Prasideda uraganas dėl „Rheinmetall“ gamyklos Lietuvoje. Kas nutiko  ()

„Universitetas turėtų suprasti, kad tai nėra jų kiemas.“


Baisogalos apylinkės, kur planuojama statyti „Rheinmetall“ gamyklą
Baisogalos apylinkės, kur planuojama statyti „Rheinmetall“ gamyklą
© Donatas Zdanavičius (Stop kadras) | https://www.youtube.com/watch?v=CxGhAuSd7aA

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-03 Prasideda uraganas dėl „Rheinmetall“ gamyklos Lietuvoje. Kas nutiko  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilnius, birželio 3 d. (BNS). Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU) nesusitarus dėl pagal jo valdomos valstybinės žemės perleidimo „Rheinmetall“ amunicijos gamyklai, Vyriausybei „tektų imtis kitų priemonių“. 

„Turiu viltį ir tikiuosi, kad tam tikri siauri interesai nesustabdys valstybei ir jos saugumui labai reikšmingo projekto“, – pirmadienį BNS sakė A. Armonaitė, pirmadienį pasirašiusi investicijų sutartį su Vokietijos gynybos pramonės koncernu.

Pagal ją vokiečiai į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą investuos daugiau nei 180 mln. eurų bei joje sukurs bent 150 naujų darbo vietų. 

Prasideda uraganas dėl „Rheinmetall“ gamyklos Lietuvoje. „Vyriausybė turi įvairių būdų, kaip tą spręsti. Vis tik aš asmeniškai manau, kad galima būtų (susitarti – BNS) bendradarbiavimo keliu. Bet jeigu universitetas matys tik savo interesus ir tik savo siaurą lauką, tai teks imtis kitų priemonių“, – teigė ministrė. 

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Išmanieji elektros jungikliai, endoskopai, 3D spausdintuvai, lazeriniai graviruokliai, įrankių komplektai ir 10in1 šakotuvai (Video)
3451 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Tongou Tuya Wifi DIN RAIL Switch“ - išmanusis elektros jungiklis

2) Puikios kainos endoskopas

3) „BIQU B1“ - puikios kainos 3D spausdintuvas

4) „SCULPFUN S9“ - rekordinės kainos lazerinis graviruoklis

5) „TOPSHAK TS-CH4“ - puikios kainos 39 vnt. įrankių rinkinys

6) „BlitzWolf BW-NEW TH5“ - 10in1 daugiafunkcis šakotuvas

Išsamiau

Pasak jos, sprendimus dėl 340 hektarų ploto sklypo Radviliškio rajone, netoli Baisogalos, perleidimo valstybei LSMU turėjo priimti dar praėjusią savaitę. Ministrė pabrėžė, kad aukštosios mokyklos naudojama žemė yra valstybės.

„Universitetas turėtų suprasti, kad tai nėra jų kiemas, kur jie gali daryti ką nori. Jeigu Vyriausybė deda pastangas ir siūlo tikrai adekvačius kompensacinius mechanizmus ir netgi vietomis geresnėmis sąlygomis, tai reikėtų nepradėti čia dar atskirų derybų“, – sakė A. Armonaitė.

„Tikiuosi, kad derybos su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu neužtruks ilgiau nei su „Rheinmetall“, – pridūrė ji.

Anot ministrės, su LSMU vyksta derybos ne tik dėl sklypų, bet ir dėl finansinės kompensacijos.

Sprendimą, ar perduoti 340 hektarų ploto sklypą „Rheinmetall“ gamyklai, LSMU taryba ketina svarstyti neeiliniame posėdyje birželio 13-ąją. 

 

BNS turimi Vyriausybės kanceliarijos dokumentai rodo, kad mainais už 340 hektarų ploto sklypą aukštajai mokyklai svarstoma perduoti šešis 352,1 hektaro ploto netoli Šeduvos ir Baisogalos esančius atskirus žemės sklypus.

LSMU rektorius Rimantas Benetis anksčiau BNS sakė, kad universitetas šiuo metu skaičiuoja Baisogaloje esančio padalinio – Gyvulininkystės instituto – ūkio perkėlimo kaštus ir galimus nuostolius bei neatmetė, kad mokykla iš Vyriausybės gali prašyti ir finansinės kompensacijos. 

Tikimasi, kad „Rheinmetall“ vėliau plės projektą 

A. Armonaitė sako, kad gamyklos statybos darbus realu pradėti jau šį rudenį, tačiau konkretūs projekto terminai, anot jos, paaiškės priėmus sprendimus dėl sklypo. 

„Šiaip tai (pradėti statybas rudenį – BNS) yra realu, jeigu visi valstybėje dirbs dėl to tikslo ir taip pat, jeigu įmonė pakankamai sparčiau judės su sprendimais. Tai yra realu, bet kaip visada yra sąlygų“, – sakė A. Armonaitė. 

 

Jos teigimu, perėmus sklypą paaiškės ir kaip bus kuriama gamyklai reikalinga infrastruktūra. 

Pasak A. Armonaitės, „Rheinmetall“ įsipareigojimas sukurti bent 150 darbo vietų yra minimalus reikalavimas stambiam projektui. Tikimasi, kad jų ateityje galėtų būti sukurta daugiau.

„Ambicija yra, jog projektas būtų didesnis. Ir paprastai investiciniai projektai, kai ateina, jie prasideda nuo šiek tiek mažesnių skaičių, mažiau darbuotojų, vėliau auga, nuo šiek tiek mažiau investicijų vėliau plečiasi“, – sakė A. Armonaitė. 

Jos teigimu, gamykloje daugiausia dirbs inžinerinių specialybių darbuotojai, taip pat mikroelektronikos, tradicinės pramonės specialistai. 

A. Armonaitė pabrėžė, kad „Rheinmetall“ bendradarbiaus su kitomis šalies įmonėmis dėl komponentų tiekimo, taip pat su šalies aukštosiomis mokyklomis – dėl specialistų rengimo.  

 

„Šitos įmonės poveikis net tik ekonomikai, bet ir švietimui gali būti kur kas platesnis negu mes tikimės. Ir ne tik apie gynybą bus ši gamykla“, – sakė A. Armonaitė. 

Ministrės teigimu, Lietuvos indėlis įgyvendinant projektą kol kas yra tinkama reguliacinė aplinka bei sklypas.  Piniginė subsidija projektui kol kas nėra numatyta. 

„Subsidijų šitam projektui kol kas nėra numatyta, nes projektas yra komerciškai atsiperkantis. Gali būti, kad tokio indėlio ir nereikės“, – sakė A. Armonaitė. 

Jos teigimu, valstybės dalyvavimas gamyklos valdyme turėtų paaiškėti vėlesniuose projekto etapuose.

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į amunicijos gamyklą Lietuvoje investuos daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
Autoriai: Giedrius
(91)
(24)
(67)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai ()

Susijusios žymos: