-12-23 00:54
Nu kompu dalys kai kurios gaminamos jau 28 nanometru lygyje. Sekmes remontuojant bet spec technikos.
kestutisz 2012-12-23 01:03
1974'ųjų Intelio 8080 buvo 3 mikronų proceso - http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_8080 - remontuoti jau tada nelabai buvo ką :)