Norintiems kažko daugiau - lenktas 34 colių 21:9 monitorius „Philips BDM3490UC“: beveik idealus pasirinkimas darbui, bet neliks nusivylę ir pramogų gerbėjai (Apžvalga)  (1)

Labai platūs monitoriai, dar žinomi kaip „Ultra Wide“, vis dažniau sutinkami. Jų platus ekranas labai tinka žaidimams ar filmams žiūrėti, bet kasdieniniame naudojime su turinio nepritaikymu susidursime gan dažnai. Pavyzdžiui, naršant internete šonuose bus daug nepanaudotos vietos, o žiūrint „YouTube“ dauguma video bus rodomi su juodomis juostomis šonuose. Tiesa, tą padės išspręsti specialios vaizdą ištempiančios programėlės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors atrodo, kad labai plataus ekrano monitoriai su 21:9 kraštinių santykiu dar susiduria su daug suderinamumo problemų, bet jie turi ir daug savų pliusų. Svarbu tik sugebėti išnaudoti gerąsias „Ultra Wide“ monitorių savybes ir prisitaikyti prie esamų problemų.

Jau kartą išbandėme 21:9 kraštinių monitorių skirtą žaidėjams, dabar narstysime labiau darbui ir kasdieniam naudojimui skirtą modelį iš „Philips“ - „BDM3490UC“. Tai monitorius su lenktu 34 colių ekranu, IPS panele ir 3440 x 1440 rezoliucija.

Pakuotė ir komplektacija

„Philips BDM3490UC“ atkeliauja didelėje dėžėje, kaip gi kitaip, nes tai 34 colių įstrižainės monitorius. Dėžės ilgis įprastas tokio tipo monitoriams, jos plotis kiek didesnis nei esame įpratę. Taip yra dėl to, kad monitorius atkeliauja pilnai surinktas. Apie tai sužinome atidarę dėžę ir pamatę kelis paveikslėlius, rodančius, kaip išimti monitorių. Tai patiks nemėgstantiems pridėti kojos prie monitoriaus.

Dėžės priekyje ir gale yra identiška informacija. Gamintojas pateikia keletą detalių apie viduje esantį „Philips BDM3490UC“ monitorių. Sužinome, kad tai „Brilliance“ serijos monitorius su 34 colių įstrižainės lenktu ekranu. Jo rezoliucija yra WQHD, arba žmonių kalba - 3440 x 1440. Dar paminėta, kad tai „UltraWide“ formato monitorius; papildomai pranešama apie plačius apžvalgos kampus. Kitoje pusėje - ta pati pasikartojanti informacija, tik prancūzų kalba. Ant pakuotės priekio/galo dar galime pamatyti ir patį monitorių.

Viename iš šonų naudingos informacijos visai nėra, ten tik „Philips“ logotipas. Kitoje randame tikslų monitoriaus modelio pavadinimą ir tą pačią priekyje/gale matytą informaciją.

Dėžėje be pačio monitoriaus dar randame įvairių kabelių. Maitinimo, HDMI, DisplayPort ir Audio. Gaila, bet negauname USB įvesties kabelio, jis pridedamas priklausomai nuo regiono. Tad jei norėtume pasinaudoti monitoriuje įmontuotais USB tektų pirkti papildomą kabelį.

Specifikacijos

„Philips BDM3490UC“ specifikacijos

Dydis 34.1" (86.7 cm)
Kraštinių santykis 21:9
Rezoliucija 3440 x 1440
Pikselio dydis 0.233 mm
Pikselių tankis colyje (PPI) 109
Skleistinės dažnis 60 Hz
Atsako laikas 5 ms (G2G)
Statinis kontrasto santykis 1000:1
Ryškumas 300 cd/m²
Apžvalgos kampai 178/178°
Matricos tipas IPS (LG „LM340UW2-SSA1“)
Spalvų gylis 1,07 mlrd. (10 bit, 8 bit + FRC)
Pašvietimo tipas W-LED
Spalvų gama 99 % sRGB
Ekrano paviršius blizgus
I/O sąsajos

D-sub, 1 x HDMI (2.0),1 x HDMI (1.4),1 x HDMI (1.4 + MHL), 1 x DisplayPort (1.2), Audio IN, Audio OUT, 4x USB 3.0

VESA -
G-Sync -
FreeSync -
Garsiakalbiai 2 x 7 W
Ergonomika Pasvirimas: -5/20
Svoris su stovu 10,28 kg
Tipinės elektros sąnaudos (budėjime) 67.4 W, (<0,5 W)

Dizainas ir ergonomika

Pasistačius „Philips BDM3490UC“ ant stalo į akis iškart krenta neįprasta monitoriaus koja. Ji atlieka net dvi funkcijas: laiko monitorių ir turi integruotus garsiakalbius. Labai gaila, kad koja nesuteikia galybės reguliuoti ekrano aukščio, galėsime keisti tik pasvirimo kampą.

Vieta, kur integruoti garsiakalbiai, turi mažytes skylutes, ta dalis plastmasinė. Kaip sužinojome vėliau, stovo pagrinde integruota ir indikacinė lemputė, parodanti kada monitorius veikia. Kita stovo dalis, primenanti pusmėnulį, yra geležinė, kaip ir galime tikėtis stovo padukai yra guminiai. Apvertę monitorių pamatome, kad apačioje dar yra daugiau skylučių, kad geriau sklistų garsas. Įmontuoti garsiakalbiai yra 7 W galingumo, jų ten du (2 x 7 W).

Stovas prie monitoriaus pritvirtintas dar gamykloje. Ten, kur susijungia stovas ir ekrano galinė dalis, jaučiamas šioks toks laisvumas. Iškart pagalvojome, kad jis tabaluos judant stalui, bet įrengtas amortizacinis mechanizmas puikiai atlieka savo darbą. Pajudinus stalą ekranas juda ne per daug. Kaip minėjome, galime reguliuoti tik monitoriaus pasvirimą. Aukščio reguliavimo galimybės negauname.

Grįžkime prie pačio monitoriaus. Iš priekio matome gražuolį lenktą ekraną su siaurais rėmeliais iš šonų ir viršaus. Rėmelių plastmasė yra tamsi bet ne juoda. Ji matinė, neblizgi. Apatinis rėmelis tikrai nėra lieknas, o jo pačiame centre yra „Philips“ logotipo išsikišimas. Kaip sufleruoja virš logotipo esantis lipdukas, apačioje dar rasime ir daugiafunkcinį meniu mygtuką. Toks mygtukas tikrai patogus reguliuojant monitoriaus nustatymus. Ant rėmelio kairėje pusėje priklijuotas nemažas lipdukas su informacija naudotojui, kad monitorius turi lenktą ekraną su 21:9 kraštinių santykiu, palaiko „Multi-View“, yra su WQHD raiška ir IPS panele bei turi DTS garsą. Pats ekranas yra blizgus, todėl už nugaros esantys langai ar intensyvūs šviesos šaltiniai suteiks atspindžių.

Monitoriaus šonuose nieko įdomaus neišvysime, visos jungtys yra galinėje „Philips BDM3490UC“ dalyje. Maloniai stebina, kad galinė monitoriaus dalis yra balta. Būtų visai įdomu, jei ir priekiniai rėmeliai būtų tokios pat spalvos. Žiūrint iš priekio vaizdo įvesties jungtys yra kairėje pusėje, o USB jungčių blokas dešinėje. Būtų visai neblogai, jei bent kelios USB jungtys būtų monitoriaus šone. Vaizdo įvestims gauname tris HDMI (1 x 2.0, 2 x 1.4) ir vieną DisplayPort 1.2 jungtį. Dar toliau - Audio įvesties ir ausinių jungtys, bei vieta, kur įkišti maitinimo laidą. Priešingoje galinės dalies pusėje yra USB jungtys. Viena įvesties ir keturios į kurias galime jungti įvairius prietaisus ar įkrauti įrenginius, viena iš jų - su greitojo įkrovimo funkcija. Kaip matote, gale nėra įmontuoto VESA tvirtinimo. Vietoj to per vidurį eina estetinis išsikišimas. Mums labiau patiktų VESA tvirtinimas. Gaila.

Galiausiai pažvelkime į monitorių iš viršaus ir apačios, kad geriau matytųsi išlinkis.

Monitoriaus meniu (OSD)

Tai jau antrasis pas mus papuolęs „Philips“ monitorius. Kaip ir prieš tai bandyto „BDM4350UC“, taip ir „BDM3490UC“ meniu yra kone identiškas. Pateikimas visiškai toks pats, o navigacija po meniu irgi atliekama daugiafunkcinio mygtuko-kojelės pagalba. Kaip ir prieš tai, galime iškviesti greituosius meniu. Paspaudę į kairę iškviečiame „SmartImage“ funkciją, paspaudus į apačią - audio šaltinio parinkimo greitasis meniu, o paspaudus į viršų galime konfigūruoti vaizdas vaizde (PiP), arba vaizdas šalia vaizdo (PbP) funkcijas. Mygtuką nuspaudus įjungiamas/išjungiamas monitorius.

Paspaudę mygtuką į dešinę patenkame į pagrindinį meniu. Įjungę meniu matome vaizdo šaltinio įvesties („Input“) pasirinkimo skiltį. Mes monitoriui vaizdą tiekiame per antrą DisplayPort jungtį, tai atsispindi nustatymuose. Jei yra daugiau nei vienas įvesties šaltinis, galime pasirinkti pirminį.

Toliau - „Picture“ skiltis. Čia randame daug įvairių nustatymų, susijusiu su vaizdu. Čia galėsime pasirinkti norimą kraštinių santykį savo monitoriui, bet kodėl reikėtų rinktis kitokį nei įgimtas 21:9, nesugalvojame. Šioje skiltyje taip pat galėsime reguliuoti ryškumą, kontrastą ir aštrumą. Čia žaidėjai ras „Smart Response“ funkciją, kuri pagreitins pikselių atsaką, kas gali būti naudinga žaidimuose.

Vaizdas vaizde (PiP) ir vaizdas šalia vaizdo (PbP) skiltis leis konfigūruoti įvairius kelių vaizdo šaltinių išdėstymo variantus. Čia greitai galima sukeisti pirminį vaizdo šaltinį su antriniu ir parinkti kiekvieno vaizdo šaltinio rodymo vietą. Su šiuo monitoriumi galime matyti dviejų šaltinių vaizdą vienu metu.

„Audio“ skyrelyje rasime garso pasirinktis. Čia galima pasirinkti garsumą, visai užtildyti garsiakalbius ir pasirinkti audio šaltinį. Naudotojas taip pat gali įgalinti ar išjungti DTS garso standartą. Jis įjungtas pagal nutylėjimą.

Dar žemiau yra spalvų skiltis. Čia galime pasirinkti iš kelių gamyklinių spalvų profilių, o taip pat įgalinti sRGB spalvų paletę bei, žinoma, viską konfigūruoti rankiniu būdu „User define“ kortelėje.

Po spalvų reguliavimu randame kalbos pasirinkimo galimybę. Nieko nestebina, bet lietuvių kalbos čia nėra.

Toliau - „OSD Settings“ skyrius. Čia galime parinkti meniu vietą, peršviečiamumą bei po kiek laiko meniu išsijungs automatiškai.

Paskutinė - „Setup“ skiltis. Ji yra pati pirmoji, į kurią reikia keliauti įjungus monitorių, nes čia galime parinkti kokia versija veikia DisplayPort jungtis. Tai svarbu, jei monitorius vaizdą gauna būtent iš šios jungties. Tokio veiksmo reikia dėl to, kad monitorius pagal nutylėjimą yra su įgalinta DisplayPort 1.1 versija, o ji prie įgimtos 3440 x 1440 leidžia pasiekti tik 30 Hz atnaujinimo dažnį. Norint 60 Hz reikia DisplayPort versiją pakeisti į 1.2. Čia dar galima įjungti perspėjimus ir atstatyti gamyklinius parametrus.

Kaip minėjome, monitorius dar turi greituosius meniu, kurie iššaukiami daugiafunkcinio mygtuko pagalba. Kairė: „SmartImage“ , apačia: audio šaltinio parinkimo greitasis meniu, viršus: vaizdas vaizde (PiP), vaizdas šalia vaizdo (PbP).

