„Mes suprantame, kad uždrausti yra nekonstituciška, bet...“ 2026-aisiais bus košmaras. Lietuva turi didžiulę problemą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2024-06-01 12:07
Štai kur mažų pensijų pagrindinė priežastis. Lietuvoje 2022 m. 100 proc. trisdešitmečių teko 63,5 proc. 0 - 1 metų amžiaus vaikų. Jiems tikrai bus dydelė našta išlaikyti save, savo vaikus ir pensininkus. Manau toks mažas gimstamumas tai žmonių noras gyventi sau ir šią diena. Aš auginu savo vaikus visai nesitykėdamas, kad jie man senatvėje padės, nors labai gerai žynau, kaip buvo nusmuke mano seni tėvai. Jie net turėdami jėgų nesugebėdavo nueiti į parduotuvę, pastoviai juos reikėjo stabdyti nuo jų fiks įdėjų ir t. t.
Darius995 2024-06-01 17:33
Mažas gimstamumas yra dėl to, kad ekonomiškai šeimai turėti vaikų ne tik nebeapsimoka, bet ir nuostolinga. Todėl vis daugiau žmonių gerai pagalvoja prieš pastojimą ir taip galvoja tol, kol sulaukia senatvės. O rūpinimosi instinktai patenkinami kačių ar šunų pagalba.
kestutisz 2024-06-01 20:47
Net nežinau ar dėl nuostolingumo. Taip, brangu, brangiau už bet kokius hobius, bet gal didesnė problema yra šiaip senos koncepcijos, ala mama - namų šeimininkė - išėjimas iš mados. Dabar ten karjera, savirealizacija etc - ir visa tai niekaip nesuderinama su daugiavaikiškumu. Ir to niekaip nepakeis jokie kvaili bandymai priversti vyrus ten irgi eiti paatostogauti po gimimo ir pan. Arba senas metodas, arba max 1-2 vaikai. Ypač kai jokia ten daugiavaikė šeima negalės nusipirkti ten 4+ kambarių buto, net ne kad brangu, o beveik tokių net nebėra statoma, t.y. iš anksto jau numatyta kad didelių šeimų nebebus.
immortallt 2024-06-02 14:08
O iš kur tas įsitikinimas, kad daug žmonių yra gerai? Reikia išsilavinusių, norinčių prisidėti prie visuomenės gerovės, o ne gezų, ieškančių kaip čia išmokų daugiaus susirinkti, ar MMA kad daugiau pakeltų. O normalias šeimas paskatinti daugiau turėti vaikų būtų galima tvarkant lopšelius-darželius, kad vietų būtų pakankamai netoli namų/darbo ar pakeliui. Kad ten žmonių dirbtų pakankamai ir motyvuoti. Užimtumas mokyklose visus metus, o ne 7,5 mėnesio metuose. Ir ne iki 13:00-14:00, o iki 18:00. Bet daugiau vaikų turėti nėra kažkokia panacėja sprendžiant pensijų sistemos problemas. Jei nori turėti geras pensijas, turi būti 4 dirbantys vienam pensininkui. Tokį santykį jei nori išlaikyti, turėsi geometrinį populiacijos augima. Anksčiau ar vėliau vis tiek žlugs toks augimas, o tada dar turėsi ir per didelės populiacijos problemą, ir dar krūva kitų susijusių su tuo bėdų.
kestutisz 2024-06-02 15:48
Jei svanoriškai, pasirenkamu grafiku - gal. Jei ne - tai kuo mažiau jiem ten sėdėt, tuo geriau. Jau ir taip šeimos su vaikais yra baudžiamos brangesnėmis ir nepatogesnėmis atostogomis, nes beliko tik du mėnesiai vasaros atostogų (ir privalomas birželio stūmimas absoliučiai veltui) ir dar kelios po savaitę - ir visiem vienu metu. Nors jau korona puikiai parodė jog sėdėjimas klasėje yra labai labai pervertinamas, kaip ir darbas iš ofiso.