Vienas brangiausių ir rečiausių metalų Žemėje. Tai ne auksas, ar net ne platina  ()

Mokslininkai teigia, kad šio metalo gryna forma net neegzistuoja gamtoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-31 Vienas brangiausių ir rečiausių metalų Žemėje. Tai ne auksas, ar net ne platina  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėje yra daug metalų, kurie gali būti brangesni už auksą ir platiną. Nuo deimantų iki rodžio – pasaulio gamtos ištekliai gali būti brangūs. Bet kaip su iridžiu?, rašo „IFLScience“.

Iridis yra cheminis elementas, kurio atominis numeris yra 77, jis priskiriamas platinos metalų grupei. Iridis išlieka kietas kambario temperatūroje. Manoma, kad pavadinimas iridium kilęs iš graikiško žodžio „iris“ – vaivorykštė. Kaip ir auksas, iridis yra gana inertiškas, turi didelį tankį ir lydymosi temperatūrą. Be to, iridis yra atspariausias korozijai periodinės lentelės elementas.

Daugiausia nuostabių iridžio savybių atrado anglų chemikas Smithsonas Tennantas. Iridis buvo rastas apie 1803 m. platinos rūdose. Metalas buvo aptiktas tirpstant platinai vadinamojoje „karališkajame vandenyje“ – labai stiprių azoto ir druskos rūgščių mišinyje.

Dėl didelio iridžio tankio jo gryna forma beveik nenaudojama. Be to, grynos šio metalo formos gamtoje gali net nebūti. Faktas yra tas, kad daugumoje rūdų, kuriose yra iridžio, yra tik nedidelė dalis iridžio ir jų galima rasti tik Pietų Afrikoje, Aliaskoje (JAV), Brazilijoje ir Mianmare.

 

Dažniausiai iridis yra derinamas su platina, kad būtų sukurti lydiniai, kuriuose yra 5–10 % iridžio. Iš tokių lydinių gaminami papuošalai, rašiklių antgaliai, chirurginiai įrankiai, elektros įrangos kontaktai.

Šiuo metu iridžio kaina yra 4500 USD už unciją (28,35 g), o tokio paties kiekio aukso kaina svyruoja apie 2082 USD.

Beje, rodis yra brangiausias taurusis metalas (45 elementas cheminių elementų lentelėje) – uncijos kaina yra maždaug 10 000 USD.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(4)
(74)

Komentarai ()