Patarimai: kompiuterių komponentai, kuriuos verta rinktis (2011 vasara)  (20)

Tikriausiai ne vienas esate susidūręs su dilema, kai tenka savo jėgomis susikomplektuoti gerai ir patikimai veikiantį stacionarų kompiuterį. Tačiau šis procesas užima laiko, kadangi tenka surinkti ir susisteminti visą naujausią informaciją iš skirtingų kompiuterių komponentams apžvelgti skirtų internetinių svetainių. Trumpą rekomendacinio pobūdžio straipsnį pabandysime pateikti ir mes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iškart norime pabrėžti, jog toliau pateikiama informacija yra rekomendacinio pobūdžio, ir kiekvienas šiuo rinkos segmentu besidomintis specialistas turi savo nuomonę, kuri nebūtinai gali sutapti su mūsiške. Visiems rinkoje esantiems kompiuterių komponentams apžvelgti tikrai neužteks nei vieno straipsnio, nei jų ciklo, kadangi rinka yra pernelyg dinamiška ir produktų asortimentas naujovėmis pasipildo kasmet. Temai susiaurinti, pereikime prie konkretaus pavyzdžio. Tarkime, prireikė įsigyti universalų ir didesnio nei vidutinio našumo kompiuterį, kuriuo būtų galima atlikti ne tik elementarias raštvedybos užduotis, bet ir žaisti kompiuterinius žaidimus arba užsiimti video medžiagos redagavimu. Pateiksime trumpą šiam atvejui siūlomų komponentų aprašymą, kartu nurodydami aktyvias nuorodas į galimas jų įsigijimo vietas, kad būtų paprasčiau palyginti esamas kainas. Mūsų rekomenduojama komplektacija kompiuteriui, kurio kaina sudarytų apie 3000Lt, būtų tokia:

1. Vaizdo plokštė: Asus ENGTX460 GeForce GTX 460

Vaizdo plokštė tiek stacionariuose, tiek nešiojamuose kompiuteriuose yra vienas svarbiausių komponentų. Tačiau kur yra ta našumo riba, kurios nebūtina peržengti, norint turėti šiandieninių technologijų standartus? Mūsų rekomenduojamas pasirinkimas yra 1 GB DDR5 vaizdo atminties turinti „Asus ENGTX460 GeForce GTX 460“. Žinoma, tai nėra paskutinis technikos žodis, tačiau į maždaug 560Lt kainos intervalą patenkantis gaminys yra ir daug pigesnis, lyginant su našumo lyderiais, tačiau tuo pat metu apima modernias technologijas. Norintys didžiausio našumo ir nebijantys didelių investicijų, gali rinktis to paties gamintojo modelį „GeForce GTX 590“  – tiesa, kaina bus beveik keturis kartus didesnė. 

Asus ENGTX460 GeForce GTX 460

Skytech.lt

Fortakas.lt

Kompiuteriai.lt

Asusshop.lt


2. Pagrindine plokštė: ASUS P8P67 LE B3

„Intel P67“ lustų rinkinio pagrindu pagaminta plokštė „Asus P8P67 LE B3“ yra puikus našumo ir optimalios kainos derinys. Plokštė visiškai palaiko antros kartos „Core i“ šeimos procesorius. Didžiausias galimas operatyviosios atminties kiekis  – ištisi 32 GB, tad ateičiai plėtimo galimybių turėsite daugiau nei pakankamai. Iš kitų naudingų savybių galima paminėti 4 USB3.0 standarto jungtis (2  – galiniame skydelyje, 2  – pačioje plokštėje), kurios yra 10 kartų spartesnės lyginant su USB2.0, ir tai, jog gaminys komplektuojamas su puikiu papildomos programinės įrangos paketu, kuriuo galėsite nesudėtingai valdyti įvairius plokštės parametrus ir maksimaliai išnaudoti jos funkcionalumą. Kaina  – apie 380 Lt. Žinoma, tai nėra pati pigiausia alternatyva, tačiau pagrindinė plokštė yra komponentas, į kurį verta investuoti. Norintiems technologinių naujovių, galima dairytis į plokštes, gaminamas naujesnio lustų rinkinio „Intel Z68“ pagrindu, pavyzdžiui, „Asus Maximus IV GENE-Z“. Tiesa, kaina bus bent dvigubai didesnė lyginant su anksčiau aptartu modeliu.