Gamyklinių spalvų tikslumas

Labai svarbu, kaip tiksliai monitorius atvaizduoja spalvas su gamykliniais nustatymais. Kaip įprasta, „Philips BDM3490UC“ ryškumas ištraukus iš dėžės stipriai per didelis, jis maksimalus. Pamatavus paaiškėja, kad tai 298 cm/m2 ryškumas. Visai neblogai, to pakaks net šviesiame kambaryje, tiek mums žada ir gamintojas. Tuo pačiu išsiaiškiname, kad maksimalus kontrastas siekia tik 1:580. Tai nelabai stebina, nes monitorius su IPS panele. Matome, kad baltas taškas stipriai per šaltas, pasiekiamas 7400 k rodmuo, kai turėtume būti kažkur prie 6500 k.

Pamatavus kiekvieno iš trijų spalvų kanalo intensyvumą pamatome, kad mėlyna spalva užgožia kitas. Pastebėtas nuokrypis tikrai yra nemažas. Gama nustatymai irgi nėra idealūs. Gauname kiek didesnes reikšmes nei norėtume. Tiesa, gautos kreivės yra labai arti pageidautinų. Pamatavus sRGB spektro padengimą nenustembame, monitorius pilnai sugeba atvaizduoti visas šio spektro spalvas (100 %).

5000K 6500K 7500K

Kalibravimas

Kaip išsiaiškinome ankstesniame skyriuje, „Philips BDM3490UC“ kalibruoti privalome, nes spalvos yra per šaltos. Įjungę naudotojo spalvų profilį galime koreguoti raudonos, žalios ir mėlynos spalvos kanalus. Pirma bandėme atrasti ryškumą, artimą 120 cd/m2 reikšmei. Paaiškėjo, kad tai yra 20 % nustatymas. Įjungus keičiamus nustatymus, monitoriaus spalvų balansas pasikeičia lyginant su 6500 k gamykliniu profiliu. Visi kanalai yra 100 %. Pamatavus paaiškėja, kad dabar per intensyvi žalia spalva, kiek per aktyvi ir mėlyna. Po trumpo pažaidimo su nustatymais, pasilikome prie šių:

  • Raudona (Red): 99
  • Žalia (Green): 93
  • Mėlyna (Blue): 96
  • Gama: 2.2

Po visų pakeitimų balto taško reikšmė kone idealiai priartėjo prie pageidautinos 6500 kelvinų reikšmės. Lyginant su gamykliniais nustatymais kiti parametrai nelabai pasikeitė. Gal tik kiek pagerėjo kontrastas, kas mums labai patinka. Po kalibravimo vaizdas ekrane pasidarė natūralesnis, su tikslesnėmis spalvomis. Nežinia, kaip tai įmanoma, bet šiek tiek pagerėjo apžvalgos kampai, tai buvo galima pastebėti žiūrint iš viršaus.

Reikia paminėti, kad su „Philips BDM3490UC“, kaip ir prieš tai bandytu „Philips“ monitoriumi, yra problemos, kai pasirenkamas naudotojo spalvų profilis. Nors ir pateikiama, jog Gamma yra 2.2, bet realiai nustatymas pakeičiamas į 2.0. Norint turėti tikrą „Gamma 2.2“, reikia pirma parinkti kitą gama nustatymą ir tada vėl grįžti prie 2.2. Kaip ir seniau, taip ir dabar gama vis dar neideali. Gavome tą pačią 2.3 reikšmę. sRGB padengimas irgi liko toks pats – 100 %, o AdobeRGB – 80 %.

Apžvalgos kampai

IPS panelės mums visada suteikia gerus apžvalgos kampus, tą patį gauname ir iš „Philips BDM3490UC“ monitoriuje įmontuotos LG „LM340UW2-SSA1“ matricos. Žiūrint į ekraną tiesiai, net kampuose jokio kontrasto pasikeitimo nepastebėjome. Pradėjus žvalgytis iš šonų, viršaus ir apačios vaizdas lieka įžiūrimas labai gerai. Įdomu, kad žiūrint iš viršaus 45 laipsnių kampu pasireiškia plėvelės efektas. Tada vaizdas kiek apsiblausia. Žvelgiant iš kitų kampų tai nepastebima.

