Gydomasis prieskonis  (0)

Ar kurkuminu galima gydyti vėžį ir Alzheimerio ligą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gary Stix

Senojoje liaudies farmakopėjoje bandymai išrasti naujus vaistus smulkinant ar net atsitiktinai pasirenkant laukinius augalus ryžtingai pakeitė istoriją. Daugelis plačiai vartojamų gydomųjų medžiagų yra išgaunamos iš medžių, krūmų, moliuskų ar net purvo. Aspirinas buvo išskirtas iš gluosnio žievės, cholesterolio kiekį mažinantys statinai iš pelėsių, o maliariją gydantis artemizininas – iš krūmokšnio, naudoto tradicinėje kinų medicinoje. Ir nors per paskutinį praeito amžiaus dešimtmetį iš plačiai išreklamuoto siekio perprasti tradicinę mediciną ir remiantis šiomis žiniomis kurti naujus vaistus Shaman Pharmacologies uždirbo net 90 mln. dolerių, vis dėlto bendrovė tesugebėjo pardavinėti maisto papildus. Prieš keletą metų ji buvo priversta užsidaryti.

Pastaruoju metu vis labiau dėmesio susilaukia natūralios medžiagos, tokios kaip iš raudonojo vyno gaunamas resveratrolis ar omega-3 riebiosios rūgštys iš žuvų taukų. Susidomėjimą sukėlė moksliniai tyrimai, kurie parodė, kad tai nebrangūs gydomieji ar atsparumą ligoms didinantys vaistai, turintys palyginti labai silpną šalutinį poveikį. Šį sąrašą papildė ir šviesiai oranžiniai Azijoje augančių dažinių ciberžolių (Curcuma longa) milteliai. Šis augalas nuo senų senovės buvo naudojamas gaminant vindalu ir tanduari, norint, kad maistas ilgiau išliktų šviežias ir būtų gardesnis.

Dabar ciberžolė – ne tik azijietiškų valgių prieskonis. Pavyzdžiui, naujausiuose šaltiniuose teigiama, kad biologiškai aktyvios ciberžolės medžiagos, kurkuminas ir kiti junginiai, turi organinių medžiagų oksidacijos lėtinamųjų, antivirusinių, antibakterinių bei uždegimų ir grybinių ligų slopinamųjų savybių. Jais būtų galima gydyti vėžį, cukrinį diabetą, artritą, Alzheimerio ligą ir kitas lėtines ligas. 2000 m. JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenų bazėje PubMed buvo maždaug 100 mokslinių ir techninių straipsnių apie kurkuminą, o vos po penkerių metų jų buvo jau beveik 300.
Mokslininkai, juokais save vadinantys kurkuminologais, šiuo junginiu domisi dėl daugelio naudingųjų jo savybių ir akivaizdžiai mažo nuodingumo. Pastaruoju metu ieškoma būdų šią medžiagą ir jos junginius taikyti kaip nebrangią prevencinę kai kurių ypač pavojingų ligų priemonę. Kurkuminas veikia daug organizme vykstančių biocheminių procesų, tad jis gali padėti gydyti vėžį: kad vėžinės ląstelės taptų atsparios šiai medžiagai, jos turi mutuoti keletą kartų.

Kyla klausimas, ar kurkuminas jau yra parengtas plačiai naudoti? Kai kurie tyrimai ragina neskubėti. Tarp daugiau nei 1700 nuorodų į kurkuminą PubMed duomenų bazėje yra ir mokslo darbų, rodančių, kad ši medžiaga, užuot slopinusi ligą, tam tikromis sąlygomis gali ją paskatinti.

Daugiau skaitykite vasario numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: