Unikali naujovė turėtų pastūmėti Lietuvą į priekį saulės energetikoje: pirmą kartą Lietuvoje pastatyta elektrinė ant skliautinių stogų - kodėl tai taip sudėtinga ir kaip tai išsprendė?  ()

Nors saulės elektrinių statybos Lietuvoje auga, dėl sudėtingo saulės elektrinių įrengimo ant skliautinių stogų, didelė dalis įmonių ir privačių namų savininkų neturi galimybės prisidėti prie švarios energijos generavimo. Iki šiol saulės elektrinės būdavo statomos ant šlaitinių ir lygaus paviršiaus stogų. “I+D Energias Lietuva” pradėjo statyti 1 MW saulės elektrines ant skliautinių stogų. Šios naujovės turėtų pastūmėti Lietuvą į priekį saulės energetikos srityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais metais vis sparčiau augant saulės elektrinių populiarumui, daugėja tvarią energiją gaminančių žemės sklypų savininkų ir įmonių. Ypatingai padaugėjo privačių gyventojų, gaminančių saulės energiją - vien per 2019 metus jų skaičius išaugo trimis tūkstančiais. Planuojama, kad 2020 metais saulės elektrinių statybos dažnės, suteikus įmonėms ir gyventojams galimybę gauti Europos Sąjungos teikiamą finansinę paramą.

Tačiau net ir su finansine parama daugelis šalies įmonių neturi galimybės įsirengti saulės elektrinių. Nuo Sovietų Sąjungos laikų Lietuvoje likę daug pastatų su skliautiniais stogais, tad įmonėms ir pastatų savininkams kyla sunkumų įrengiant saulės elektrines ant tokio tipo stogų. Saulės modulių įrengimas ant skliautinio stogo yra brangus pasirinkimas, dažnai atbaidantis įmones. Tačiau nuo ateinančių metų galime tikėtis saulės elektrinių augimo ir ant skliautinių stogų.

Lietuvoje pastatyta pirma saulės elektrinė ant skliautinio stogo

UAB “Stronglasas” - stiklo apdirbimo bendrovė, tapo pirmąja įmone Lietuvoje, įsirengusia 1 MW saulės elektrinę ant skliautinio stogo. Tai pirmasis tokio tipo techninis sprendimas šalyje, suteikiantis galimybę skliautinių stogų savininkams naudoti itin galingas elektrines.

Saulės elektrinių įrengimas ant skliautinių stogų yra sudėtingas, brangus ir techniškai sunkiai įgyvendinamas projektas. Tokio tipo projektai vykdomi, kai klientas neturi kitų pasirinkimų saulės elektrinės įrengimui.

UAB “Stronglasas” direktorius Andriejus Jakštas teigia, jog naujosios elektrinės įrengimas buvo sėkmingas iššūkis: “Ilgą laiką saugiausias sprendimas statyti saulės elektrines būdavo šlaitiniai ir lygaus tipo stogai, tačiau pradėjome domėtis, kaip galėtume pasigaminti elektros energijos patys ir tuo pačiu prisidėti prie tvarios energijos generavimo, ieškojome galimų techninių sprendimų montuojant saulės elektrinę ant skliautinio įmonės stogo.”

"I+D Energias Lietuva" - saulės elektrinių inžinerijos ir rangos įmonė pasiryžo įgyvendinti sudėtingą techninį sprendimą ir tikisi, jog sėkmingas projektas paskatins daugiau Lietuvos įmonių įrengti saulės elektrines ant skliautinio tipo stogų.

"I+D Energias Lietuva" pasiūlė tikrai unikalų konstrukcijų tvirtinimo būdą be gręžimo į stogą ir su minimaliu kiekiu balasto, neviršijant leistinos stogo apkrovos. Nors tai buvo iššūkis matematiškai suskaičiuoti, kaip ir kuri vieta turi būti pritvirtinta, nuo šiol galime džiaugtis itin galinga saulės elektrine. Tikime, jog ir daugiau Lietuvos įmonių paseks mūsų pavyzdžiu ir pasinaudos naujais techniniais sprendimais,” - projekto sėkme džiaugiasi Andriejus Jakštas.

Saulės modulių tvirtinimas ant skliautinio tipo stogų kelia iššūkių: prieš imantis darbų, būtina tinkamai paskaičiuoti stogo apkrovas, užtikrinti maksimaliai gerą elektros generaciją ir mokėti tinkamai ir saugiai sumontuoti modulius ant tokio tipo paviršiaus. Kadangi kiekvieno pastato skliautas yra skirtingas, tad ir elektrinių montavimas reikalauja išskirtinio dėmesio.

“Atsižvelgiant į instaliavimo saugumą ir sąnaudas, šlaitiniai ir lygaus paviršiaus stogai laikyti pagrindine vieta statyti saulės modulius. Tačiau pasitelkus pirmąjį tokio tipo technologinį sprendimą ant skliautinių stogų turėtų atsirasti daugiau įmonių, norinčių prisidėti prie švarios energijos gamybos. Populiarėjant švarios energijos generavimui Lietuvoje, turime pasirūpinti, jog kuo daugiau įmonių ir individualių namų savininkų turėtų galimybę prisidėti prie švaresnės ateities kūrimo. Tad ir toliau sieksime imtis techninių iššūkių ir Lietuvos rinkai pristatyti moderniausius sprendimus,” sakė "I+D Energias Lietuva" vadovas dr. Andrius Džiaugys.

Tikimasi, jog per ateinančius metus vis daugiau įmonių pasinaudos "I+D Energias Lietuva" siūlomomis naujovėmis saulės elektrinėms statyti. Pozityvūs pokyčiai ne tik prisidėtų prie klimato kaitos stabdymo, bet ir suteiktų galimybę įmonėms sutaupyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai ()