Lietuvos mokslo elitas šalyje dirba sukandę dantis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2014-01-14 15:20
laikais? p.s.2 .. sakykim jeigu mokslo darbuotojas gauna finansavimą tyrimams USA, tik jis pats sprendžia kaip tas lėšas panaudoti. Lietuvoje gi, dar nuo CCCP laikų ministerijų klarkai įpareigoja, kiek skirti kompiuteriams, kiek atlyginimams, kiek medžiagoms ir t.t. ir t.t. Sakykim man kompiuterių nereikia, tuomet tie pinigai "lieka" nepanaudoti.. Daugelis mėgina to išvengti fiktyviais pirkimais..
brilas 2014-01-14 16:53
Sutinku su vvv2. Su tokia mokslo finansavimo sistema biurokratijos moksle daugiau nei pačio mokslo.Deja, bet jei valstybės požiūris į mokslą nesikeis, po keleto metų iš to mokslo nieko neliks...
O_O 2014-01-14 23:26
Na, jei lemiantys žmonės bus suinteresuoti ne mokslo skatinimo iniciatyvomis, o kaip pasitvarkyti savo ir giminių - draugų rato gerbūvį, kol nesibaigė kadencija, tol ne tik mokslas bet ir visi kiti pagarbos ir oraus progreso verti sektoriai dirbs sukandę dantis, kol nutekės paskutiniai protai.
vanduo4 2014-01-15 08:13
- Kiek supratau, tau skauda sirdy, kad tuos pinigus, kuriuos gautum uz kompiuterius, tau neleidzia panaudoti kitoms reikmems?! - Na cia gal yra toks kaip pinigu trukumas, todel proporcijomis siekiama optimizuoti lesu panaudojima. - Kita vertus, turi ysivaziuoti mokslo atsiperkamumo sistema. Finansuoti ora vien del to, kad jis vadinamas mokslu - na sutikite, kad tai ne visada praktiska. Aisku del to nukencia "tikrieji" mokslininkai, bet mokslo imitavimas irgi ymanomas dalykas. Pirmiausia tam turi atsirasti praktinis poreikis. Kol kas Lietuvele tik bando finansuoti savo ateities perspektyva be realiu pritaikymo Lietuvoje galimybiu, nebent isradimai eksportui. Kaip sakoma, sukurta Lietuvoje, o gaminama uzsienyje. O kas padengs investicijas - Mokslas ir jo praktinis pritaikymas turi eiti kartu. Tad sita klausima reiktu kelti kazkaip kitaip. Toje minetoje USA dizdioji dalis tyrimu finansuojama privaciomis lesomis. Valstybines institucijos technologinius uzsakymus teikia privacioms institucijoms. Ka valstybe gali padaryti privaciam sektoriui, tai nustatyti kvotas, riboti yrangos pardavima "nedraugiskoms" salims ir pan. Visa kita yra privatininku reikalas. Jie noredami gauti didelius valstybinius uzsakymus pesasi kas pagamins geriau. - Deja Lietuvoje, kiek suprantu, tikimasi negrazintinos paramos is valstybes. Va cia ir problema. ES parama tolydzio mazeja. Greitai reiks moketi procentus.
vvv2 2014-01-15 09:25
laikų, kai visi viską vogė. Tuomet proporcijomis buvo mėginama pristabdyti korupciją ir grobstymus.