Matricos vienodumas

Kaip žinome, IPS panelės gali pasižymėti nemaloniu apšvietimo pratekėjimu. Pas mus atkeliavęs „Philips BDM3490UC“ su šia problema beveik nesusiduria. Naudojant kalibravimo nustatymus su 20 % ryškumu, kas duoda 120 cd/m2, apšvietimo pratekėjimas yra nežymus. Įprastai naudojantis monitoriumi jo tikrai nepavyks pastebėti. Kaip matote nuotraukoje, pagrinde apšvietimas prasimuša viršutiniame kairiame kampe, pratekėjimas pastebimas ir kituose kampuose. Pakėlus ryškumą iki 100 % apšvietimo pratekėjimas pasidaro akivaizdesnis, bet su tokiu ryškumu monitorių naudoti nerealu.

20 % ryškumas ~120 cd/m2

100 % ryškumas ~300cd/m2

Turinys 21:9 ekrane

21:9 kraštinių santykį turintį ekraną bandėme dar vasaros pradžioje. Kaip pastebėjome tada, tam tikras turinys tokio tipo naujoviškuose labai plačiuose ekranuose gali kelti nesklandumų. Kiek tai jus erzins, negalime atsakyti, tai labai priklauso nuo to, ką veiksite su 21:9 monitoriumi ir kiek imsite į galvą kartais pasitaikančias juodas juostas šonuose ar neišnaudotą plotą naršant internete.

Naršymas internete 21:9 kraštinių santykio ekrane, kaip ir seniau, taip ir dabar, liko toks pats. Čia tikriausiai niekas ir negali pasikeisti dėl tinklapių naudojamo išdėstymo, kuris neparankus platiems ekranams. Šonuose lieka daug nepanaudotos vietos. Kiek liks nepanaudotos vietos, priklauso nuo tinklapio ir naudojamo išdidinimo. Nuotraukose matote tinklapius su originaliu išdidinimu tiek operacinėje sistemoje, tiek naršyklėje (100 %/100 %). Toks platus ekranas tuo pačiu gali būti ir naudingas naršant. Pavyzdžiui neišnaudojame plote galime įklijuoti „YouTube“ ar kitą grotuvą ir daryti kelias užduotis vienu metu.

Dirbant labai platus ekranas gali būti labai naudingas. Tereikia sugalvoti kaip išnaudoti papildomą plotą. Tokie monitoriai ypač patiks tiems, kas seniau naudojo du sustatytus monitorius vienas šalia kito. 21:9 ekrane tilps net keturi „Word“ lapai, matysis daug video redagavimo takelio. „Excel“ patogumas gan ribotas, nes šio monitoriaus negalime paversti, kad matytume daug eilučių, bet šone laisvai galime „pasidėti“ „Word“ dokumentą, ar ką tik norime.

„YouTube“ yra neatskiriama daugelio žmonių laisvalaikio dalis. Žiūrint įvairius video čia pradingsta nesuskaičiuojamas kiekis valandų. Dėl šios priežasties „Youtube“ suderinamumas su 21:9 formatu yra labai pageidautinas dalykas. Gaila, bet čia susiduriame su tam tikrai nesklandumais. Kol nesiimame didinti video per visą ekraną, tol viskas gerai. „YouTube“ ir 21:9 vis dar nesuderinami taip, kaip mes norėtume. Išdidinus video turėsime arba juodus dryžius šonuose, arba aplink visą video.

Tam yra šioks toks vaistas - „UltraWidify“. Tai plėtinys „FireFox“ ir „Chrome“ naršyklėms. Plėtinio dėkatuos video, kurie įprastai rodomi su juostomis iš visų pusių, galėsime žiūrėti per visą ekraną. Tie video, kurie yra 16:9 formato, ištempiami ne taip sklandžiai, nes tai padaroma nukerpant vaizdo apačią ir viršų. Tad „UltraWidify“ naudojimas padeda tik iš dalies. Tiesa, ne visi mėgsta video žiūrėti išdidinus per visą ekraną, tad jei to nedarote, tai „YouTube“ ir 21:9 formato nesuderinamumas jūsų nepalies.

Įprasti video su 21:9 formatu bendrauja kur kas geriau. Tikriausiai esate pastebėję, kad žiūrint filmą per 16:9 ekraną apačioje ir viršuje yra juodos juostos. Tad štai, su „Ultra Wide“ monitoriumi šios bėdos atsikratome. Kiek prastesnė situacija yra su serialais. Jie dažniausiai būna 16:9 formato. Žiūrint juos reikės arba taikytis su juostomis šonuose, arba ištempti video su grotuvu. Tai nėra mūsų mėgstamiausias žingsnis, nes ištempus 16:9 iki 21:9 viskas atrodo nenatūraliai. Tad serialų mėgėjams teks rinktis: arba juostos šonuose, arba kiek nenatūraliai ištemptas vaizdas.

Bėdos žaidimuose irgi niekur nedingo. Mūsų naujai išbandytuose žaidimuose, kurie yra neseniai išleisti, juodos juostos šonuose yra sutinkamas dalykas. Neišnaudoti šonai pasireiškia visada, kai rodomi įvairūs pristatomieji filmukai. Pavyzdžiui, „FIFA 2018“ žaidime įmušus įvartį kinematinį pakartojimą matome per visą ekraną, šaunu. Per visą ekraną ir žaidimo meniu. „Call of Duty WWII“ pagrindinis meniu 21:9 ekranams nepritaikytas. Žaidimo eigoje pasitaikantys kinematiniai intarpai rodomi per visą ekraną. Rodant kitus klipus, turime juodas juostas šonuose. Panaši situacija ir „Dirt 4“ žaidime. Įvadiniai filmukai su juodomis juostomis, žaidimo eiga jau per visą ekraną.

Naudojimasis

Dėl „Ultra Wide“ monitorių patogumo yra ne viena nuomonė. Vieni sakys, kad tokio tipo ekranai nesąmonė, kiti, kad tai labai geras dalykas. Realiai nuspręsti ar tokio tipo ekranas jums tiks galėsite tik po to, kai išbandysite 21:9 monitorių. Norime pridurti, kad apsisprendimą dažniausiai lems tai, ką jūs veikiate su monitoriumi. Mūsų bandomas „Philips BDM3490UC“ idealiam patogumui naudojantis turi vieną trūkumą – aukščio reguliavimo nesuteikiantį stovą. Monitoriaus negalime ir pasukti. Asmeniškai man tai maža problema, ne taip, kaip negalėjimas reguliuoti aukščio. Tiesa, ekrano aukštis parinktas tikrai neblogai. Ekranas nėra visai šalia stalo, kiek aukščiau, tad į jį žiūrėti, kiek pasireguliavus pasvirimą, pakankamai patogu. Esant geram pikselių tankiui vaizdas visada detalus, net išdidinant tekstą. Nesvarbu ar tai naršyklė ar koks teksto redaktorius. Reikia pridurti, kad ekranas yra blizgus, tad jei už nugaros daug šviesos, ar langas su pro jį šviečiančia saule, atspindžių neišvengsite.

Prisipažinsiu, man „Ultra Wide“ lenkti monitoriai labiau patinka nei nepatinka, jų turimi minusai man antraeiliai. Žaidimuose platus ekranas padeda labiau pasinerti į atvaizduojamą aplinką. Tiesa, su senesniais žaidimais gali kilti nesuderinamumo problemų. Be to, žaidimo meniu ir įvairūs filmukai dažniausiai bus rodomi su juodomis juostomis šonuose. Gerai, kad žaidimo eigos metu atsirandantys kinematiniai vaizdai naujuose žaidimuose pateikiami per visą ekraną. Nors „Philips BDM3490UC“ ir nėra žaidybinių funkcijų prikištas monitorius, bet žaidimai veikia taip gerai, kaip gali ant 60 Hz monitoriaus. Jokio vėlinimo nepastebėjome. Nereiklūs žaidėjai liks visiškai patenkinti. Žinoma, kartas nuo karto pasitaiko ekrano plyšinėjimai, bet tai neišvengiama su „G-Sync“ ar „FreeSync“ technologijų nepalaikančiu monitoriumi. Dar norisi pridurti, kad 3440 x 1440 rezoliucijos dėka, ekrane matomi žaidimų vaizdai atrodo detalūs ir gražūs. Svarbu, kad net kiek pakreipus galvą ir pakeitus žiūrėjimo kampą visas matomas vaizdas išlieka labai gerai matomas.

