Verslui irgi reikia mokslo  (0)

Nors antraštė kiek dviprasmiška, bet labai gerai atspindinti tendencijas – verslui padaryti nepakanka vien tik aukštojo išsilavinimo ir diplomo – sėkmingai verslo plėtrai būtina ir tiriamojo mokslo pagalba bei mokslininkų konsultacijos. Apie tai ir norime pakalbėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2010 metų sausio mėnesio pabaigoje Lietuvos statistikos departamentas pateikė įdomius duomenis apie Lietuvos įmonių inovacinę veiklą 2006-2008 metais. Kokia gi veikla yra paprastai laikoma inovacine? Kai kalbama apie inovacijas, paprastai tai turima omenyje įvairūs naujų technologijų kūrimo ar kitokių naudingų naujovių taikymo procesai. Tarkim, valstybės planas iki 2012 išjungti analoginę televiziją ir ją pakeisti į skaitmeninę, yra inovacinė veikla – atsiranda žymiai didesnis transliuojamų kanalų kiekis, išauga vaizdo ir garso kokybė.

Turbūt aišku, jog versle inovacijos yra labai svarbios – tik kuriam laikui „užmigsi“ ir konkurentai pasiūlys geresnius, patogesnius produktus. Tad inovacijų kiekis įmonėse praktiškai tiesiogiai susijęs su gaminamos produkcijos ar teikiamų paslaugų kokybe, be to, tai suteikia papildomas įsidarbinimo galimybes naujausias technologijas išmanantiems žmonėms.

Grįžkime prie statistikos. Joje rašoma, jog 2006-2008 metų laikotarpiu įrenginių, technologijų, valdymo atnaujinimus diegė 28,8 % visų lietuviškų įmonių. Sakysite, jog menkas rodiklis – juk tuo užsiėmė mažiau nei trečdalis visų įmonių?

Tačiau toliau statistikos departamentas pateikia dar įdomesnius skaičiukus – „inovacinių įmonių apyvarta sudarė daugiau kaip pusę visų įmonių apyvartos (2006 m. – 57%, 2008 m. – 58,9%)“. Ką gi, vadinasi šia veikla užsiima pačios stambiausios ir finansiškai pajėgiausios Lietuvos įmonės – o tai jau labai geras rodiklis. Tą patvirtina ir tolesni pateikiami duomenys: „analizuojamu laikotarpiu inovacinę veiklą vykdė 62,8 procento didelių įmonių, kuriose dirba 250 ir daugiau darbuotojų, 41,4 procento vidutinių (nuo 50 iki 250 darbuotojų) ir 24,2 procento mažų įmonių (nuo 10 iki 50 darbuotojų)“. Žinant, jog geras pavyzdys „užkrečia“, nenorėdami atsilikti panašias veiklas ims plėsti ir smulkesnės įmonės.

Kuo gi šios diegiamos inovacijos gali būti įdomios taikomąją fiziką, medžiagų inžineriją ar taikomąją matematiką išmanantiems specialistams? Žiūrim, ką toliau rašo statistikos departamentas:

„Tiriamuoju laikotarpiu 18,2 procento įmonių įdiegė technologinių procesų, 12,2 procento – produkto inovacijas. Daugelis inovacijas diegusių įmonių (10,3% visų įmonių) diegė ir produkto, ir technologinio proceso inovacijas. Dauguma įmonių, diegdamos inovacijas, įsigijo naujos įrangos (64,4% visų inovacinių įmonių) ir apmokė savo darbuotojus (49,1%). Mokslo tiriamuosius ir technologinės plėtros (MTTP) darbus vykdė 46,1 procento inovacinių įmonių, MTTP paslaugas pirko 14,3 procento įmonių. <…> Pagrindiniai inovacinės veiklos partneriai buvo įrenginių, medžiagų, komponentų ar programinės įrangos tiekėjai (nurodė 32% inovacinių įmonių), kitos įmonės susijusių įmonių grupėje (16,5%), taip pat klientai ar vartotojai (22,6%).“

Taigi, pagrindiniai inovacijų akcentai į naujų produktų, medžiagų bei technologinių procesų diegimą ir su tuo susijusius darbuotojų apmokymus. Panašu, jog įmonės atsinaujino technologinę bazę, pakeitė dalį įrangos bei pradėjo dirbti su naujomis medžiagomis. Ir žinoma, teko kelti darbuotojų kvalifikaciją, susijusią su įgytų naujų medžiagų bei įrenginių savybėmis ir jų pritaikymu. Mums tai labai smagios naujienos – vadinasi, nauji mūsų fakulteto mokslininkų vykdomi tyrimai apie naujus procesų valdymo algoritmus, netradicinių medžiagų savybes, jų gamybos technologijas, praktinio pritaikymo galimybes yra ir bus svarbūs ne tik pasaulinio mokslo prasme, bet ir atsinaujinančios lietuviškos pramonės kontekste.

Susidomėjimas Lietuvos moksliniu potencialu pastebimas ir renkantis partnerius inovacijų diegimui. Populiarėjančios bendradarbiavimo tendencijos puikiai matomos statistikos departamento pateiktame tiriamo laikotarpio diagramoje:

Iš diagramos matyti, jog bendra dalis viso mokslinio potencialo (įskaitant valstybines tyrimų įstaigas, universitetus ir kitas aukštąsias mokyklas bei tyrimų institutus), įtraukto į jungtinius projektus su verslo įmonėmis sudaro 38% nuo visų inovacinių įmonių. Nors glaudesniam mokslo ir verslo bendradarbiavimui erdvės dar yra, tačiau tendencijos ne tokios jau ir blogos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)