Lietuvoje proveržis. „Daugiau elektros energijos nei per visus 2023 metus.“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2024-07-02 11:55
2024 m. pirmą pusmetį, ES 50% elektros pagamino iš atsinaujinančių. Dar kažkur 20-22% atominėse elektrinėse, ir tada likutis iš iškastinio kuro. Hmz, gal iki 2030-ųjų ir 90% AEI ES pasieksime. Lietuvoje tai iki 2027-ųjų vis dar išlieka realu. Projektų daug, lygtais juda, bet daug projektų dabar tokioje stadijoje, kad sustabdyti dar bet kada gali. O bet tačiau, jei iš tikrųjų su Vokietija jungtis bus tiesiama, tada tikrai plės. Daug stabilesnė elektros kaina pataptų Lietuvoje, bet vis tiek bendrai būtų žemesniame lygyje, nei be jungties.
gytis13 2024-07-02 19:07
O man teko išklausyti pakankamai rimtą pranešimą, kad atsinaujinančių šaltinių elektros supirkimo kainos vis mažėja dėl konkurencijos ir gana greitai statyti elektines paprasčiausiai neapsimokės. Ir sustos visi projektai kažkuriam taške. Ta riba jau netoli, už metų kitų.
immortallt 2024-07-03 07:38
Ne atsinaujinančių šaltinių elektros supirkimo kainos mažėja, o elektros rinkos kainos mažėja. Nesvarbu, iš dujų gamini, atominėse elektrinėse ar hidroelektrinėse. Ta riba bus kiekvienoje šalyje skirtinga, priklausomai nuo elektros jungčių skaičiaus, vartojimo lankstumo, akumuliatorių kiekio. Ir nebus nei kitąmet, nei dar kitais metais. Spręsti teks paprastai - duodant fiksuotas kainas ir jų elektros kiekiui nedalyvaujant aukcionuose arba kokia kita schema. Ir kodėl naudinga vartotojams subsidijuoti? Todėl kad kitu atveju tiesiog mokėsi kartais daugiau už dujas. Bet pirmiausiai, viskas remsis į vartojimo lankstumą. Jo yra daug, tik visiškai neįprasta techniką sureguliuoti taip, kad prioretizuotų dirbti pagal elektros kainą. Dar vienas kampas yra, kuris turės pradėti judėti, tai hidroelektrinių rekonstrukcija. Tos hidroelektrinės, kurios turi rezervuarus, jos didins savo momentinę galią ir trumpins vidutinį dirbamą laiką. Potencialiai, regionuose, kur trūksta hidroenergijos su rezervuarais didesniais, ar elektros gamybos ir vartojimo atotrūkis bus didesnis, ten konvertuosis į hibridines hidroelektrines - Kruonio HAE ir hidroelektrinės hibridas gausis. Ir toks tinklas taps daug atsparesnis tiek elektros paklausos svyravimams, tiek ir išorės veiksniams, kaip pvz. gamtinių dujų kaina, ekonominės blokados ir pan., t.y. elektros kainų šokai, kokie buvo 2022 metais, 2032 metais bus sunkiai įmanomi.