Darbui „Philips BDM3490UC“ irgi puikiai tinka. Dar, žinoma, priklauso nuo to koks tas darbas. Jei jums reikia daug darbuotis su „Excel“, tai labai platus ekranas gali ir nepasiteisinti. Su „Word“ papildomą plotą išnaudoti nesunku, tik reikia priprasti prie keturių teksto pilnų lapų. Labai platus monitorius labai praverčia montuojant video, telpa labai daug takelių ilgio, kas yra labai praktiška. Papildomas plotas taip pat gali būti naudingas ir redaguojant nuotraukas ar atliekant kitas užduotis.

„Philips BDM3490UC“ video rodo puikiai, nesvarbu ar tai grotuvas ar „YouTube“. Svarbu turėti geros kokybės medžiagą. Su įprastais filmais suderinamumo problemų neturėsite, visi jie dažniausiai plataus formato. Jei žiūrite daug serialų, tai jau teks imtis video tampymo arba nekreipti dėmesio į šonuose esančias juodas juostas. Tiesa, ištempus 16:9 formatą iki 21:9, gauname kiek keistų proporcijų atvaizduojamus daiktus ir žmones.

Su „YouTube“ irgi turime nesuderinamumo problemų. Gali būti ir taip, kad mūsų minimos problemos jums visai neaktualios, jei nemėgstate „YouTube“ žiūrėti išdidinant video per visą ekraną. Pradėjus žiūrėti turinį per visą ekraną, gauname juostas šonuose, arba dar blogiau, aplink visą video. Norint atsikratyti juostų aplink video, galime panaudoti „UltraWidify“ plėtinį, „Chrome“ ir „FireFox“ naršyklėms. Jei video yra 16:9 formato, jo ištempimas su „UltraWidify“ tikrai netenkins jūsų, nes bus nukerpama vaizdo apačia ir viršus.

Energijos sąnaudos

„Philips BDM3490UC“ elektros sąnaudos nestebina, jos tokios, kokių ir tikimės iš 34 colių ekrano. Matome, kad monitorius su maksimaliu ryškumu naudoja beveik 60 W elektros energijos. Sukalibravus ir ryškumą sumažinus iki 20 %, energijos sąnaudos nukrito iki akiai mielų 30.6 W. Budėjimo režime monitoriui reikia vos 0.3 W.

Ryškumo nustatymas Energijos sąnaudos
100 % 59.5 W
50 % 42.1 W
Sukalibruotas (20 %) 30.6 W
0 % 24.7 W
Budėjimo režimas 0.3 W

Išvados

„Philips BDM3490UC“ su savo ateivišku stovu pelnė mūsų simpatijas. Monitorius puikiai rodo vaizdą, turį labai gerus apžvalgos kampus, yra lenktas ir atrodo stilingai. Galime nebent prikibti prie stovo, kuris neleidžia reguliuoti aukščio. Gerai, kad „Philips“ parinko neblogą ekrano aukščio poziciją, todėl šis trūkumas nebuvo labai erzinantis. Reikia pridurti, kad stove integruoti garsiakalbiai, kaip monitoriui, yra tikrai geri.

Kiek nuvilia, kad „Philips BDM3490UC“ turi prastą gamyklinių spalvų tikslumą, jos per šaltos. Monitorių dar persekioja ir gama klaida, ji pasireiškia, kai tik įgalinamas naudotojo spalvų profilis. Norint teisingo nustatymo, reikia iš naujo nustatyti gama reikšmę. Dar monitorius turi problemėlę su DisplayPort versijos gamykliniu nustatymu. Problema yra tame, kad su DP 1.1 versija galime pasiekti tik 30 Hz atnaujinimo dažnį, o ji yra parinkta pagal nutylėjimą. Norint 60 Hz, per DisplayPort privalome nustatyti, kad jungtis veiktų 1.2 standartu.

Šis monitorius nesikratė nei vieno darbo, kurį jam davėme. Dėl labai plataus ekrano yra patogu darbuotis su „Word“. Prie 100 % išdidinimo ekrane telpa net 4 lapai. Tiesa, toks mastelis mums atrodo per mažas su kiek per smulkiu tekstu. Tai, žinoma, skonio reikalas. Net griebiantis išdidinimo tekstas vis tiek lieka aštrus, dėka 3440 x 1440 rezoliucijos, kuri 34 colių ekranui yra aukso viduriukas. Toks platus ekranas gali būti išnaudotas dirbant ir kitomis programomis, svarbu sugebėti prisitaikyti prie 21:9 ekrano. Reikia pridurti, kad toks „Ultra Wide“ monitorius bus puikus pakaitalas dirbantiems su pora sujungtų monitorių. Naudojant vieną monitorių bus atsikratoma erzinančios monitorių sujungimo linijos. Be to, „Philips BDM3490UC“ naudotojui suteikia galimybę vienu metu matyti vaizdą iš dviejų šaltinių. Kaip minėjome, tai yra tikras pakaitalas daugia-ekranėms sistemoms.

Jau išiaiškinome, kad darbui „Philips BDM3490UC“ tinka puikiai, bet kaip gi pramogos? Gal ir keista, bet su pramogomis kartais gali kilti suderinamumo problemų, kurios nėra monitoriaus kaltė, o tiesiog 21:9 formato problemos apskritai. Naršant internete, šonuose liks labai daug nepanaudotos vietos, toks jau yra tinklapių išdėstymas. Mėgstantys daryti kelias užduotis vienu metu plotą sugalvos kaip išnaudoti. Galima įsijungti dvi naršykles, šalimai dirbti dokumente ar nepanaudotame plote patalpinti video grotuvą. Pradėjus kalbėti apie video, tuo pačiu ir apie visų mylimą „YouTube“, galime pasakyti, kad čia nesuderinamumo irgi yra. Tarkim „YouTube“. Viskas puiku tol, kol nenorime išdidinti video per visą ekraną. Tada pamatome juostas šonuose, ar net aplink visą video. Šią bėda dalinai išsprendžia „FireFox“ ir „Chrome“ priedas „UltraWidify“. Jis leidžia ištempti video per visą ekraną. Tiesa, tai tinka tik tiems video, kurie yra plataus formato. Tempiant 16:9 video bus nukerpama vaizdo viršus ir apačia. Su įprastais video bėdų mažiau. Filmai dėl plataus formato iš karto rodomi puikiai. Tuo tarpu serialai, kurie dažniausiai būna 16:9 formato, ištempti atrodo kiek keistai.

Galiausiai žaidimai. „Philips BDM3490UC“ nėra specialus žaidimų monitorius. Jis neturi nei „G-Sync“ ar „FreeSync“ techologijų, o panelė 60 Hz atnaujinimo dažnio. Nepaisant to, jis tenkins daugelį paprastesnių žaidėjų. Plačiame ekrane į žaidimą pasinerti labai malonu, nes aprėpiamas didesnis matymo laukas. Gaila, kad ir žaidimai dar turi menkų nesklandumų su 21:9 formatu. Pavyzdžiui, meniu gali būti su juodomis juostomis šonuose, kaip ir įvairūs filmukai. Malonu, kad naujesnių žaidimų žaidimo eigoje pasirodančios kinematinės scenos jau rodomos per visą ekraną. Tad žaidžiant naujus žaidimus nervintis dėl juodų juostų šonuose reikės minimaliai.

Pačiai pabaigai norime pasakyti, kad „Philips BDM3490UC“ yra tikrai šaunus monitorius, ir jei jums netrukdo aukščio reguliavimo nebuvimas, liksite nenusivylę. Labai gaila, kad šio šaunaus monitoriaus dabar Lietuvoje nėra galimybės įsigyti, bet naujesnis „Philips 349X7FJEW“ monitorius gali tapti puikia alternatyva mūsų apžvelgtam modeliui.

Pliusai:

  • 34 colių įstrižainė su 3440 x 1440 rezoliucija
  • Stilingas
  • Lenktas
  • Geri apžvalgos kampai
  • Detalus vaizdas
  • Patogu vienu metu daryti keletą užduočių
  • Puikiai tinka žiūrėti filmams
  • Labai geras įsijautimo į turinį pojūtis
  • Pakankamai geri garsiakalbiai
  • Multifinkcinis meniu mygtukas
  • „Multi-View“ (2 šaltiniai)

Minusai:

  • Nėra aukščio reguliavimo ir kabelių paslėpimo galimybės
  • Prastokas gamyklinių spalvų tikslumas
  • Norint 60 Hz per DisplayPort, reikia keisti meniu nustatymus
  • Tik priklausomai nuo regiono gauname USB kabelį




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: