Lietuvių galvose – inovacijų badas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2010-12-21 14:02
Na panašios publikacijos pasirodo kiekvienais metais po kelis kartus. Jau gal gal kokius 5 metus matau tuos pačius raginimus. Šiuo metu baiginėju magistrantūros studijas. Matau jaunus daktarus, magistrantus, kurie taps daktarais... Ir galiu pasakyti tik tai, kad jokių inovacijų iš jų nebus. Pagrindinė idėja, kaip tiksliai čia parašyta - "parašyti straipsnį". Dauguma mūsų universitetų dešimtukininkų neturi visiškai jokių įgūdžių projekto sukūrimui. Ir tik nebandykite įrodinėti, kad klystu - patyriau savu kailiu. Žinių daugybė, o kai reikia realiai kažką padaryti ir savarankiškai priimti sprendimus - rezultatai prasti. Kitas koją verslui-mokslui kišantis aspektas - tarp mokslininkų labai ciniškas požiūris į verslininkus. Jaučiasi labai didelė priešprieša. Ir neduok dieve koks mokslininkas turi papildomą versliuką. Labai didelis spaudimas iš kitų. Galiu pagirti tik Lietuvos informatikus! Tenka dažnai dalyvauti seminaruose, susijusiuose su inovacijomis. Žaviuosi, kokie gyvi ir organizuoti Lietuvos infomatikai (IT specialistai tiksliau)! Na dar pastebėjau, kad paskutiniu metu matematikai pradeda sparčiai lįsti į verslą. Gal taip yra dėl didėjančių info kiekių. Nežinau. Tačiau tendencija teigiama. Na o kitų mokslo sričių pavieniai atvejai... Juokingiausia, kad Lietuvos univėruose dėstoma rinkodara visiškai nepritaikoma šiuolaikiniame versle.
immortallt 2010-12-21 15:33
Na mokaus ISM'e, tai galiu pasakyti, kad situacija biski kitokia, bet ir visi dalykai susije su ekonomika arba verslu, tai jau vien del to...
faktas 2010-12-21 15:56
Ai nu jo. ISM kas kita.
Zergas 2010-12-21 16:12
apie kokias inovacijas cia galima kalbet kai dauguma destytoju dar nuo sovietiniu laiku sedi?tokiems jokios naujoves neidomios,o ir iranga daznai moraliskai pasenusi.tam kad kazkas pasikeistu butina daugiau orientuotis i praktika o ne teorija,va tada ir atsiras inovacijos.
lgtech 2010-12-21 16:25
Gal iš pradžių vertėtų daryti visišką studijų reformą nuo pagrindų, nes viskas labai neapskaičiuotai parinkta, studijų moduliai apgailėtini. Dar blogiau, kad kai kurie dėstytojai įsivaizduoja esantys vos ne Dievai prieš studentus. Tokius mest lauk be gailesčio reiktų. O apie verslo skatinimą net nekalbu, jei nori susikurt verslą, būt inovatyvus, tai nesijaudink, universitetas tuo klausimu tau nepadės.
Sa 2010-12-21 16:32
Labai daug studentų atsiranda kurie mano esantys vos ne „Dievai“.
zvejelis 2010-12-21 17:25
"Sa" galiu konstatuoti, kad tu į tų studentų-Dievų tarpą tikrai nepatenki, nes kogero priklausai tai studentu grupei, kuri "PILKA MASE" vadinami ir yra visiski proto DEGRADAI. Negaliu pakesti tokiu, kurie net nesvajoja ar negalvoja taktiskai ka veiks baige univera ir kokio bieso jie studijuoja tai.... zodziu 80% studentu eina paskui ta sovietine svietimo sistema, kuri ir stabdo ta tobulejima ir inovacijas...Jei atsirastu bent 50 % studentu kurie noretu keisti kazka ir dirbtu to linkme- turetumem kitokia svietimo sistema, kitokias galimybes baigus ir galiausiai atsirastu ir tas kapitalistinis mastymas ir finansavimas. O puikiausiais pavyzdys, kaip reik tvarkytis yra Vokietija (reikia mokytis is tu kas jau pramyne taka tinkama linkme ir pasieke daug !). Vokieciu studentai nekala susiktos teorijos tiek, kad per ausis pradeda smegenis varveti ir prota atbukina, o paprasciausia teorija derina su praktika. Aisku nebutu taip blogai jei nebutu toks didelis procentas abejingu studentu, o kai tai pasikeistu- reiketu imtis kito zingsnio- mesti visus tuos sovietinius nuokrusas is destytoju pareigu, kurie tapati deste kai dar akmens amziui gyvenam ir kurie dabar aiskina , kad niekas nepasikeite ir po 30 metu vistiek reik is tu paciu knygu ir pagal taspacias programas mokintis kaip tevai ir net seneliai dare. Reikia suprasti kad jau 21 amzius isibiegeti spejo, o tie Glu_ai dar sovietiniais laborais ir technika gyvena....
