Triguba gili vėsa iš „Deepcool“: „Gammaxx S40“, „Frostwin v2.0“ ir „Neptwin“  (0)

Dar niekada nesusidūrę su originalia „Deepcool“ produkcija (pažįstamas „Alpenfohn“ yra „Deepcool“ prekinis ženklas Europoje), šįkart turime galimybę pasižiūrėti, ko verti net trys CPU aušintuvai. „Gamaxx S40“ – labai kompaktiškas ir lengvai palendantis po 100 litų atžyma, „Frostwin v2.0“ – sudvigubintas „Gamaxx S40“ variantas jau esantis dvibokštis, bet vis dar išlaikantis funkcionalumą, ir „Neptwin“ – iš pirmo žvilgsnio primenantis tokius herojus, kaip „Phanteks PH-TC14PE“ ar „Noctua NH-D14“, tačiau kainuojantis, grubiai tariant, pusė tiek.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deepcool Gammaxx S40

Pakuotė ir komplektacija

Į svarbiausius ant nedidelės „Gammaxx S40“ pakuotės nurodytus bruožus patenka suderinamumas su absoliučiai visais (naujesniais ir senesniais) „Intel“ bei AMD procesorių lizdais, ypač tylus PWM signalu kontroliuojamas ventiliatorius ir keturi karščio vamzdeliai, kurie paremti „Core Touch“ technologija. „Gammaxx S40“, pasak „Deepcool“, geba susidoroti su 125 W TDP AMD ir 130 W reitingo „Intel“ procesoriais. Papildomai gauname tris schematinius aušintuvo brėžinius. Detalesnės informacijos (apie vetiliatorių greitį, triukšmą ir pan.) ant pakuotės gamintojas nenurodo.

Atidarę dėžutę įsitikiname, kad „Gammaxx S40“ aušintuvui trūksta saugesnio įpakavimo. Aušintuvas viso labo apsaugotas pora plastmasinių lakštų. Tvarkos trūksta ir aksesuarų dėžutėje: „Intel“ ir AMD montavimo sistemos sumaišytos tarpusavyje, tačiau net ir pradinukui nekils problemų bandant jas sėkmingai atskirti. Blogiausiu atveju turėsime pakankamai aiškų vartotojo gidą.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Mažiausias iš visų trijų testuojamų „Deepcool“ aušintuvų – „Gammaxx S40“ – pasižymi 41 aliumininę plokštelę talpinančiu vieno bloko radiatoriumi. Jo aukštis (kartu su pridedamu ventiliatorumi) siekia vos 143 mm, ilgis 120 mm, o plotis 81,3 mm. Bendras svoris – 610 gramų. Radiatorius naudoja CTT (Core Touch Technology), kuri kitaip žinoma kaip HDT (Heatpipe Direct Touch). Priminsime, kad tokių aušintuvų maksimalus efektyvumas priklauso nuo vartotojo laiko skyrimo termo pastos pripildymui į griovelius tarp pade išdėstytų karščio vamzdelių. Nuvalę gamykloje užteptą termo pastą, įsitikinome, kad į pagrindą išeinančių varinių vamzdelių apdirbimo kokybė – gera. Turėdamas radiatoriui būdingas struktūras aliuminis pagridndas atlieka ir mini šilumos išsklaidymo funkciją. Tą patį galime pasakyti ir apie plokštelių bloką ir bendrą „Gammaxx S40“ pagaminimo kokybį. Nors ir radome porą palenktų plokštelių, radiatoriaus pakankamai tvirtas.

„Gammaxx S40“ turi keturis (6 mm) nikeliuotus U formos karščio vamzdelius, kurie išdėstyti prakaitomis. Identišką sprendimą matėme apžvelgdami „Thermalright True Spirit 120“ aušintuvą, tik čia, tarp karščio vamzdelių, pasirinkta išlaikyti mažesnius atstumus, galbūt kiek per mažus optimaliam sprendimui. Nikeliuotų aliuminio plokštelių blokas linkęs šiek tiek konverguoti į savo centrinę dalį. Jos nepasiekus randame ventiliatorių tvirtinimui skirtus griovelius. Kaip paaiškės visai netrukus, galinėje dalyje esanti tvirtinimo „juosta“ greičiausiai bus nepanaudota net ir labai norint. Tarp griovelių esančioje žemiausioje centrinėje dalyje penkių plokštelių ilgis šiek tiek sumažintas. Įtariame, kad to priežastis – aušintuvo montavimo palengvinimas AMD vartotojams, nes „Gammaxx S40“ naudoja standartinę užkabinamą montavimo sistemą.

Į vakarus – rytus nukreiptų plokštelių paviršiai dantyti. Toks yra „Deepcool“ pasirinkimas bandant padidinti bendrą paviršiaus plotą. Kur kas įdomesnis sprendimas – galiniame bloko dalyje įrengti vertikalias pertvaras. Prasidedančios nuo viršutinės plokštelės ataugos nusitęsia per visas plokšteles iki žemiausios. Tokią inovaciją galima suprasti kaip gamintojo norą sukoncentruoti per plokšteles perėjusį įšilusį orą labiau už radiatoriaus esantį centrą, ties kuriuo potencialiai gali atsidurti VRM radiatorius.

„Gammaxx S40“ komplektuojamas su keistų formų ventiliatoriumi (120 x 25 mm). Tai yra 120 mm skersmens įrenginys, turintis 92 mm montavimo skyles ir vibracijas absorbuojančius padukus. Devynių mentelių sukuriamas oro srautas yra koncentruojamas į radiatoriaus centrą. Ventiliatorius (800 – 1600 RPM/ 54.25 CFM) naudoja „hydro“ tipo guolius, kurių MTBF nežinomas. Paprastai „hydro“ guoliuose cirkuliuoja vanduo, tačiau nenustebtume, jei „Deepcool“ „hydro“ sutapatino su „sleeve“ guoliais. Kiniška savybė ventiliatorių nežymėti niekaip?

Toks „Deepcool“ sprendimas „Gammaxx S40“ poruoti su neįprastu ventiliatoriumi aiškiai pasako, kad pakeisti gamyklinį ventiliatorių į norimą bus labai nelengva. Rinkoje praktiškai nėra 120 mm įrenginių su 92 mm montavimo skylėmis (skirtingai nei 140 mm su 120 mm), todėl iš esmės „Gammaxx S40“ aušintuvui tinka tik trečių šalių 92 mm skersmens ventiliatoriai, ypač kai montavimo vielutės pritaikytos tik jiems. Be to, „Deepcool“ neprideda vielučių antram ventiliatioriui. Panašu, kad atskirai jos nepardavinėjamos, todėl galinėje radiatoriaus dalyje esantys grioveliai praranda savo paskirtį. Užsigeidus push-pull konfigūracijos belieka ieškoti tvirtinimo modifikacijų...

 

Specifikacijos

 

Montavimas

Labai seniai beteko naudotis gamykliniu AMD tvirtinimo kronšteinu, kuris jau randamas su nusipirkta pagrindine plokšte. „Gammaxx S40“ tvirtinimo mechanizmas priverčia susirasti nenaudojamą „Gigabyte GA-990XA-UD3“ lankelį ir prisukti atgal į jam skirtą vietą. Skersinis aušintuvo tvirtinimo lankelis prie aušintuvo tvirtinamas keturių varžtų pagalba ir vėliau tiesiog su visu aušintuvu užkabinamas už kronšteino. Paskutinį kartą šią paprasčiausią tvirtinimo sistemą teko sutikti montuojant „ARCTIC Freezer 13“. Skirtingai nei „ARCTIC“ atveju, „Gammaxx S40“ prie CPU lusto prigludo sėkmingiau ir nerotavo. „Gammaxx S40“ su ventiliatoriumi neblokavo nė vieno DIMM lizdo.

 

Deepcool Frostwin v2.0

Pakuotė ir komplektacija

Kiek didesnė „Frostwin v2.0“ dėžutė – patobulėjusi. Aušintuvas apsaugotas kur kas geriau (minkštais putoplasto lakštais), o „Intel“ ir AMD montavimo sistemos paskirstytos į atskirus maišelius. Nepaisant to, montavimo sistemos dalinasi tais pačiais mechanizmais ir jais teks pasinaudoti tiek „Intel“, tiek AMD procesorių savininkams. „Deepcool“ pabrėžia, kad „Frostwin v2.0“ gali pasiūlyti aukštą aušinimo efektyvumą ir tinka procesorių spartinimui, nors CPU palaikymo sąrašas kaitresniais modeliais nepasipildęs ir lieka identišku „Gammaxx S40“: 130 W „Intel“ ir 125 W AMD. „Intel“ palaikomų lizdų sąrašas nė kiek nesusitraukė, tačiau „Frostwin“, skirtingai nei „Gammaxx S40“, nebepalaiko senųjų AMD lizdų (s940, s939 ir s754).

