Renkamės asmeninį kompiuterį: 2012 metų vasara  (1)

Šį kartą pratęsime nemažai skaitytojų dėmesio sulaukusią rubriką „Renkamės asmeninį kompiuterį“. Pavasarį buvo pristatyti pirmieji stacionarių PC komplektai, kurie, autoriaus nuomone, tuo metu buvo optimalūs, atsižvelgiant į atliekamų užduočių pobūdį. Dabar pabandysime pažvelgti į tai, kas gi pasikeitė per tuos tris mėnesius ir ką mums siūlo jau besibaigiantis vasaros sezonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar kartą teks pasikartoti: renkant kompiuterių komponentus, nebuvo keliama užduotis surinkti nei maksimaliai pigų, nei maksimaliai brangų kompiuterį – tai galima padaryti bet kurioje kompiuterių komponentais prekiaujančioje el. parduotuvėje, pasidarbavus su kainų filtrais. Parinkti kompiuterių variantai yra gana patikimi (dauguma išbandyta praktikoje), atsižvelgiant į jiems keliamas užduotis (o jos kiekviename kompiuteryje yra savos) - ar tai būtų optimali kaina, ar produktyvumas, tylus darbas, o galbūt ir išvaizda. Žinoma, kiekvieną konfigūraciją galima keisti pagal poreikius ir piniginės storį, tačiau išlaikant pagrindinį savo tikslą – reikia galingesnio ar silpnesnio procesoriaus, talpesnio ar ne tokio talpaus kieto disko, pakeisti korpusą į simpatiškesnį ir t.t. Todėl šios straipsnio tikslas nėra pateikti vienintelę tiesą: žemiau pateikti tik pavyzdžiai, kaip gali būti subalansuotas šių metų pavasario namų arba darbo kompiuteris. Visi kompiuterių komponentai yra aktualūs, t.y. straipsnio rašymo metu juos buvo galima rasti Lietuvos rinkoje (tas pats galioja ir su kainomis). Programinės įrangos, taip pat kompiuterio surinkimo kaina neįskaičiuota. Komentaruose galite pateikti savo alternatyvius variantus, galbūt kažkam jie pasirodys arčiau širdies. Jei turite niekur neskelbiamų duomenų apie žemiau paminėtų konkrečių komponentų gedimų statistiką, taip pat galite drąsiai rašyti. Kas gi naujo kompiuterių komponentų industrijoje? Kaip ir žadėta, bandysime apžvelgti kompiuterių komponentų naujienas, kurios mus pasiekė po pavasarinės „rinktukų“ apžvalgos publikacijos. Pradėkime nuo procesorių: pasakyti galima tik viena – nieko naujo. Kompanijos "Intel" debiutiniai "Ivy Bridge" procesoriai kaip buvo skirti aukščiausiam kainų segmentui, taip ir liko, tuo tarpu "Sandy Bridge" galingiausi sprendimai jau neaktualūs, kadangi, deja, kainuoja brangiau už savo pamainą. Kas vyksta konkurentų stovyklų? AMD kaip visada vėluoja ir nieko naujo stacionarių procesorių segmente nepristato: hibridinių procesorių "Trinity" debiutas nukeltas į spalio mėnesį, taigi dar gyvename su "APU LIano", o "Bulldozer" procesorių pamaina taip pat dar „už kalnų“.

Kiek linksmiau su vaizdo plokščių rinka. Visai neseniai "nVidia" pristatė savo vaizdo plokštę "GeForce GTX 660 Ti", kuri yra jauniausia GK104 „savininkų“ atstovė. Kaip žinia, pastarąjį grafinį procesorių turi "nVidia" flagmanai "GeForce GTX 680" ir GTX 670, taip pat dviejų branduolių „drakonas“ "GeForce GTX 690". Natūralu, jog su tokiu GPU vargu, ar galima tikėtis vidutinio lygio grafikai būdingų kainų: Lietuvos rinkoje pirmieji "GeForce GTX 660 Ti" pasiūlymai laviruoja ties maždaug 1100 litų riba. Didžiausiai daliai žaidimų gerbėjų tai yra kol kas aiškiai per daug.

