Verslo pastangos dėl klimato: ant prekybos centro įrengė elektrinę ir įkurdino bites  ()

Stengiantis lėtinti ir stabdyti žmonių sukeltą klimato kaitą svarbus kiekvieno indėlis bet kurioje srityje, ne išimtis ir mus supantys pastatai. Vaizdingame sostinės Šeškinės Oze įsikūręs prekybos ir pramogų centras „Ozas“ laikydamasis savo aplinkosauginių įsipareigojimų ant pastato stogo įsirengė 480 kW galios saulės elektrinę – planuojama, kad ji pagamins beveik dešimtadalį pastate sunaudojamos elektros energijos. Taip pat ant prekybos ir pramogų centro stogo apgyvendintos bitės, padėsiančios palaikyti aplinkinę bioįvairovę ir gerinti jos kokybę.



© PPC „Ozas“ nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ant prekybos ir pramogų centro OZAS stogo sumontuotoje saulės elektrinėje yra 1170 modulių, kurių kiekvieno galia siekia 410 W. Pastato reikmėms per penkis šių metų mėnesius ji jau sugeneravo daugiau nei 158 tūkst. kWh elektros energijos. Planuojama, kad elektrinė šiemet iš viso pagamins daugiau nei 431 tūkst. kWh energijos.

„Klimato kaita yra bene didžiausia žmonijai kylant grėsmė. Kovojant su ja yra svarbios kiekvieno žmogaus ir verslo pastangos. Vykdydami savo įsipareigojimą siekti tvarumo ir įmonės socialinės atsakomybės nuosekliai siekiame, kad mūsų prekybos ir pramogų centras būtų kuo draugiškesnis aplinkai ir bendruomenėms. Šias pastangas atspindi ir daugiau mūsų veiksmų, o nuo šiol – ir ant stogo įrengta žaliąją energiją generuojanti saulės elektrinė“, – sako PPC OZAS centro vadovė Ina Augulienė.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Kelioniniai šaldytuvai-šaldikliai, pjūklai, beprotiškai pigūs garso stiprintuvai ir robotai siurbliai (Video)
2077

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Mudiro“ - kelioniniai 35/55 litrų talpos šaldytuvai su LED valdymo panele

2) „VIOLEWORKS“ - 2000W galios akumuliatorinis pjūklas be baterijų

3) „Darmoshark M3“ - kompiuterinė pelė

4) „Liectroux L200“ - dulkių siurblys, 2in1 plovimas ir siurbimas

5) „Sunbuck AV-660BT“ - 2000W garso stiprintuvas

6) „AGSIVO“ - belaidė uodų lempa-gaudyklė

Išsamiau

Anot PPC OZAS plėtros projekto vadovo Artūro Tilingos, įrengiant saulės elektrinę didelis dėmesys buvo skiriamas ir saugumui. Pasirinkti elektrinės moduliai yra aukščiausios (A) gaisro saugos klasės ir sumontuoti taip, kad būtų užtikrintas pastato konstrukcijų patvarumas ir stabilumas.

Be to, pernai ant „Ozo“ stogo buvo įkurdintos ir daugelyje ekosistemų ypač svarbios bitės – įrengti trys aviliai, kuriuos prižiūri profesionalūs bitininkai.

„Sugrąžindami bites į miesto aplinką prisidedame prie miesto augmenijos kokybės gerinimo, nes bičių apdulkinti augalai yra sveikesni, vešlesni ir atsparesni ligoms. Ilgainiui žalesnė ir įvairesnė augalija miestuose didina bioįvairovės indeksą, o su bitėmis ekosistema funkcionuoja stabiliau ir yra atsparesnė klimato krizės padariniams. Tad svarbu įsileisti bites į miestus. Avilių lokacijai renkamės pastatų stogus, nes ir natūralios bičių buveinės yra aukštai medžių drevėse, kur nepasiekia kenkėjai ir drėgmė“, – sako projektą įgyvendinusios bendrovės „Urbanbee.lt“ įkūrėjas ir direktorius Paulius Chockevičius.

 

P. Chockevičiaus teigimu, prekybos ir pramogų centrą supa biologinės įvairovės kupina gamta. Tai yra bitėms palanki aplinka, kurią jos padės apsaugoti ir dar labiau praturtinti. Be to, anot miesto bitininkystės eksperto, prekybos tinklas yra populiari gyventojų traukos vieta, o tai suteikia galimybę šviesti bendruomenę bitininkystės ir aplinkosaugos temomis.

A.Tilingos teigimu, prekybos ir pramogų centro pastate naudojama tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunama žalioji energija, įdiegta laisvai programuojamų algoritmų pastato valdymo sistema „Automated Logic“ ir vėdinimo įrenginių CO2 parametrų kontrolė, kurios kartu su „Exergio“ platforma stebi, analizuoja ir efektyvina pastato veikimo algoritmus: tinkamą ir nuolatinį šviežio oro kiekį, neefektyvų energijos vartojimą. Prekybos ir pramogų centre taip pat nuosekliai auga išrūšiuojamų atliekų kiekis. Rūšiuojamos ir perdirbimui perduodamos ne tik plastiko, kartono, stiklo, senos buitinės technikos ir elektronikos atliekos, bet ir kavos tirščiai bei kitos augalinės kilmės atliekos.  

 

„Siekdami prisidėti prie aplinkos išsaugojimo, mažiname CO2 emisijas, nerūšiuojamų ir neperdirbamų atliekų kiekį bei energijos suvartojimą. Siekiame prisidėti prie poveikio aplinkai, kad ateities kartos galėtų džiaugtis mūsų planeta“, – sako I. Augulienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()