Mokslo ekspresas: pamatyti musės liežuvį (Video)  (0)

Nors tūkstančius kartų padidintas musės liežuvis ekrane atrodo įspūdingai, šitiek didinantis mikroskopas skirtas ne biologijai. Kauno technologijos universitete veikiančiu mikroskopu naudojasi visos Lietuvos mokslininkai: chemikai, tekstilininkai, medžiagų inžinerijos specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skenuojantis elektroninis mikroskopas padeda pamatyti įvairius nanopasaulio objektus ir mokslininkų sukurtas nanostruktūras. Jame yra instaliuotas naujos kartos detektorius, kuriuo galima stebėti elektrai neleaidžius objektus, pavyzdžiui, polimerinės medžiagos, mediena, tekstilė.

Maksimali mikroskopo skiriamoji geba neįtikėtina – net 1,2 nanometro! Kaip inžinieriams pavyko tą pasiekti? Šio prietaiso veikimo principas yra kitoks negu atominio jėgos mikroskopo. Skirtingai nei įprastas optinis mikroskopas, skenuojantis elektroninis mikroskopas turi elektronų šaltinį, iš kurio elektronai yra paleidžiami į mėginio paviršių. Nuo jo atsimušusius elektronus surenka skirtingi detektoriai. Surinkta informacija skaitmenizuojama ir rodoma ekrane.

Padidinę vaizdą, mokslininkai mėgina suprasti, ką mato. Jiems įdomu ištirti mėginio chemin sudėtį įvairiuose jo taškuose, nesugadinant paties mėginio. Šiuo skenuojančiu elektroniniu mikroskopu nuolat naudojasi nanopluoštų tyrėjai, kuriantys naujos kartos tekstilę. Tai sritis, kur susiduria tekstilė, chemija ir medicina. Taip gimsta beveik magiškomis savybėmis pasižymintys ateities pluoštai.

Vaizdo siužetas



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rolandas Maskoliūnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)