Savo ruožtu, AMD jau seniai turi pilną "Radeon HD 7000" serijos vaizdo plokščių su GCN architektūra asortimentą, tad nenuostabu, jog dabar ji tiks stebi konkurento veiksmus aukščiausiame kainų segmente ir koreguoja savo sprendimų kainas bei BIOS atnaujinimų pagalba didina taktinius dažnius. Vidutiniame masiniame segmente AMD kol kas karaliauja, taigi jai nieko, iš esmės, nieko daryti nereikia: nVidia Fermi „vidutiniokai“ morališkai vartotojų akyse jau pasenę, o kainų lygis nėra taip kritęs, kad būtų tikrai patrauklesni už konkurento „naujokus“.

Standžiųjų diskų rinkoje matome tikrai teigiamus pokyčius, teisingiau, vieną jų, kuris vadinasi „Kaina“. Kaupiklių gamintojai jau spėjo susižerti įspūdingus pelnus, nežiūrint į patirtus dėl potvynių Tailande nuostolius, dabar gi vėl po truputį grįžtama į konkurencijos vėžes. Aišku, negalima kalbėti apie kainų lygį, kuris buvo 2011 m. rugsėjo – spalio mėnesiais, o iki to lygio dar reikėtų, kad kieti diskai atpigtų dar 30 – 40%, tačiau praėję geri trys mėnesiai rodo maždaug 7 – 10% pigimą. Tai leidžia arba tos pačios talpos kaupiklį įsigyti pigiau, arba už pavasarinę kainą gauti daugiau gigabaitų.

Šaunu, kad kainos krinta ir SSD kaupiklių rinkoje, ypač tikrai populiarių „60 – 80 GB“ segmente. Dabar įsigyti SSD diską „iki 200 lt“, kuris taptų puikia „prieglauda“ operacinei sistemai, tikrai nekils didelio vargo. Reikia pastebėti, jog kainų mažėjimo tendencija palietė ne tik biudžetinį segmentą bandančius uzurpuoti "Corsair", "Adata" ar "Kingston", tačiau ir didžiuosius šios rinkos žaidėjus – OCZ bei "Intel".

Taigi šia optimistine gaida baigiame įžangą ir pereiname prie konkrečių kompiuterių konfigūracijų.

Stacionarių kompiuterių komplektacijos

Iš karto reikėtų pažymėti, jog nuspalvinome komponentų kainas: žalia spalva – komponentas pigo (lyginant su pavasariu) arba įdėtas pigesnis (to paties/panašaus funkcionalumo, produktyvumo), raudona spalva – to paties komponento kaina padidėjo arba teko sukomplektuoti su brangesniu. Jei įdomu atlikti detalesnį palyginimą, pavasarinę stacionariųjų kompiuterių apžvalgą rasite šioje vietoje.

Kaip matyti, iš bendros kainos, ją išlaikėme daugmaž tame pačiame lygmenyje, kaip ir pavasarį (tuomet turėjome 792 lt). Kas naujo? Ogi turime kiek spartesnį "Intel" procesorių (+100 MHz, tačiau vis tiek prieaugis), sutaupėme operatyviosios atminties sąskaita (vis tik per porą trejetą kol kas nė vienas "Crucial" komplektas dar nepavedė), motininės plokštės modelis pasikeitė, tačiau funkcionalumas liko tas pats (deja, USB 3.0 vis dar neturime, tačiau kas gaus tokį kompiuterį, kaip rodo praktika, tikrai šios versijos sąsajos nepasiges).

Vos vos pabrango optinių diskų įrenginys, pakeitėme korpusą į kiek brangesnį (pavasarį komplektuoto, deja, neliko), tačiau sumažinta operatyvios atminties kaina leido kompensuoti kitų komponentų kainos padidėjimą. Beje, maloni smulkmena: turime didesnės talpos standųjį diską – vietoj 320 GB vasaros sezonu galime pasimėgauti tradiciniais 500 GB.

Iš esmės, pastaroji sistemos konfigūracija gali atlikti ne tik nebrangaus namų (jei tik nedomina žaidimai), tačiau ir gana paprasto, biudžetinio biuro kompiuterio vaidmenį. Kaip visada, erdvės kainai mažinti tikrai yra, o tai paprastai mūsų kraštuose daroma, pavyzdžiui, įsigyjant "Codegen" komplektą (korpusas + maitinimo blokas), vieno branduolio "Intel Celeron" arba "AMD Sempron" mikroprocesorių bei pigiausią pagrindinę plokštę ir t.t. Žodžiu, pasireikšti lietuviškam „pigiai“ tikrai vietos atsiras. Bet kuriuo atveju, pirmosios kompiuterio komplektacijos komponentų kainas ir papildomą informaciją rasite pasinaudodami žemiau pateiktomis nuorodomis:

Antroji konfigūracija jau turi galingesnį procesorių ir vidutinio lygmens vaizdo plokštę, o tai leis be ypatingų problemų žaisti daugelį šiuolaikinių kompiuterinių žaidimų.

Procesorius priklauso gana sėkmingai "Intel Core i3" serijai ir pasižymi ir nebloga sparta, ir nedideliu energijos suvartojimo kiekiu – tokiu būdu, užteks ir palyginti kuklaus komplekte esančio aušintuvo. Bloga naujiena, jei stebite kainas – "Intel" procesorius pabrango. Kokios priežastys tai lėmė – konkurencijos nebuvimas, galbūt artėjantis „Back to school“ sezonas, kurio metu paprastai prasideda pirkėjų medžioklė akcijomis ir išpardavimais – pasakyti sunku.

Pagrindinė plokštė, lyginant su pavasariniu komplektu, taip pat šiek tiek patobulėjo ir atpigo. Dabar turime sprendimą su naujausiu "Intel H77 Express" rinkiniu, taip pat komplektą įvairiausių sąsajų (DVI, D-Sub, HDMI, USB 3.0, PS/2, PCI Express x1, x16, PCI, keturis DIMM lizdus) – žodžiu, beveik visiems gyvenimo atvejams. Kam viso šito per daug, galima drąsiai rinktis pigesnius variantus.

Vaizdo plokštę teko pasirinkti tokią pačią, kaip ir pavasarį – "Radeon HD 7750", tačiau dabartinis sprendimas yra kiek brangesnis, nei prieš tris mėnesius. Antra vertus, vis tiek turėsime puikų analogą prieš šiuos metus vidutinės klasės žaidimų kompiuteriuose karaliavusiam "Radeon HD 6770" arba atpigusiam "GeForce GTX 550 Ti", kuris vis dar kainuoja brangiau, nors siūlo praktiškai identišką pasirinktam modeliui spartą.

Nebrangaus žaidimų kompiuterių konfigūraciją pavyko šiek tiek atpiginti, lyginant su pavasariniu „rinktuku“, neaukojant produktyvumo/funkcionalumo. AMD platformų gerbėjai galėtų panašaus lygio sprendimą įsigyti kiek pigiau: tam puikiai pasitarnautų "AMD APU LIano A8-3870K" procesorius bei tradiciškai pigiau kainuojanti motininė plokštė (kalbama apie to paties funkcionalumo sprendimą, tik su "Socket FM1" lizdu).

Trečiasis kompiuteris skirtas tiems, kurie mėgsta žaisti žaidimus, nelinkę mokėti per daug, tačiau ir nenori aukoti funkcionalumo (ypač jei ateityje planuoja modernizuotis).

Procesorius kaip ir pavasarį – "Ivy Bridge" architektūros "Intel Core i5-3450" (3,1 @ 3.5 GHz), apie "Sandy Bridge" galime jau pamiršti – nei savo taktiniais dažniais, nei TDP lygiu, nei kaina jie tikrai nežavi. Eilinį kartą tenka konstatuoti, jog "Intel" procesoriai pabrango. Dėl to labai norėtųsi pasirinkti alternatyvą (kaip tai galime padaryti kitų komponentų atžvilgiu), tačiau... pagalbos iš AMD nesulaukėme ir šį kartą.

