Lietuvoje: prekybos vietos, detalieji planai ir kita naudinga informacija keliasi į naują interaktyvų žemėlapį  (1)

Šią savaitę Lietuvos savivaldybių asociacijoje teisingumo ministras Remigijus Šimašius ir Registrų centro vadovai merams pristatė regionų geoinformacinės aplinkos paslaugą (REGIA), skirtą padidinti savivaldos institucijų veiklos efektyvumą ir leisti gyventojams patogiau bendrauti su vietos valdžia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

REGIA, kurios pagrindą sudaro interaktyvus Lietuvos savivaldybių žemėlapis su jame integruotais Registrų centro tvarkomų pagrindinių valstybės registrų duomenimis, suteikia galimybę gyventojams ir verslininkams iš savivaldybės gauti informaciją apie susisiekimo ir inžinerinę infrastruktūrą, atliekų tvarkymą, visuomeninius ir kitus svarbius objektus. REGIA žemėlapyje galima bus rasti informaciją apie statybos projektus, publikuoti bendruosius ir detaliuosius teritorijų žemėlapius bei organizuoti viešus jų aptarimus. Gyventojai ir verslininkai REGIA žemėlapyje gali būti informuojami apie savivaldybės išduotus leidimus bei licencijas, gauti informaciją apie licencijuojama veikla (pvz., prekyba alkoholiu) užsiimančias įmones, išorinės reklamos vietas ir daugelį kitų. 

„Jei tik savivaldybės nuspręs šį įrankį naudoti (o pirmosios penkios jau nusprendė), jis leis žmonėms matyti, kaip dirba konkreti savivaldybė bei greitai rasti visą su jos teritorija susijusią informaciją – nuo atliekų konteinerių vietų, viešojo transporto maršrutų, bankomatų, bevielio interneto taškų ar gatvės remonto iki išsamios informacijos apie išduotus statybos leidimus, kaip juda detaliųjų planų rengimo procedūros savivaldybės kabinetuose ir pan.“, - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

REGIA interaktyvus žemėlapis jau pradėjo veikti, tačiau kiek informacijos ir apie kurias savivaldybes joje matys gyventojai priklausys nuo to, kada pačios savivaldybės į sistemą sukels turimus duomenis.

Šioje sistemoje bus sudaryta galimybė gyventojams patiems interaktyviai kreiptis į savivaldybę paslaugų ar pagalbos, pavyzdžiui, informuoti atsakingas institucijas apie gatvių dangoje atsivėrusias duobes, išvirtusius medžius, inžinerinių tinklų avarijas ir pan. Gyventojams skirtų paslaugų spektrą ketinama nuolat plėsti.

Interaktyvus žemėlapis taip pat bus naudingas verslui, kuris jį galės išnaudoti savo veiklos viešinimui ar ketinamų realizuoti nekilnojamojo turto vystymo projektų pristatymui. Numatoma, jog naudojimasis REGIA paslaugomis bus nemokamas.

Interaktyvų REGIA žemėlapį ir jame teikiamas paslaugas Registrų centras sukūrė glaudžiai bendradarbiaudamas su savivaldybėmis ir atsižvelgdamas į jų poreikius. REGIA kūrime ir bandymuose dalyvavo Druskininkų, Neringos, Utenos rajono, Rietavo ir Birštono savivaldybių administracijos. 

Minėtų penkių savivaldybių administracijų vadovai šiandien oficialiai pasirašė susitarimus dėl REGIA paslaugos naudojimo savo atstovaujamų savivaldybių veikloje. Laukiama, jog artimiausiu metu į interaktyvią aplinką savo veiklą perkels ir daugiau savivaldybių.

„Mes stengėmės sukurti paprastą ir tuo pat metu labai patogią informacinių paslaugų visumą, kuri būtų prieinama visoms savivaldybėms, nepriklausomai nuo jų dydžio ar finansinių išgalių“, - pasakoja Kęstutis Sabaliauskas, Registrų centro direktorius. – „Tuo pat siekėme savivaldybių gyventojams sukurti tokią terpę, kuri skatintų piliečių norą įsitraukti į dialogą su savo vietos valdžia “.

Pasak ministro, buvo kviestos visos savivaldybės, tačiau didžiųjų šiame sąraše kol kas nėra. „Gal didesnės laukia atskiro pakvietimo, galbūt tik jiems kuriamų produktų. Tam nėra prasmės, kai yra galimybės gauti nemokamų produktą“, - sakė R. Šimašius, tačiau jis pabrėžė, kad pristačius projektą kitų savivaldybių susidomėjimas išaugo ir daugiau jų turėtų prisijungti prie šio projekto.

REGIA paslaugos pasiekiamos internete adresu www.regia.lt.

Teisingumo ministerijos informacija
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)