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Frostwin v2.0“ primena „Gammaxx S40“: ta pati CTT technologija, keturi U formos karščio vamzdeliai, panaši radiatoriaus struktūra ir toks pats ventiliatorius. Patikslinimas: abiejų sudedamųjų dalių turime dvigubai daugiau. Dvibokštis „Frostwin v2.0“ (151 x 121 x 121 mm) CPU aušintuvas komplektuojamas su dviem ventiliatoriais.

3,4 cm ilgio plokštelių blokai talpina po 44 plokšteles. Tarp blokų paliktas 26 mm atstumas, tarp plokštelių – 2 mm. Dideli atstumai tarp aliuminio plokštelių parodo, kad „Frostwin“ labiau skirtas darbui su lėčiau besisukančiais ir didesnį CFM turinčiais ventiliatoriais. Tai parodo ir unikalios banguotos išpjovos kiekvieno bloko priekyje ir gale, taip sumažinant oro pasipriešinimą, kuomet naudojami lėtai besisukantys ventiliatoriai.

Nikelio apdailos neturintys keturi 6 mm karščio vamzdeliai simetriškus aliuminio plokštelių blokus kerta pačiame centre (žiūrint vertikalia ašimi) arba arčiau pirmo priekinės dalies ir antro bloko galinės dalies (žiūrint horizontalia ašimi). Plokštelės, kaip ir „Gammaxx S40“ atveju, ant vamzdelių sumautos presavimo būdu. Už akių kliūna neproporcingai aukštai iškelti nuogi karščio vamzdelių galai, ant kurių būtų galima patalpinti dar bent dvi plokšteles. Tačiau tam trugdo ant paskutinės plokštelės užlipanti masyvi ventiliatoriaus „skiauterė“.

Su CPU besiliečiančių vamzdelių paviršius šiek tiek pašiauštas, o bendrą apdirbimo kokybę galima sugretinti su „Gammaxx S40“. Tarp karščio vamzdelių palikti 1,5 mm tarpeliai, į kuriuos įterptas aliuminis. Toks technologinis sprendimas suvalgo mažiausiai piniginių gamybos kaštų. Daugelis pažangiausių HDT aušintuvų šiuo metu nebenaudoja aliuminio intarpų ir į pagalbą pasitelkia litavimą.

Nors „Frostwin“ komplektuojamas su dviem ventiliatoriais, tik vienas jų palaiko PWM. Išorėje esantis ventiliatorius nuolat suksis 1600 RPM (55.5 CFM) dažnumu, tuo tarpu antrasis atsidūręs tarp plokštelių blokų bus reguliuojamas 900-1600 RPM ribose. Apie tokio sprendimo ypatumus pakalbėsime išvadų skyrelyje, bet aišku viena, kad tuo pačiu laidu sujungtų ventiliatorių paprastai atskirti nepavyks, jei netyčia vienas sugestų.

 

Specifikacijos

Montavimas

Tvirtinimas yra identiškas „Alpenfohn K2“ aušintuvui. Tam skirta visiems lizdams tinkanti galinė plokštelė, ant kurios užmaunamos antivibracinės gumos ir jos perveriamos varžtais. Sekančiu etapu ant varžtų dedamos plastmasinės pakylėlės, du kronšteinai ir priveržiama veržlėmis. Radiatorius tvirtinamas tilto pagalba, kurio galuose įrengtos spiralinės veržlės.  Darbų pabaigoje „Frostwin v2.0“ blokavo tris DIMM lizdus.

 

Deepcool Neptwin

Pakuotė ir komplektacija

Su „Neptwin“ supakavimo kokybė dar labiau išauga. Iš esmės tokį supakavimo dizainą jau matėme apžvelgdami „Alpenfohn K2“, kai tarp radiatoriaus bokštų atskiroje dėžutėje įspraudžiamas vienas ventiliatorius, o pats radiatorius įdedamas į atskirą, stalčiaus principo dėžutę, prieš tai jį įvilkus į apsauginį maišą.

„Deepcool“ atsisako kalbėti apie „Neptwin“ tylą (patikrinsime, ar tikrai vertėjo atsisakyti silent logotipo), tačiau pabrėžia, kad šis aušintuvas tinka „AMD FX“ serijos procesorių spartinimui. Išaugusius „Neptwin“ raumenis atspindi ne tik didesnės fizinės proporcijos, bet ir palaikomi 150 W TDP „Intel“ ir 140 W AMD procesoriai.

Į komplektaciją „Deepcool“ pridėjo mažą švirkštą termo pastos, laikiklius ir antivibracinius padukus ventiliatoriams (įskaitant ir papildomam trečiam) bei ventiliatorių prijungimo centrą (jo tvirtinimui skirtas lipnus padukas). Šis centras palaiko iki keturių 3-pin/4-pin ventiliatorių ir greičiausiai bus paliktas kažkur korpuso viduje. Sunku pasakyti, ar bus daug norinčių turėti tokį įrenginį savo korpuso viduje, tačiau tikrai nesupratome, kodėl valdymo centras palaiko iki keturių ventiliatorių, nors „Neptwin“ maksimaliai ant savęs gali panešti tik tris ventiliatorius. „Deepcool“ pagalvojo ir apie vieno sisteminio ventiliatoriaus prijungimą?

 

Žvilgsnis iš arčiau

Jei „Frostwin v2.0“ buvo kažkiek panašus į „Gammaxx S40“, tai galima drąsiai sakyti, kad „Neptwin“ turi panašumų su „Frostwin v2.0“. Be abejonės, dižiausias panašumas – dvibokštis dizainas. Tik „Neptwin“ yra kur kas didesnių matmenų aušintuvas (126(I) x 136(P) x 159(A)), todėl ir sveria virš kilogramo. Būnant visiškai tiksliems – 1109 gramus.

Nikelio apdailos neturinčios aliuminio plokštelės presavimo būdu sumautos ant šešių 6 mm karščio vamzdelių. Tarp plokštelių išlaikyti 2 mm tarpai, o jų kraštuose matomos išpjovos, bandant padidinti turbulenciją. Karščio vamzdeliai 4 cm pločio bloką kerta arčiau išorinės aušintuvo dalies. Puikiai matosi, kad tarp vamzdelių išlaikyti vienodi atstumai, tik tarp dviejų vidinių paliktas didesnis tarpas.

„Neptwin“ turi atvirą šoninę struktūrą (iš šonų plokštelės nėra uždarytos). Tarp aliuminio plokštelių blokų paliktas 27 mm atstumas 140 mm PWM valdomam ventiliatoriui (900 – 1500 RPM/ 60.29 CFM). Kaip ir „Frostwin“ atveju, radiatoriaus priekyje kabinamas ventiliatorius turi fiksuotus apsisukimus (1300 RPM/ 53.65 CFM).

Bandydama padidinti suderinamumą, „Deepcool“ plokšteles nuo pagrindo pakėlė per 45 mm. Sprendimas ginčytinas, nes dvibokštis aušintuvas vistiek užlips ant DIMM lizdų ir apribos jo naudojimą su aukštais RAM moduliais. Prieš karščio vamzdelių linkį būtų įmanoma užmauti dar 2-3 plokšteles. Abejones optimaliu dizainu vėl sukelia nuogi ir aukšti karščo vamzdeliai viršutinėje radiatoriaus dalyje.

Pagrindas yra vienintelė nikeliuota „Neptwin“ struktūrinė dalis. Jam suteikta atspindinti išvaizda. Čia pasigedome litavimo pėdsakų integruojant karščio vamzdelius į pagrindą. Tas pats liečia ir virš pagrindo kabinamo mini radiatoriaus integraciją. Matomi plyšiai parodo, kad litavimo paslaugomis buvo visai nesinaudota (vietoje to panaudoti termo klijai) arba „Deepcool“ pasinaudojo tik labai minimalia litavimo procedūra.

 

Specifikacijos

Montavimas

Praktiškai identiškas „Frostwin v2.0“ atveju, tačiau sukėlęs šiek tiek problemų. Pridedamos veržlės turi mažesnes galvutes, todėl norint sėkmingai tarp veržlės ir plastmasinės pakylėlės įterpti kronšteiną, pirmiausiai teks viename šone užsukti veržlę be kronšteino (nes sumažėjusi galvutė neleidžia veržlės sriegiams pasiekti varžto). Gavus viename krašte reikiamą spaudimą, lygiagrečiame krašte jau galime sėkmingai užsukti veržlę, prieš tai uždėję kronšteiną. RAM modulių su aukštais radiatoriais mūsų pagrindinės plokštės atveju nepavyks integruoti į nė vieną iš keturių DIMM lizdų, nebent priekinis ventiliatorius bus paslinktas link korpuso šoninio dangčio, taip įgaunant laisvės tolimuosiuse trijuose DIMM lizduose.

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“, tuomet septynioms minutėms įjungiamas Prime95 (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota CPUID HWMonitor PRO programinė įranga. Termo pasta - Noctua NT-H1. Aplinkos temperatūra - 19 °C. Sistemos generuojamas garsas matuojamas ~1 metro atstumu, prieš tai maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius, kurie tampa virtualiai negirdimais. Visiška aplinkos tyla atitinka 38 dBA.

Rezultatai

Tikėdamiesi, kad „Neptwin“ turi nemažai raumenų, jis pirmajame teste, kuomet CPU nespartintas, nedalyvauja. Aušindamas gamyklinių nustatymų X4 955 BE procesorių „Gammaxx S40“ PWM režime nepasiekia nė 1200 RPM, taip užtikrindamas grynų gryniausią virtualią tylą. Tiesioginis varžovas „Raijintek Themis“ aušina pusė laipsnio geriau (48 °C vs 47,5 °C), tačiau tai pasiekiama išaugusio triukšmo sąskaita. Maksimaliai besisukantis „Gammaxx S40“ ventiliatorius atkanda beveik visus 4 °C ir susilygina su PWM režimu dirbančiu „Frostwin v2.0“. Nereiktų pamiršti, kad PWM režimu dirba tik antrasis „Frostwin“ ventiliatorius, todėl tokia kombinacija yra šiek tiek triukšmingesnė už „Gammaxx S40“, nors temperatūros skiriasi vos 0,1 °C. 40,2 dBA, šie skaičiai būdingi 1670 RPM besisukančiam „Gammaxx S40“ ventiliatoriui, „Frostwin“ atveju jau pasiekiami antram ventiliatoriui dar neviršyjus 1000 RPM atžymos. Abiems „Frostwin“ ventiliatoriams sukantis maksimaliai efektyvumas padidėja tik 1,5 °C, o garso lygis išauga iki 41,4 dbA – nei erzina, nei triukšminga, tačiau gana aiškiai girdima.

 

Pasirodo, kad mažylis „Gammaxx S40“ gali tinkamai pasirūpinti ir mūsų spartintu procesoriumi. Tam prireikia ~1440 RPM, bet ir šiuo atveju išlaikomas labai tylus darbas. Skirtingai nei „Themis“, kuris triukšmauja. Tikėjomės, kad čia „Frostwin v2.0“ sugebės pabėgti, tačiau taip ir vėl nenutiko. Demonstruodamas prastesnes garso charakteristikas „Frostwin v2.0“ (PWM) atkanda tik 0,3 °C nuo maksimaliais sūkiais dirbančio „Gammaxx S40“, o iki dugno įsibėgėję ventiliatoriai efektyvumą pagerina tik 1 °C ir pralenkia „ARCTIC Freezer 13“. Neptwin tuo tarpu demonstruoja aukštesnio lygio efektyvumą. Už „Frostwin v2.0“ PWM režimu dirbantis „Neptwin našesnis beveik 8,5 °C ir maksimaliu režimu susiformuoja net 10 °C atotrūkį. Iki šiol lyderiu buvęs „Thermalright True Spirit 120“ privalo nusileisti. „Neptwin“ 1300 + 1080 RPM konfigūracija labai tyli. Blogiausiu atveju „Neptwin“ neviršyja 42 dBA – nedidelio lygio triukšmingumas.

Laikas išmatuoti visų „Neptwin“ raumenų apimtis, prieš tai pasakius, kad „Gammaxx S40“ ir „Frostwin v2.0“ kapituliuoja. Pirmojo su drąstiškai spartintu X4 955 BE net nebandėme, o „Frostwin v2.0“ išbandymo tiesiog neišlaikė. „Neptwin“ į poras gauna šūsnį aukščiausios klasės CPU aušintuvų.

