Išsaugotas kelių Lietuvos plotų dydžio ozono sluoksnis  (1)

Elektronikos prietaisų ir metalų perdirbimo įmonė „EMP recycling“ (EMP), taikydama naujausias nebeveikiančios šaldymo įrangos perdirbimo technologijas, surinko 4,36 t freono atliekų, kurios saugiai pasiekė Vokietiją ir buvo perdirbtos (distiliuotos) specializuotoje gamykloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2008 metų, kuomet pradėjo veikti pažangiausia Baltijos šalyse EMP šaldytuvų perdirbimo gamykla, čia surinkta ir perdirbti išvežta jau per 16 tonų freonų (R11, R12, R141b, R134a ir kt.) mišinio, gauto perdirbus daugiau nei 75 tūkst. šaldytuvų ir šaldiklių. Didžioji jų dalis surinkta iš privačių namų ūkių, gyventojams paskambinus telefonu 1806 ir užsisakius nemokamą EMP atliekų TAKSI senos buitinės technikos išvežimo paslaugą.

Fizinių ir technologijos mokslų centro atmosferos fizikos specialistai apskaičiavo, kad jei EMP surinktas ir perdirbti išvežtas freonas būtų patekęs į atmosferą, tai per visą savo egzistavimo laikotarpį būtų suardęs tiek ozono molekulių, kiek jų vidutiniškai yra 5–10 Lietuvos plotų stratosferinio ozono sluoksnyje. Freonas taip pat yra stiprios šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Dėl EMP surinkto freono atliekų aplinka apsaugota nuo šilumos poveikio, atitinkančio 60 tūkstančių tonų į atmosferą išmestų anglies dvideginio (CO2) dujų.

Vidutiniškai šiuo metu perdirbamame šaldytuve yra 220 g, o senesnės kartos šaldymo prietaiso sienelėse ir vamzdeliuose net iki 700 g freonų. Freonas – bekvapės, beskonės dujos, jų įkvėpus – nepavojingos, tačiau dėl lakumo lengvai pasiekiančios 15–35 km aukštyje esantį nuo pavojingų saulės spindulių Žemę saugantį ozono sluoksnį ir jį ardydamos mums „sugrįžta“ odos vėžiniais susirgimais, akių tinklainės pažeidimu, silpnėjančia augalų ir gyvūnų imunine sistema, mažėjančiu gyvūnų produktyvumu ir žemės ūkio kultūrų derliumi ir t. t.

Visus tris kartus pasirinkdama perdirbimo partnerį EMP priėmė ne pigiausią (utilizavimas deginant), bet patį pažangiausią (distiliavimas ir sugrąžinimas į gamybą) pasiūlymą. 16 tonų freono perdirbimas (specialių talpyklų nuoma, tarptautiniai leidimai freoną išvežti į užsienį, transportavimas ir perdirbimas) EMP atsiėjo 76 135 eurus (beveik 263 tūks. litų).

EMP generalinis direktorius Almontas Kybartas apgailestauja, kad dar ne visi suprantame, kokią naudą aplinkai ir šalies ekonomikai suteikia pažangiausias technologijas taikančios atliekų perdirbimo įmonės. Pavyzdžiui, dar neretai seną šaldytuvą ar kitą išardytą buities prietaisą galima išvysti prie buitinių atliekų konteinerių ar pamiškėse… O didžiausi perdirbimo paslaugų užsakovai – gamintojai ir importuotojai ar jų asociacijos, siekdami ne perdirbimo kokybės, o kuo mažesnių išlaidų, perdirbimo paslaugas perka užsienyje ir todėl į pažangiausias technologijas investavusios Lietuvos atliekų pramonės įmonės netenka užsakymų, o valstybė – pajamų ir galimybės sumažinti bedarbių, kurie galėtų įsidarbinti tokiose įmonėse, skaičių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)