Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus  (2)

Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius konservantus keisti tradiciniais lietuviškais augalais, stiprinti maisto pramonės produktų konkurencingumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį mokslo, studijų ir verslo slėnio „Nemunas“ projektą vykdys Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas (LSDI). Centre taip pat bus kaupiami duomenys apie perspektyvias augalų rūšis ir veisles, juose esančias vertingas medžiagas ir jų panaudojimo būdus, poveikį žmonių sveikatai, teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime.

Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centrui numatytas 8,43 mln. litų finansavimas – 7,17 mln. litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir apie 1,26 mln. litų iš Lietuvos biudžeto.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, šiame centre bus įdiegtos modernios tyrimų technologijos, kurios leis atverti natūralių gamtinių medžiagų paslaptis ir jas panaudoti žmogui sveikų ir naudingų produktų gamybai.

„Šiuolaikinio mokslo iššūkis – sukurti, atrasti naujas medžiagas, tačiau ne mažiau svarbu – geriau pažinti ir pasinaudoti tuo, ką jau yra sugalvojusi ir sukūrusi gamta. Mums to reikia mūsų kasdienio gyvenimo kokybei užtikrinti“, – sakė G. Steponavičius.

KTU rektorius prof. Raimundas Šiaučiūnas viliasi, kad šiuolaikinė įranga ir bendros pastangos padės sukurti naujų maisto produktų, kurie bus gaminami Lietuvos įmonėse, pagerins studijų bazę būsimiesiems maisto technologams.

„Maisto pramonė Lietuvoje yra ir bus labai svarbi šaka, sukurianti didelę šalies bendrojo vidaus produkto dalį. Maisto mokslų ir technologijų centro steigimas – svarbus mokslininkams, maisto perdirbimo įmonėms ir gyventojams“, – teigė R. Šiaučiūnas.

KTU rekonstruotame pastate įsikursiančiame Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centre bus įrengtos aštuonios laboratorijos ir moksliniai centrai, kuriuose bus vykdomi maisto produktų gamybos procesų biocheminiai ir technologiniai tyrimai, vaisių ir daržovių bei jų perdirbtų produktų kokybės tyrimai, modeliuojama jų kokybė bei kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)