Europoje bus sukurta 365 tūkst. darbo vietų IT specialistams  (33)

Europos Sąjungos (ES) asociacijos „Digital Europe“ generalinė direktorė Bridget Cosgrave teigia, kad per ateinančius 5 metus Europoje bus sukurta per 365 tūkst. naujų darbo vietų informacinių technologijų (IT) specialistams. Lietuvai šioje srityje prognozuojama šviesi ateitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes manome, kad informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektorius padės Europos šalims pasiekti politiškai svarbius nacionalinius tikslus ir padidins valstybių konkurencingumą, kad jose padaugėtų darbo vietų ir jų ekonomika augtų. Taip pat svarbu skatinti investicijas į mokslinius tyrimus. Ateityje internete gims naujų verslo modelių, kurie kompanijoms garantuos augimą. Todėl itin svarbu investuoti į tyrimus ir remti tokias iniciatyvas“, – kalbėjo B.Cosgrave trečiadienį Interneto valdymo forume vykusioje spaudos konferencijoje.

Anot jos, įgyvendinant vadinamąją Europos skaitmeninę darbotvarkę iki 2015 metų bus sukurta per 365 tūkst. darbo vietų IT specialistams. B.Cosgrave teigimu, tai ne tik programuotojai, bet ir kitų sričių (energetikos, projektavimo, socialinių mokslų, sveikatos apsaugos ir t. t.) specialistai, turintys gerus IT įgūdžius.

Informacinių technologijų, elektronikos, komunikacijos ir kitų sričių korporacijas bei asociacijas ES vienijančios „Digital Europe“ asociacijos vadovė teigė, kad Lietuvos IT sektoriaus perspektyvos šioje srityje yra itin didelės ne tik šalyje, bet ir už jos ribų. Ji ragino Lietuvą pasinaudoti šios rinkos augimu.

„Jauniems žmonėms itin svarbu suprasti, kad galimybės įsidarbinti IRT sektoriuje yra įspūdingos, o investicijos į IT mokslus turi būti skatinamos“, – teigė ji.

B.Cosgrave teigimu, Lietuva užsienio IRT kompanijose pelniusi gerą vardą. „Užsieniečiai lietuvius mato kaip darbščius ir labai patikimus žmones, kurie gali suteikti aukšto lygio paslaugas. Tai ir yra tie kriterijai, kurių ieško IT sektoriaus įmonės. Lietuva turi geras perspektyvas šiame sektoriuje“, – pabrėžė ji.

„Digital Europe“ vadovė pateikė pavyzdį, kad ES sveikatos apsaugos sektoriuje el. sveikatos programai skiriama per 20 mlrd. eurų ir tai tėra 2 proc. visų sveikatos sektoriaus išlaidų.

Valdžiai nerūpi?

Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų sektoriui atstovaujančios asociacijos „Infobalt“ prezidentas Evaldas Kulbokas apgailestavo, kad Lietuvos valdžios institucijos skiria per mažai dėmesio privataus IT sektoriaus iniciatyvoms.

„Lietuvos įmonės turi inovatyvių idėjų, jos galėtų būti panaudotos eksportui. Tačiau kadangi nėra pakankamai lėšų mokslinių tyrimams vystyti, nėra bendradarbiavimo modelio tarp universitetų, tokio tikrai glaudaus, kuris leistų pakankamai lėšų investuoti į mokslinius tyrimus, tos idėjos nepasiekia galutinio produkto stadijos“, – teigė E.Kulbokas.

Jis pastebėjo, kad šiuo metu Lietuvoje jaučiamas kvalifikuotų IT specialistų trūkumas, o tai gali sutrukdyti Lietuvai siekti Skaitmeninėje darbotvarkėje numatytų tikslų.

„Lietuvoje įmonės, palyginti su Europos standartais, yra absoliučiai mažytės. Kadangi trūksta lėšų, mūsų maža rinka nesukuria tiek pelno, kurį būtų galima reinvestuoti, kad įeitų į kitas rinkas“, – sakė „Infobalt“ prezidentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (33)