Augis 2010-12-21 19:24
Aš pats vienu metu buvau labai užsidegęs sukurti inovatyvų IT produktą (nors studijuoju VU komunikacijos fakultete, tačiau IT nei mano studijų programai, nei man nėra svetima). Taigi ateinu aš su idėja, reikiamais įgūdžiais pas vieną, pas kitą dėstytoją - ogi jie patys nieko nenusimano apie kažkokių naujovių kūrimą, sako "nu gerai, parodyk kai padarysi" tai čia vos ne "atnešk referatą tą ir tą dieną". Nu come on reikia kažkaip kolaboruoti, bandyti kartu ieškoti optimalių sprendimų. Taigi tokie dėstytojai nei patys kadanors ėmėsi inovacijų, nei jiems rūpi, ar jos kadanors bus sukurtos. Visos studijos paremtos rašto darbų rengimu ir konspektų skaitymu, BLOGA darosi nuo šitos absurdiškos "inovatyvios mokslo ir žinių visuomenės" kūrimo. Tiek jau to, pats kažkaip tą savo projektą įgyvendinsiu, bet kokio velnio man tada universitetas? Kolegijoj žmonės daug daugiau išmoksta..
Arthuras 2010-12-21 20:04
Nepatinka - nestudijuok. Įrodyk, kad tau mokslas aukštojoje nereikalingas, norint kažką pasiekti. Dėstytojai irgi žmonės. Jam už tai, kad papildomai kažką dirbs su studentais niekas nemokės. Be to tai yra ne vien jų kaltė, iš dalies kalta visa sistema.
lape 2010-12-21 20:12
Niekam nereikia tų inovacijų, ir visai ne dėstytojai ir pasenusi baze tą nulemia, tiesiog lietuvių tauta yra artojai, visokiu technologijų ir inovacijų bijo ir viską draudžia. Nori tik daug pinigų, rytoj ir be jokios rizikos. Štai pav. motorolerius iš vaikų atemė, kiek iš jų galęjo būti mechanikais... Savos gamybos aviacija, laivai - nieko nėra, vienas kitas. Viską registruok, licenzijuok, sertifikuok, kad ir paprasčiausia elektromobilį, kai tuo tarpu koks amerikonas reaktyvinį variklį įsideda į ir laksto sau laimingas.
immortallt 2010-12-21 20:38
Lape, tu su kliju maiseliu ant galvos turbut rasei. Del pirmos dalies apie Lietuvius dalinai sutinku, bet antra tai visiska nesamone. Isidejo amerikonas ta varikli, bet jis negalejo buti eismo dalyviu. Jei nesi eismo dalyvis - Lietuvoje irgi nereikia registruoti masinos. Moped'us ateme nes jie kelia gresme ir dar patys uzsimusa, nes galvos neturi. Arthuras, as pvz su destytojais pabendrauju, kad ir vakar po vidurnakcio smagiai tame paciame FB pabendravom biski apie politika ir jo planus. Pries pora dienu pabendravau su uzsienieciu, kuris jau gyvena LT kuris laikas (irgi destytojas). Tad jei jiems patiems - laiko randa. O apie bendravima tarp paskaitu/iskart po ju, tai visi destytojai ISM'e tam skiria laiko. Tai tiesiogiai priklauso nuo studiju skyriaus. Nes jei destytojai uzknisa studentus (vertinimas atskira kalba ir cia mes nieko nesakom), pvz desto lieva medziaga, tiesiog perskaito skaidres, nesupranta dalyko, turi "numyletinius" arba kuriu nemegsta, neatvyksta i paskaitas nepraneses ir pan. gali greit isskrist laukan.
Seip 2010-12-21 20:59
Prisiminiau Google ikureju istorija ir nusisipsojau. Juk jiems is pradziu irgi nenorejo nieks skirt pinigu. O bendrai apie straisni galiu pasakyt - uztenka kalbet, laikas nors ka normaliai pradet ir pabaigt iki galo. Dabar idomu kaip reikalai vyksta su tuo informaciojos sleniu (ar kazkaip panasiai) Vilniuje.
kionig 2010-12-22 00:10
Neik tu pas tuos senius. Sedi jie savais darbais uzsiverte ir uztat i tokius kaip tu mazai ziuri. Visos ju inovacijos sedi stalciuose arba monografijose jie jau savo gyvenimo gara praeje ir svarbu, kad iki pencijos pratrauktu, o ne kazka padetu ar patartu. Geriau pakalbink kokius doktorantus, tie turi daugiau laiko ir nebus posovietiniai. Daug jie gali tau papasokoti kaip yra is tikruju tame univere ir ka visi veikia.