Šiame komplekte tikrai neblogai dera ir pilnavertė ATX pagrindinė plokštė su "Intel H77" mikroschemų rinkiniu ir pilnu įvairių sąsajų rinkiniu. Pastaroji kiek atpigo, ir tai malonu dvigubai, turint omenyje tą faktą, jog pavasarinės komplektacijos operatyvioji atmintis taip pat pigesnė. Trečia maloni staigmena – tai pasirodę pigesni "AMD Radeon HD 7800" serijos vaizdo plokščių variantai. Jei praėjusį kartą turėjome "Gigabyte Radeon HD 7850 OC", tai šį kartą pasirinkome pigesnį, tačiau ne ką prastesnį (taip pat spartintą) "Sapphire" sprendimą "Radeon HD 7850 Dual Fan". Vėlgi, pasikartosime dėl "Radeon HD 7850": savo sparta ji faktiškai artima "GeForce GTX 570", tuo tarpu pasirinktos vaizdo plokštės kaina žymiai mažesnė, nei "nVidia" sprendimo – beveik 200 litų skirtumas.

Eilinį kartą reikia palinkėti kompanijai "nVidia" kuo greičiau išleisti savo "Kepler" architektūros vidutiniokus, kurie galėtų rimtai konkuruoti su "AMD Radeon HD 7700" ir HD 7800 serijų atstovais.

Apie likusias komplektacijos dalis taip pat galima paminėti keletą žodžių. Pirma, praėjusį kartą pasirinkto "Thermaltake" sprendimo rinkoje nebeliko, tačiau pasirinktas turbūt ne ką blogesnis "Nexus" sprendimas su tyliais korpusiniais ventiliatoriais bei USB 3.0 lizdu priekinėje dalyje. Antra, pabrangusį "Corsair" maitinimo bloką teko keisti "Fortron" gamybos komponentą. Iš esmės, apie žaidimų kompiuterio variantą galima kalbėti tik iš teigiamos pusės: per tris mėnesius sutaupėme apie 100 litų, net nežiūrint į visai nedemokratišką "Intel" procesorių kainodarą.

Galiausiai ketvirtasis kompiuteris, kurį mes gražiai pavadinsime „Workstation“. Kaip žinia, pagrindiniai darbo stoties bruožai – tai praktiškumas ir didelė skaičiuojamoji galia. Kadangi pinigais neketiname švaistytis, taigi ir komplektaciją parinkome optimalią.

Paliekame tą patį pabrangusį "Intel Core i5-3450" procesorių, tačiau ne tik dėl „grynos“ spartos, tačiau ir dėl kitų technologijų, kurias jis palaiko. Pirma, tai virtualizacija aparatiniame lygmenyje (aktualu tiems, kurie žino, kas yra "VMware" ar "VirtualBox"). Visai nepamaišys keturi fiziniai branduoliai ir "Turbo Boost" technologija, ypač kai procesorius gauna apdoroti nuotraukų masyvą, perkoduoti vaizdinę medžiagą ar atlikti kompiliavimo darbus.

Žinoma, galingą procesorių turi atitikti ir motininė plokštė bei deramas funkcionalumo lygis. Kaip ir pavasarį, paliekame tą pačią "Intel H77" mikroschemų rinkinį turinčią ATX pagrindinę  plokštę, taip pat gana nemažai atpigusį "Intel" SSD kaupiklį, kartu įdiegsime ir jau didesnės talpos (1 TB vietoj 750 GB) standųjį diską.

Taip pat atsižvelgsime į kritiką, kuri buvo skirtą pavasariniam komplektui, ir įdiegsime darbo stoties vertą profesionalų grafinį adapterį – "nVidia Quadro 600". Nors žvelgiant į šio adapterio architektūrą, jį tikrai sunku pavadinti nauju (nors debiutavo tik šiemet), tačiau jos spartos profesionaliose programose ("Maya", "AutoCAD", "SolidWorks" ir t.t.) tikrai pakanka, ypač jei lygintume su panašios kainos GeForce atstovais (trumpą video apžvalgą ir testus galima pamatyti, pasinaudojus šia nuoroda). Savo ruožtu, kam užtenka tik mikroprocesoriaus galios, gali tiesiog iš komplekto pašalinti "nVidia" grafiką bei įsidiegti galingesnį centrinį procesorių.

Ką gi, šiam kartui viskas. Komentuokite, siūlykite savo variantus, peikite esamus – svarbi kiekvieno jūsų nuomonė. Kaip visada, į argumentuotus pasiūlymus/kritiką bus atsižvelgta, sudarant žiemos sezono komplektacijas, kurias planuojame pateikti gruodžio pradžioje, prieš pat šventinių išpardavimų sezoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: