Fizikiniai efektai feroelektrikuose ir jų taikymas: feroelektriniai piroelektrikai  (0)

Jau pakankamai seniai buvo pastebėta, kad pakaitinus kai kuriuos kristalus, jie įsielektrina, t.y. jų paviršiuje atsiranda krūvis: teigiamas vienoje kristalo pusėje ir neigiamas kitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą šis efektas aprašytas I amžiuje Plinijaus Vyresniojo veikaluose ir yra laikomas pirmu dielektrikų anomalių savybių aprašymu.

Paviršinių krūvininkų atsiradimas ar kitimas dielektrikuose – tai reiškinys, susijęs su kristalo poliarizacija. Poliarizacijos dydžio keitimasis kintant temperatūrai vadinamas piroelektriniu reiškiniu, o medžiagos, pasižyminčios šia savybe – piroelektrikais. T

okiame kristale, pasikeitus temperatūrai, skirtingose pusėse atsiras potencialų skirtumas, o prie sienelių prijungus apkrovą, krūviai, pratekėdami ja sudarys piroelektrinę srovę. Šiuo atveju turėsime šiluminės energijos tiesioginį virsmą elektros energija.

Piroelektrikai naudojami kaip infraraudonos spinduliuotės sensoriai arba infraraudono spinduliavimo vaizdo detekcijai. Būtent, karo metu su Vietnamu, JAV technologų pagalba buvo išvystyta piroelektrinių vidikonų technologija, leidžianti matyti priešus visiškoje tamsoje.

Daugiausiai naudojami feroelektriniai piroelektrikai: Sr0.5Ba0.5Nb2O6, (Pb,La)ZrTiO3 (PLZT), LiTaO3, LiNbO3, (Pb,La)TiO3 (PLT), (Pb,Ca)TiO3 (PCT), PbZr0.95Ti0.05O3 (PZT) ir kt.

KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakultetas (buvęs Fundamentaliųjų mokslų fakultetas)
Fizikos katedros
Docentas dr. Vytautas Stankus

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Stankus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)