ASUS P8P67 LE B3

Skytech.lt

Fortakas.lt

Kompiuteriai.lt

Asusshop.lt


3. Procesorius: Intel Core i7-2600

Šiandieniniai procesoriai yra gana našūs  – turime omenyje tai, jog palyginti nebrangus procesorius gali nuveikti labai daug, nežiūrint į tai, ar juos gamino AMD, ar „Intel". Šiuo atveju mes rekomenduosime rinktis „Core i7-2600". Iškart gali kilti klausimas  – kodėl rekomenduojate tokį brangų? Taip, pakankamai našūs yra ir „Core i3", ir „Core i5"; be to, analogiški AMD gaminiai paprastai kainuoja šiek tiek pigiau, nei „Intel". Tačiau, jei pamenate, pačioje pradžioje minėjome, jog kompiuteris turi būti pajėgus lengvai tvarkytis su video medžiagos redagavimu  – kaip tik čia ir pravers keturi „Core i7-2600" branduoliai, palaikantys aštuonias atskiras lygiagrečias procesų gijas (angl. threads). Norintys geresnių dirbtinio spartinimo galimybių, gali rinktis apie 10% brangesnį modelį „Core i7-2600K“, kadangi procesoriuje „i7-2600“ aparatiškai ribojamas didžiausias galimas taktinis dažnis.

Intel Core i7-2600

Skytech.lt

Fortakas.lt


4. Operatyvioji atmintis (RAM): DDR3 Crucial 4GB 1333MHz CL9

Operatyvioji atmintis yra tas komponentas, kuris dažnai sukelia nemažai diskusijų, komplektuojant kompiuterius. Šioje vietoje niekada neapsiriksite, pasirinkite patikimo gamintojo produktus. Mes rekomenduojame du 4GB talpos modulius. Jei finansai riboti, galite rinktis kiek pigesnes „A-DATA“ arba „Apacer“ alternatyvas. Na, o jei biudžetas per daug neriboja, tada galite rinktis specialiai pagal spartą, gamybos technologiją tarpusavyje suderintus ir papildomus aušinimo radiatorius turinčius modulių komplektus, tokius kaip „Crucial BL2KIT25664BN1608 (2x2GB)“.

DDR3 Crucial 4GB 1333MHz CL9

Skytech.lt


5. Kietasis diskas (HDD): Seagate Barracuda XT 2 TB

Šis pasirinkimas nėra itin sudėtingas, kadangi rinkoje šiuo metu yra likę tik trys stambūs kietųjų diskų gamintojai  – „Seagate“, „Western Digital“ ir „Toshiba/Fujitsu“. Mūsų rekomendacija  – „Seagate Barracuda XT 2GB“. Šis modernią SATA 6 Gb/s spartos sąsają turintis modelis naudoja 64 MB dydžio spartinančiąją atmintinę, o 2 TB duomenų talpos užteks daug kam  – bent jau kuriam laikui. Jei taupote pinigus, rinkitės mažesnės talpos kietuosius diskus, tik nepamirškite, jog geriausias kainos ir talpos santykis yra būtent ties 2 TB.