PWM ventiliatoriaus išvystyti papildomi 100 RPM apčiuopiamos naudos neatneša (viso labo 0,1 °C ). Neptwin rikiuojasi iškart už „Prolimatech Genesis“ ir užlenda už „Prolimatech Basic 81“ nosies. Įkasti „Alpenfohn K2“, „Phanteks PH-TC14PE“ ir „Thermalright“ aušintuvams nepavyksta (to ir nesitikėjome), tačiau atsižvelgus į gana paprastą konstrukciją ir technologijų badą „Deepcool“ milžino efektyvumas - pagirtinas.

Išvados

Atsvaros taškas – „Gammaxx S40“. „Deepcool“ mažylis labiau nustebino ne savo kompaktiškiems korpusams pritaikytais išmatavimais, bet gera surinkimo kokybe (vertinant pagal kainą), garso charakteristikomis ir efektyvumu. „Gammaxx S40“ pasirodė galintis pasirūpinti lengvai spartintu „AMD Phenom II X4 955 BE“ procesoriumi, iš esmės nurungdamas arba bent neatsilikdamas nuo pagrindinių varžovų: su šiuo metu Lietuvos rinkoje nebematomu „ARCTIC Freezer 13“ žengta koja kojon ir gana lengvai įrodytas pranašumas lyginant su „Raijintek Themis. Svarbiausia, kad pagirtinas, kaip tokio dydžio produktui, aušinimo efektyvumas pasiekiamas ne garsaus ventiliatoriaus pagalba. Girdimu, bet toli gražu ne garsiu S40 tampa tik stresinėse situacijose, kuomet ventiliatorius peržengia 1500 RPM ribą. Iki tol šis mažylis arba labai tylus, arba visai negirdimas. Iš esmės jam neturėtume priekaištų, bet būdami entuziastai privalome atimti iš „Gammaxx S40“ šiek tiek taškų. Su biudžetiniu produktu atėjusios visiškai standartinės „Intel“ / AMD montavimo sistemos mūsų nenustebino, todėl dižiausias neigiamas įspūdis atitenka... jau pagirtam ventiliatoriui, o galbūt „Deepcool“ pasirinktiems ventiliatorių tvirtinimo sistemos išmatavimams. Surasti 120 mm skersmens  įrenginio su 92 mm montavimo skylėmis Lietuvos rinkoje tikrai nepavyks, todėl vienintele išeitimi tampa įprasti 92 mm įrenginiai, kurių pasirinkimas mūsų krašte tap pat gana ribotas. Ir kodėl gi buvo pasirinktas ne įprastas 120 mm ventiliatorius su atitinkamomis tvirtinimo vielutėmis? Bandant sutaupyti porą gramų pigios plastmasės? Bet kokiu atveju, septyniasdešimt litų kainuojantis „Gammaxx S40“ (pigesnis už „Themis“ ir turintis beveik viendoą Europinę kainą su „Freezer 13“) nusipelnė mūsų tvirtos rekomendacijos, ypač jei biudžeto lubos yra labai griežtos.

 

„Frostwin v2.0“ kur kas labiau komplikuotas produktas. Išaugusios dimensijos į viršų ir šonus leido sukurti dvibokštį aušintuvą (lyginant su kitais „twin tower“ sprendimais „Frostwin“ kompaktiškas gaminys), tačiau tai neleido aiškiai įrodyti persvaros net prieš tą patį „Gammaxx S40“. Pridėjus nelogišką sprendimą abiems ventiliatoriams priskirti tą patį laidą ir tik vieną padaryti reguliuojamą PWM signalu – turime dvigubą trūkumą. Nuolat 1600 RPM dažnumu besisukantis išorinis ventiliatorius anaiptol nėra triukšmingas, tačiau nesukurs visiškai tylios sistemos statuso idle būsenoje (kas taip aktualu daugeliui vartotojų), o antrasis (dirbdamas 900-1600 RPM) turėtų riboti aušinimo efektyvumą. Pirmajį trūkumą galima pašalinti pagrindinės plokštės BIOS pagalba, nustatydami CPU ventiliatoriaus valdymą reguliuojant įtampą, tačiau akivaizdu, kad „Deepcool“ pasirinko visai netinkamą būdą taupyti (kalbame apie bendrą ventiliatorius jungiantį kabelį). Tiesa, po patikrinimo logiškos įžvalgos negalime paversti faktu, nes 250 RPM padidėję antrojo ventiliatoriaus apsisukimai atriekė vos 1 °C nuo lengvai spartinto X4 955 BE. Jei net „Gammaxx S40“ atveju surasti sau patinkantį ir priimtiną pakaitinį ventiliatorių nėra taip paprasta (o apie 120 mm variantą be išradingumo teks tik pasvajoti), tai „Frostwin“ atveju sugedęs vienas aušinimo įrenginys privers pakeisti ir antrąjį – sveikajį. Kone vienintelis teigiamas dalykas – patobulėjusi  montavimo sistema – nesugeba atsverti to fakto, kad už mažesnė kainą turime „Thermalright True Spirit 120“, kuris gali pažaboti Phenom II (1.51v), kai „Frostwin“ galimybėmis Prime95 teste nustojome tikėti po septynių sekundžių. Tikėtina, kad skirtumo tarp 1300 – 1600 RPM nėra, nes „Frostwin“ jau vaikšto dar tik lengvai spartinto Phenom II TDP ašmenimis.

„Neptwin“ – visiškai kito kalibro produktas, nors už „Frostwin v2.0“ kainuoja vos +/-30 litų daugiau. Nepaisant dar vieno mažai logiško „Deepcool“ sprendimo ventiliatorių fronte, kai vienas ventiliatorius sukasi pastoviu greičiu ir reguliuojamas tik antras, „Neptwin“ sugebėjo su gana didele atsarga susidoroti su stipriai paspartintu Phenom II X4 955 BE (1.51v). Galėtume tikėtis dar geresnių rezultatų, jei minimaliais sūkiais dirbantis antrasis ventiliatorius nesukurtų atgalinio pasipriešinimo išoriniam, o pasiekęs beveik 1500 RPM nepradėtų jausti bado dėl prieš save esančio 1300 RPM įrenginio. Žvilgsniai krypsta š labai panašią radiatoriaus struktūrą turinčius prieš tai testuotus aušintuvus, kaip „Phanteks PH-TC14PE“ ar „Thermalright Silver Arrow“. Prikausomai nuo varžovų naudojamos ventiliatorių konfigūracijos ir sūkių intensyvumo, „Neptwin“ deficitas svyruoja nuo 1 iki 5 °C. Įvertinus, kad standartinį skaičių turintis „Phanteks“ aušina tik 3 °C geriau (būdamas kiek garsesniu) ir kainuoja netoli dvigubai daugiau už „Neptwin, tai pastato šį „Deepcool“ aušintuvą į labai labai geras kainos/našumo pozicijas. Pridėjus net maksimaliomis apsukomis neerzinančius ventiliatorius, į komplektaciją įtraukiamas vielytes trečiajam ir pakankamai patogią tvirtinimo sistemą, turime produktą dėl kurio nereiktų laužyti galvos. Žinoma, tas, kuris kiekvieno laipsnio, nori absoliučiai geriausios pagaminimo kokybės, tvirtinimo sistemos (tiek aušintuvo, tiek ventiliatorių), privalės sugrįžti prie „Phanteks“ ar „Thermalright“.

Labai gerą įspūdį palikusio „Neptwin“ pozicijas kiek blogina visai neseniai apžvelgtas „Prolimatech Basic 81“. „Neptwin“ turi labai nežymią efektyvumo persvarą tiek PWM, tiek maksimaliuose ventiliatorių sukimosi režimuose, tačiau PWM atveju fiksavo kiek didesnius dbA rodmenis (~40 vs ~40,8 dbA). Ventiliatoriams dirbant maksimaliai abu aušintuvai turi identiškas garso charakteristikas. „Prolimatech Basic 81“ įgyja pranašumą prieš aukštų RAM modulių vartotojų akis, tačiau išsiaugins kainą nuo 140 iki 175 litų, jei norės atsirasti AMD naudotojų sistemose. Tokiu atveju pirmenybę greičiausiai atiduotume „Neptwin“, kurio ~160 litų kainą galima prilyginti  nesunkaus laipsnio vagystei, sugretinus ją su kitais panašios struktūros dvibokščiais radiatoriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: