Smerkti ar nesmerkti Izraelio politiką okupuotoje Palestinoje nebėra nuomonės klausimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2014-07-28 22:31
Arthuras, arabai netiesiogine žodžio prasme tiesiog pardavė žemę žydams. Tiesiog pamažu ten kėlėsi žydai, pirko žemes, steigė savo komunas - kibucus. Didėjant neramumams Europoje prieš II pasaulinį karą, nemažai ten emigravo, ypač iš Vokietijos (dar ilgą laiką iki masinio persekiojimo valstybiniu mastu, buvo juntama kur link veda nacistinės įdėjos, ir nemažai turtingesnių ar įžvalgesnių persikėlė į istorinę savo žemę, kur jau bene šimtmetį veikė komunos. Jei tikim wiki, tai II pasaulinio karo pabaigoje, toje teritorijoje žydų buvo 33% visų gyventojų. Po karo, kai buvo pripažinta Izraelio valstybė, iškart arabai pradėjo pirmąjį karą 1948 m karą. Jį prakišus, Izraelio teritorija prasiplėtė arabų sąskaita žymiai toliau nei buvo planuota JTO braižant Izraelio teritoriją. 1956 m karas jau buvo Vakarų veikimas prieš arabus, nes Egiptas, su palestiniečiais pabandė užsigrobti Sueco kanalą, būtent todėl dabartinė Gazos teritorija atsidūrė Izraelio sudėtyje.... Ir t.t. Izraelis už kiekvieną pėdą sumokėjo savo krauju, nes aplinkui ją labai nedaug šalių pripažinusių jo teisę egzistuoti, nors būtent jo teritorija ir plėtėsi dėl nuolatinių puldinėjimų ir žydų siekio kiekvieną kartą duoti atkirti ir neleisti iš ten pat vėl smogti jų valstybei.
andrius.balsevicius 2014-07-28 22:42
Atmetus visą priešistorę, dabartinę situaciją palyginčiau taip: sakykime, kažkoks žmogus mane iškoneveikė, o gal netgi sudavė į veidą. Ar turiu aš teisę išsitraukti beisbolo lazdą ir už šį moralinį ar fizinį įžeidimą uždaužyti savo įžeidėją, sulaužyti jam kojas ir rankas? O gal dar ir šalia stovinčius jo draugus, kurie bent jau nebyliai pritarė savo draugo poelgiui? Manau, kad pagal BK man tektų sėsti į kalėjimą, o ne mane įžeidusiam asmeniui. Kalbant apie valstybes, deja, gaunasi atvirkščiai.
Arthuras 2014-07-28 22:50
Ką reiškia pardavė?.. Ar lietuviai, leidę užsieniečiams dabar pirkti žemę - ją irgi parduoda?.. Vienas dalykas yra nusipirkti teisę į žemę - dirbti, gyventi ir t.t. Tačiau ji vis viena priklauso tai valstybei ar kitam politiniam vienetui, kurio teritorijoje ta žemė yra. Tai viena. Visų antra, pats sakai, jog žydų buvo 33 proc. Žemė buvo paskirstyta prieš arabų inicijuotą karą. Vadinasi, arabai visiškai pagrįstai tą karą sukėlė - elementariai buvo žydų ir jų pagalbininkų. Žydai net nebūtų patys sugebėję be rėmėjų šitaip įsitvirtinti, kaip dabar. Ir dar, gi žinom, jog žydai persekiojo arabus prieš antrąjį, jei neklystu, pasaulinį karą. Ir apskritai, sakyčiau arabai buvo pernelyg tolerantiški žydams - per didelį kiekį įsileido į savo kontroliuojamą teritoriją. Nebūtų įsileidę - nebūtų kilę tiek problemų.
Simplicity 2014-07-28 23:33
Visų kalčiausias šioj situacijoj yra baltas žmogus. Kaip Afriką liniuotės pagalba į kvadratus pasidalino ir gentis tarpusavyje supjudė (iki tol genties valdyta teritorija pieštuko brūkštelėjimu tapo kitos šalies teritorija), taip ir su Palestina gavosi. Reikėjo kur nors žydus padėt, tai ir nubalsavo, kad geriausia jiems bus pas arabus. Kažkas kažkur rankytes pakilnoja, pieštuku žemėlapiuose pavedžioja ir *PUFF!* atsiranda žydų valstybė, kuriai be kita ko atitenka net 55% teritorijos. Kaip patys sureaguotumėt jei kažkokie visiškai nežinomi dėdės nuspręstų, kad nuo šiol jūsų 2 asmenų šeima gyvens tik viename turėto 3 k. buto kambaryje, o likę du atiteks jūsų buvusiam nuomininkui. Aš tai supykčiau. Supyko ir arabai, todėl visa ta košė ir užvirė. Jei žiūrėt tik grynai šiandieninę situaciją, tai didesnis blogis yra Izraelis, kuris Vakarų Krante plečia savo nelegalias naujakurių gyvenvietes ir yra dėjęs ant tarptautinės teisės. Suprantu, kad Adolfas per jų populiaciją gerai prasisuko, bet tai buvo prieš 70 metų ir manau, kad laikas paslėpti Holokausto kortą visiems laikams. Tuoj neliks nė vieno, kuris tuos laikus prisimena, bet žydai po visą pasaulį nacius gaudo ir iš niekuo dėtų valstybių ir asmenų nacių nusavintą turtą atiminėja (o senųjų žydų kapinių didžiuosiuose Lietuvos miestuose susitvarkyti nesugeba).
Arns 2014-07-28 23:45
Ne jų žemė. Pardavė, o kiek prisikėlė, jau čia pačių žydų reikalas. Juolab už viską jie mokėjo, o ne savavališkai užėmė. O jau kai įkūrė valstybę ir ji buvo pajėgi kariauti, gynyba atkirto visiem užpuolikam.
mch0lic 2014-07-28 23:59
Aš palaikau Israelio pusę, nors draugų rate yra nemažai palestiniečių. Izraelis gal ne pati pačiausia šalis pasaulyje, tačiau tai ta pusė kuri bent jau stengiasi apsaugot savo gyventojus, bei siekia taikos regijone, ko tikrai negalima pasakyt apie kitas konflikto puses. Keletas idomesnių vidoe: https://www.youtube.com/watch?v=8EDW88CBo-8 https://www.youtube.com/watch?v=KakxXN5Z-XI https://www.youtube.com/watch?v=FebTbi9_3b0
Z1pp4 2014-07-29 00:18
punktyras 2014-07-29 01:08
Apibendrinimai niekada negali tiksliai atspindėti padėties ir visada kelia pyktį. Tavo kaime gelbėjo žydus ir šie siuntė į tremtį? Mano senelės šeima irgi gelbėjo ir liko neužmiršta, o apdovanota. Ir ką tai gali reikšti? Ar gali taip būti, – įspėju iš anksto, keliu drąsią mintį – kad geri ar blogi gali būti žmonės, o ne tautos? Tautinės neapykantos kurstymas tikrai nepadidina komentaro išlikimo diskusijoje šansų ar komentatoriaus respektabilumo.
Kilgoras Trautas 2014-07-29 02:01
Ši konfliktinė problema yra labai individuali. Paaiškinsiu kodėl. Pirma, į žydu "tautą" užiminėja tikrųjų semitų arabų žemes ir namus. Taigi manau iš čia ir konfliktas. p.s. IMHO jei Biržų bambyzai(protestantai) paskelbtu nepriklausomybe ir kviestu kitus bambizus iš viso pasaulio būti naujakuriais užgobtose aplinkinėse teritorijose, o vietinių katalikų rajonus aptvertu 6 metrų tvoromis, ir trukdytu prekių ir žmonių judėjimui manau klausimu nebe liktu kas čia teisus, o kas ne p.p.s. Yra labai geras dok. filmas šia tema "Occupation 101" apdovanotas įvairiuose dokumentinių filmų festivaliuose, gavęs net "Auksine palmę" Kanų filmu festivalyje. Tikrai verta pamatyti.
vanduo4 2014-07-29 03:20
Klausimas autoriui. Iskelete Hamas ir Izraelio veiksmu legitimumo klausima, bet pamirsot apzvlegti nuo ko viskas prasodejo: 1. Kas tas Gazos ruozas ir kas - Palestina? Tai tas pats ar ne? 2. Kur konkreciai Izraelis stato tas gyvenvietes. Jeigu ydejot zemelapy apie izraely, tai pazymekit konkreciau. Gaza turi siena, tai tipo Izraelis kerta siena stato namus, o paskui juos gina ar kaip cia yra? 3. Kodel IZraelis mano turintis teise statyti namus Palestinoje? 4. Kodel Hamas mano turintis teises y Palestina? 5. Izraelis nusipirko savo zemes, tad kur cia problema? Kazkas pardave be kazkieno sutikimo? Zodziu mintys lauztos is pirsto, nera kazkokio tai atsparos tasko. Faktas tik vienas - Izraelis fiziskai neatakavo pirmas. Tai pradejo Hamas, o Izraelis turi teise gintis. Tad kaip cia viskas yra? Dekui.
sub 2014-07-29 09:40
[quote="Arns"]Tad Izraelį remti - būtina. Kaip to reikėjo ir Ispanijai, Didžiajai Britanijai, Rusijai.../quote] Reikia remti ne Izraelį ar Hamaz, reikia remti taiką ir siekti taikos sudarymo. Kodėl reikėjo remti Ispaniją, DB ar Rusija? Keliais žodžiais nieku paverti mūsų partizanų darbą, knygnešių darbą ir visą nepriklausomybę.
Z1pp4 2014-07-29 11:48
Lietuvos rezistencinis judejimas buvo teroristai? Visi didziuojames savo proteviais ir ju drasa ginti musu sali, taciau uzsimerke ziurim i palestina. Ten taip pat gyvena zmones ir jie turi teise i savo salies nepriklausomybe. Bet viena diena atejo sionistai ir pradejo okupuoti nekaltos tautos zemes. Izraelis nusipirko zemes, bet ne valstybe. Pas mus taip pat jau galima pirkti zemes uzsienieciams, tai pagal tavo logika, jei lenkai nusipirks didziaja dali salcininku zemiu, tai lietuva neteks siu zemiu ir salcininkai taps lenkijos teritorija?
Arns 2014-07-29 13:08
Skaityk ką parašiau truputi aukščiau. Situacija įvykusi kuriant Izraelį ir Palestiną, pagal aplinkos sąlygas, buvo labiau įprasta XIX a. pab. - XX a. prad. tautinių valstybių atsiradimui, todėl ir reikia vertinti pagal tą kontekstą, kai niekas nekvescionavo "iš kur tie ar anie atsirado".
Simplicity 2014-07-29 13:14
Sakantiems, kad žydai nusipirko Izraelį, norėčiau priminti, kad įvairiais vertinimais žydams nuosavybės teise priklausė tik iki 8% teritorijos. Be to, kaip jau sakė kiti diskusijų dalyviai, dirbamos žemės įsigijimas jos savininkui nesuteikia jokių teisių ten įkurti savo kalifato, karalystės ar valstybės. Šiaip, „geros“ yra abi pusės, tačiau Izraelis su savo naujakurių gyvenvietėmis peržengia visas ribas. Na, kad ir tas pats Gazos ruožas. Į šią teritoriją Izraelis nepretenduoja, tačiau laiko aptvėręs tvoromis, kontroliuoja oro erdvę, kariai sprendžia kam galima, o kam ne, patekti į Gazą. Lygiai ta pati istorija ir su Vakarų Krantu. Stumia arabus lauk, nelegaliai stato žydų naujakurių gyvenvietes ir praktiškai nereaguoja į tarptautinių organizacijų raginimus nutraukti nelegalias statybas. Įsivaizduokit, kaip patys jaustumėtės jei baltarusiai kur nors Šalčininkuose supirkinėtų dirbamą žemę, ten kurtų savo gyvenvietes, apjuostų jas tvora, O Baltarusija toje teritorijoje dislokuotų savo karius, kurie ir spręstų kas gali į tą teritoriją patekti. Būtų toks triukšmas dėl okupacijos pakeltas, skambėtų viso pasaulio žiniasklaidoje, o čia— tyla. Gi, vienoj pusėj žydai, Holokaustas ir pažadėtoji žemė (kurioje žydų populiacija iki XX a. nesiekė ir 10%), o kitoje pusėje palestiniečių teroristai.
ra2 2014-07-29 13:44
rezidentai, siekiantys sukiršinti ir destabilizuoti išsivadavusią respubliką.
Rudlow 2014-07-29 13:45
TO Arns: Matosi, jog palaikote Izraeli ir arsiai ji ginate del kazkokiu asmeniniu priezasciu, taciau tai nekeicia fakto, jog Izraelis pazeidzia zmoniu (palestinieciu) teises. Ir vis daugiau zmoniu tai supranta. O jus ir toliau galite uzsiimti savo demagogija
Arns 2014-07-29 13:59
Aš užsiimu "tamsuoliu" auklėjimu, o ne demagogijomis. Nėra šventas Izraelis, bet konkretūs veiksmai, kuriais jis kovoja su jį puldinėjančiais teroristais, verti tik palaikymo, o ne pasmerkimo. Šiuo atveju niekas nė nebando liesti civilinių klausimų, tik pabrėžia jog teroristams trūksta ginkluotės, jam per pietus gali ant galvos nukristi bomba, ar kad vargšeliams tenka tamsoje keliauti iki aikštelės, iš kurios tąnakt leis raketas į svetimą valstybę, tikėdamiesi jog jos prasprūs po "geležinį skydą" ir bus žydų aukų... Nėra visi palestiniečiai "Hamas" nariai, bet jei karas tai karas. Jame būna ir civilių aukų. Bent jau Izraelis specialiai nesitaiko į tokius taikinius (bent jau be žvalgybos duomenų, kurioj vietoj slepiamos bombos).
kausiukas 2014-07-29 15:13
Izraelis puldinėja, o ne partizanai kovojantis už savo išlikimą. O raketų leidimas ir kone vienintelis rezistencijos apraiška dar galinti suduoti nors ir menką bet reikšmingą smūgį Izraelio valstybej. Žinoma Izraelio baltuoju fosforu užtaisyti sviediniai gal ir gali netyčia nukristi šalia mokyklos ar ligoninės, tačiau netyčia pataikyti į mokyklą antrą karta, kai prie negyvų vaikų kūnų subėga jų tėvai šiek tiek sudėtinga, tuo labiau pataikyti į tą pačią mokyklą trečia kartą ir kaip tik tada kai atvažiuoja greitoji susirinkti lavonų dar sunkiau. http://friendsofpalestine.wordpress.com ... s-in-gaza/
Arns 2014-07-29 15:27
kausiukas 2014-07-29 15:36
Nori pasakyti palestiniečiai kalti? Žydai okupavo palestiną, neatvirkščiai, badaisi pirštais, kad žmonės neskaito wiki, o pats bandai prastumti, jog tarptautinė teisė neįvardija Izraelio kaip okupanto, o Palestinos kaip okupuotos teritorijos. Kuriuos asmenis, tamsta, vadini pritariančius JAV užsienio politikai?