Audra pasienyje. Lietuvos pasieniečiai atidengė ugnį. Ką daro Baltarusija (Video)  (17)

Vilnietis buvo mirtinai pašautas.


VSAT vadovas Rustamas Liubajevas
VSAT vadovas Rustamas Liubajevas
© 15min (Stop kadras) | https://www.youtube.com/watch?v=RFfEos8mDsU

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilnius, birželio 2 d. (BNS). Prie sienos su Baltarusija pasieniečiams bandant sulaikyti kontrabandą – cigaretes – gabenusį gerai teisėsaugai žinomą vilnietį, jis buvo mirtinai pašautas, sekmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). 

VSAT patarėjo Giedriaus Mišučio teigimu, policijoje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas žurnalistams tvirtino, kad žuvusysis yra gerai žinomas teisėsaugai, baustas už kontrabandos gabenimą. 

Jis taip pat neturėjo leidimo būti valstybės sienos apsaugos zonoje. Automobilyje jis buvo vienas. 

„Tai buvo VSAT ir policijai gerai žinomas Vilniaus miesto gyventojas, kuris turi įspūdingą kriminalinę praeitį, ne kartą teistas už įvairius nusikaltimus, kontrabandą, tarp kurių buvo ir valstybės sienos pažeidimai bei disponavimas akcizinėmis prekėmis. Taip pat ne kartą baustas už kitus  nusižengimus administracine tvarka“, – tvirtino jis. 

[Vokietija] Beprotiškas pasiūlymas! Tik 28€ už akumuliatorinį pjūklą su 2 baterijomis. Ribotas kiekis
3377 2

Ypatingai žema kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Su dviem baterijomis ir įkrovikliu

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pasak jo, automobiliu buvo gabenami, pasieniečių žiniomis, ryšuliai, kuriuose buvo kontrabandinės cigaretės. R. Liubajevas jų kiekio nenurodė.  

Kaip sakė R. Liubajevas toks atvejis, kai pasieniečiai nušauna kontrabandą gabenusį žmogų jam priešinantis per pastaruosius kelerius metus yra antras. 

2015 metų rugpjūtį per pasieniečių persekiojimą žuvo 18-metis, kuris, manoma, su automobiliu atliko žvalgybos ar kontrabandą gabenusio kito automobilio apsaugą. Per kontrabandininkų gaudynes žuvusio jaunuolio mamai sumokėti iš valstybė buvo priteista per 30 tūkst. eurų. 

R. Liubajevo teigimu, tada šūvį paleidęs pareigūnas iki šiol dirba VSAT, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

R. Liubajevo teigimu, nuo pasieniečių bandžiusį sprukti 1980 metais gimusį vyriškį pašovęs pareigūnas VSAT dirba daugiau negu 15 metų. 

 

„Per visą savo tarnybos laikotarpį jis neturėjo nuobaudų, labai teigiamai charakterizuojamas tiesioginių vadovų, ne kartą buvo skatintas. Buvo apdovanotas VSAT sidabrinės spalvos pasižymėjimo ženklu „Pavyzdingas pasienietis“, – tvirtino R. Liubajevas.

Pasieniečiui yra teikiama psichologinė pagalba. 

VSAT pranešime apie įvykį nurodoma, kad šeštadienį apie 21 val. VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Padvarionių pasienio užkardos pareigūnai, turėdami informacijos apie kontrabandos gabenimo atvejį, vykdė paieškos ir sulaikymo veiksmus Šalčininkų rajono Paūdrionių kaimo prieigose.

Ši vieta yra prie pat sienos su Baltarusija.

R. Liubajevas tvirtino, kad Baltarusijos pareigūnai į susišaudymą nesureagavo. 

„Informacijos apie baltarusių veiksmus arba reakciją neturime, pagal užkardos vado pateiktą informaciją, jokių pastebėjimų ar papildomų veiksmų ar aktyvumo prie valstybės sienos iš Baltarusijos pusės nebuvo fiksuota“, – kalbėjo R. Liubajevas. 

 

Buvo bandoma kirsti Lietuvos sieną. VSAT nurodo, kad čia buvo pastebėtas keliuku važiuojantis automobilis „VW Passat“. Jo vairuotojas stabdomas uniformuotų pasieniečių su VSAT tarnybiniu visureigiu įjungtais šviesos ir garso signalais nepakluso šiam reikalavimui, o padidino greitį ir ėmė sprukti.

VSAT pareigūnai apsisuko ir visureigiu pradėjo jį vytis. R. Liubajevas nedetalizavo, kiek laiko bėglys buvo persekiojamas. 

Netoliese ant keliuko buvo kitas uniformuotas pasienietis. Į šią pusę lėkdamas bėglys automobiliu galimai bandė partrenkti VSAT pareigūną. Šis paskutinę akimirką išvengė būti pervažiuotas.

 

Pirminiais duomenimis, kilus pavojui sveikatai ir gyvybei bei siekiant sustabdyti mirtinai pavojingą bėglį pasienietis iš tarnybinio ginklo iššovė vieną šūvį į sprukusio automobilio padangą, nes „VW Passat“, įtariama, netrukus būtų įlėkęs į Tabariškių kaimą, kur galimai irgi būtų kilęs didelis pavojus aplinkiniams.

Kaip nurodo VSAT, po šūvio kiek pavažiavęs automobilis sustojo. Pareigūnai vairuotojo vietoje rado mirtinai šūvio sužalotą Lietuvos pilietį.

 

VSAT teigimu, automobiliu buvo gabenami ryšuliai, įtariama, kontrabandinių cigarečių. 

Dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos gabenimo atvejo pradėtas VSAT Vilniaus pasienio rinktinėje. Taip pat VSAT dėl šio įvykio atliekamas tarnybinis patikrinimas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(53)
(6)
(47)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai (17)