Seagate Barracuda XT 2 TB

Skytech.lt

Fortakas.lt


6. Maitinimo šaltinis (PSU): Cooler Master Silent Pro 600W (RS600)

Maitinimo šaltinis, deja, nėra pats pigiausias kompiuterio komponentas. Mūsų rekomendacija  – iki 85 % energijos konvertavimo efektyvumu pasižymintis ir PFC technologiją naudojantis „Cooler Master Silent Pro 600W“ (RS600). Jo kaina  – apie 320 Lt. Pradines investicijas kompensuos tai, jog šis PSU taupiau naudos energiją ir užtikrins didesnį patikimumą. Modulinė konstrukcija leis padidinti tvarką korpuso viduje  – vidinius žemos įtampos kabelius galėsite prijungti arba atjungti pagal poreikį. Jei ieškote pigesnės alternatyvos, klauskite patarimo konkrečiose prekybos vietose  – kompiuterius surenkantys inžinieriai neabejotinai patars mažiausios kainos ir priimtinos kokybės maitinimo šaltinių klausimais.

Cooler Master ATX Silent Pro 600W

Skytech.lt


7. Monitorius: Samsung BX2450 24''

Monitorius  – toks komponentas, kuriam didesnės investicijos pasiteisina absoliučioje daugumoje atvejų, nebent jūsų tikslas yra įsigyti kuo pigesnį gaminį. Motyvacija investicijoms yra ta, jog monitoriaus kokybė tiesiogiai siesis su jūsų akių sveikata. Mūsų rekomenduojamas „Samsung BX2450 24'' „naudoja nedaug energijos naudojančią šviesos diodų (LED) pašvietimo technologiją, turi dvi šiuolaikiškas HDMI jungits, palyginti kokybiškai atkuria spalvas ir pasižymi moderniu dizainu. Kaina  – apie 800 Lt. Jei ieškote pigesnių alternatyvų, pasiūlymų turės kiekvienas gamintojas. Vienas galimų variantų  – „BenQ G2222HDL 21,5''“ (kaina  – apie 420 Lt).

Samsung BX2450 24''

Skytech.lt


8. Klaviatūra: Logitech Wireless Combo MK520

Klaviatūra ir pelė neabejotinai priklauso nuo individualių poreikių, tačiau jei reikia universalumo ir kokybės, tai užtikrins „Logitech Wireless Combo MK520“ bevielės pelės ir bevielės klaviatūros rinkinys. Taupantiems pinigus galima rinktis pigesnius analogus, pavyzdžiui, „ACME WS03LT“. Norintiems itin patogaus ir funkcionalaus gaminio, galima rinktis „Logitech Wireless Desktop MX5500“. 

Logitech Wireless Combo MK520

Skytech.lt

Fortakas.lt


9. Korpusas: Cooler Master RC-430

Iš pirmo žvilgsnio korpusas lyg ir nėra esminis dalykas  – daugelis atsižvelgia tik į dizainą. Jei svarbu tik tai, tada geriausia klausti konkretaus pardavėjo patarimo, kadangi prekybos vietose dažniausiai parenkami itin nedidelę kainą užtikrinantys korpusų ir maitinimo blokų deriniai. Tačiau jei nebijote eksperimentuoti ir norite kažko geresnio, galite išbandyti korpusą „Cooler Master RC-430“. Korpusas funkcionalus, talpus, naudoja patogius vidinių komponentų tvirtinimo elementus ir  neturi praktine prasme nereikalingų niuansų.

Cooler Master RC-430

Skytech.lt

Fortakas.lt


Apibendrinimas

Iš apžvelgtų komponentų surinktas kompiuteris kainuotų šiek tiek daugiau, nei 3 tūkstančiai litų. Aprašyme pateikėme ir kai kurių kitų alternatyvų, kurias pasirinkus, kainą galima „palenkti“ į vieną ar kitą pusę. Bet kuriuo atveju, siūlomi komponentai tikrai nėra prasti, tuo labiau, kad daugumą jų esame praktiškai išbandę patys. O toliau viskas priklausys nuo jūsų poreikių ir individualių pasirinkimų. Sėkmės surenkant savo asmeninius kompiuterius!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: