Lietuviai kuria pasaulinę naujovę  (7)

Iš bankininko kostiumo į laboratorinį chalatą su tikslu kurti tai, ko pasaulyje beveik niekas nedaro. Taip galima apibūdinti paskutinį Tomo Andrejausko žingsnį, kai jis paliko „Swedbank Markets“ tarnybos Lietuvoje vadovo kėdę ir stojo prie šiemet įkurtos biotechnologijų bendrovės „ProBioSanus“ vairo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien „ProBioSanus“ gamina natūralius, probiotikų pagrindu sukurtus valymo ir asmens higienos produktus. „Valikliai turi gerųjų bakterijų probiotikų, kuriuos mes iki šiol įpratę vartoti per burną: kai daktarai išrašo antibiotikų, jie išnaikina ne tik virusus, bet ir gerąsias bakterijas, todėl atkurti florai geriami probiotikai, – aiškino T. Andrejauskas. – Mūsų produktuose gerosios bakterijos dauginasi, bioplėvele padengia paviršių ir konkuravimo principu neduoda vietos daugintis blogosioms bakterijoms.“

Gerosios bakterijos išgyvena iki aštuonių dienų, todėl tiek veikia ir jų apsauginis poveikis. Be to, T. Andrejauskas pastebėjo, kad tradicinės valymo priemonės nužudo ne tik blogąsias, bet ir gerąsias bakterijas, todėl žmonės patenka į visiškai sterilią aplinką, kuri atbukina imuninę sistemą, ir žmogui susidūrus su alergenais gamtoje pasireiškia natūrali alerginė reakcija.

Konkurentų neturi

T. Andrejausko žiniomis, Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse tokia veikla kol kas niekas neužsiima: „Pasaulyje probiotikai kol kas labiau naudojami industrinėse srityse, žemės ūkyje, tačiau vartotojų segmente yra vos vienas kitas dalyvis – iš principo tai pasaulinė naujovė.“

Šiuo metu bendrovėje dirba devyni darbuotojai, du iš jų – mokslininkai. Prekyba produktais kol kas vyksta tik Lietuvoje, tačiau T. Andrejauskas pagrindinių pajamų tikisi gauti iš užsienio rinkų ir užsimena apie pirmuosius sandorius su užsienio partneriais.

„Jau turime nedidelį kontraktą dėl prekių tiekimo į Švediją ir Norvegiją, dar deramės su danais. Norime žiūrėti į Rytus, nes tai perspektyvi ir moki rinka. Turime ambicijų ir ateityje save matome kaip tarptautinę kompaniją“, – sakė jis.

T. Andrejauskas bankų sektorių paliko pritrūkęs iššūkių, o biotechnologijų sektoriumi aktyviai domėjosi pusę metų, kai tapo bendrovės verslo angelu. Be to, jis tikino, kad pagrindiniai vadybos principai sektoriuose nesiskiria, todėl didelių kliūčių persiorentuoti į kitą sritį nekilo.

Pirmosios investicijos

„ProBioSanus“ sulaukė „Verslo angelų fondo I“ ir keturių verslo angelų, kurių vienas buvo pats T. Andrejauskas, investicijų. Konkrečių sumų jis neatskleidžia, tačiau patikino, kad į bendrovę jau investuota daugiau nei 1 mln. litų.

Be to, „ProBioSanus“ gavo 1,039 mln. litų ES strukūrinių fondų paramą mokslo tyrimų ir technologijų plėtros laboratorijai steigti, kuri, anot T. Andrejausko, turėtų būti pastatyta kitų metų pabaigoje. Šiuo metu bendrovė naudojasi kitų Lietuvos laboratorijų paslaugomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Martynas Pasiliauskas
(37)
(0)
(10)

Komentarai (7)