Vilniuje išnyks popieriniai viešojo transporto bilietai  (8)

Nors Vilniuje iki šiol neveikia elektroninio bilieto sistema, miesto valdžia kurpia naujus planus – kitąmet planuojama atsisakyti popierinių vienkartinių viešojo transporto bilietų. Vietoje jų bus galima važiuoti vienkartiniu elektroniniu bilietu valandai ar dienai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Popierinių bilietų turi nebelikti. Mes galvojame, kad pradėjus veikti elektroninio bilieto sistemai, maždaug per šešis mėnesius popieriniai bilietai bus save atgyvenę ir jų nebebus. (...) Šių metų paskutinėmis dienomis elektroninis bilietas turės veikti“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Pasak R. Adomavičiaus, bilietas suteiks galimybę keleiviui mokėti tiktai už nuvažiuotą atstumą. Taip žmogui, kuriam važiuojant įprastu maršrutu tekdavo persėsti ir pirkti kitą bilietą, to daryti nebereikės - numatytą laiką pačiu bilietu bus galima važiuoti keliais autobusais ar troleibusais.

Sistema neveikia

Tačiau Vilniuje elektroninio bilieto sistema iki šiol neveikia – be kontrolierių pagalbos, viešajame transporte neįmanoma patikrinti, ar elektroninis bilietas pratęstas. Iki šiol žadėta, kad sistema pradės veikti vasarą.

R. Adomavičius gynėsi, kad tai – ne sistemos brokas. Pasak vicemero, sistema iki šiol neveikia, nes užsakovas – savivaldybė - prisiėmė atsakomybę už techninius parametrus, kurių nesuprato. Tai esą nutiko dėl neteisingai suformuluotų konkurso sąlygų.

Tačiau, pasak R.Adomavičiaus, autobusų ir troleibusų parkuose sistema baigta diegti ir elektroninis bilietas visiškai funkcionuos jau šių metų pabaigoje.

„Jie rizikuoja. Kontrolieriai dirba ir vis tiek tie žmonės yra išaiškinami“, - į klausimą, ar skaičiuojama, kiek lėšų kasdien prarandama dėl neveikiančios elektroninio bilieto sistemos, atsakė R. Adomavičius.

Šią problemą tikimasi galutinai išspręsti autobusuose ir troleibusuose įdiegus vaizdo kameras –pastebėjus žmogų be bilieto, paskui jį bus galima pasiųsti kontrolierius.

Žada, kad bilietai pigs

Iš viso elektroninio bilieto sistema Vilniui jau kainavo 10-12 mln. Lt Europos Sąjungos lėšų. Kad sistema pradėtų veikti, trūkstamai programinei įrangai dar reikės pakloti 1,5-2 mln. Lt. Paaiškėjo, kad nebuvo užsakyta bilietų pardavimo apskaitos ir pinigų surinkimo sistema.

Vicemeras tikina, kad ateityje visuomeninio transporto bilietas galėtų pigti. Bilietų kainą esą mažins biodujas naudojantys autobusai. Tikimasi, kad nauja įlipimo tvarka, aukštesnė kultūra į miesto viešąjį transportą pritrauks gerokai daugiau keleivių.

Šįmet keleivių pervežimas sostinės viešuoju transportu smuko nuo 300 mln. iki 290 mln. Tai siejama su išaugusiu bedarbių skaičiumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)