Aukšto IQ paslaptis - tikslieji mokslai  (0)

Kaip ugdyti vaikų intelektualumą ir bendrą išprusimą?

Į tokį klausimą skatina atsigręžti visai neseniai pasklidusi žinia apie Didžiojoje Britanijoje gyvenančio lietuvaičio intelektą, lenkiantį net tokių asmenybių kaip Bilas Gatesas ar Albertas Einsteinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Marytė Skakauskienė „Laisvajai bangai“ aiškino, jog vaikų protiniams gabumams ugdyti labai svarbi yra matematika.

Tačiau ją mokytojai turi paversti įdomia informacija, pritaikyti ją šių dienų aktualijoms. Todėl čia, esą, labai svarbi mokytojo asmenybė:

„Vaikų loginiam mąstymui ugdyti matematika yra labai svarbi – pastebėti dėsningumus, sudėlioti struktūras, tik reikia tai teisingai panaudoti. Juo galima sudominti vaiką ir atstumti jį, jei dirbama su neįdomiom metodikom, tais pačiais pratimais. Norint, kad ji vaiką ugdytų, ji turi būti subtiliai pritaikoma, kad vaikai priimtų tuos iššūkius, kuriuos šis mokslas pasiūlo. Tad intelektiniam ugdymui tai labai dėkinga sritis“.

Įvairūs tyrimai rodo, kad labiausiai gabūs matematikai – Kinijos moksleiviai.

Buvęs KTU gimnazijos vadovas B. Burgis sako, kad technologine sritimi taip pat žengti privalo ir Lietuva: „Visa Lietuva turėtų pasukti sunkaus mokslo keliu. Tai mūsų šalies galimybė, nes tokių technologijoms imlių žmonių vis mažiau. O mes tai galime panaudoti. Juk neturime ypatingų žaliavų, žemių plotų, tad galime vystyti intelekto sritį. Tai šiek tiek daroma, tačiau reikėtų dar labiau plėsti, dar gilesnes, aukštesnes technologijas įsisavinti. Ir tada mes šioje srityje būsime lyderiai pasaulyje“.

Anot B. Burgio, tiksliųjų mokslų išmanymas itin susijęs su aukštu intelektu. Tačiau tai reikalauja daug mokslo ir darbo, kurio ne tik Lietuvos, o ir Europos gyventojai vis dažniau atsisako, todėl abiturientai, galvodami kur stoti, renkasi lengvesnius kelius.

Be to, Bronislovas Burgis „Laisvajai bangai“ pasakojo, kad būti visapusiškai išsilavinusiems ir žingeidiems reikalinga atitinkama atmosfera, kuri Lietuvoje kol kas nėra pakankamai palanki: „Lietuvoje, deja, per 20 metų nesusikūrė sistema, kad kuo labiau žmogus išprusęs ir išsilavinęs, tuo geresnę poziciją užima gyvenime.

Dabar nei politikoje, nei valdžioje, nei versle negali to pastebėti. Išimtys yra, bet taisyklė tokia, kad apsukrūs žmonės laimi. Antrasis stabdis yra tai, kad socialiniai mokslai yra daug lengvesni. Tad žmogus savęs klausia, kam jam sukti galvą su matematika, fizika, chemija, jei aš galiu gauti 2-3 diplomus lengvai ir greitai. Tad jie ir pasuka mažiausio pasipriešinimo keliu. O tai yra labai blogai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)