Kondicionierius nereikalingas. Kambariniai augalai, kurie vėsina kambarį  ()

Vyraujant karščiams patalpą vėsinti padės ne tik kondicionierius ar ventiliatorius, bet ir kambariniai augalai.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Huy Phan (public domain) | https://www.pexels.com/photo/potted-green-indoor-plants-3076899/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad kai kurie populiarūs kambariniai augalai gali atvėsinti patalpų orą. Žinoma, mes nekalbame apie tiesioginį vėsinimą – šie augalai lėtai išleidžia į orą didelę vandens dalį (iki 90 %) ir taip veikia temperatūrą.

Šie kambariniai augalai sugeria drėgmę ir išskiria ją į orą šiltu, sausu periodu, todėl suteikia gaivų efektą. Tai gali paaiškinti, kodėl žmonės ypač mėgsta lankytis soduose ir parkuose vasarą.

Daug drėgmės išgarinančius augalus dažniausiai galima atpažinti iš didelių lapų arba ypač daug mažų lapelių. Jie patys reguliuoja savo temperatūrą, išskirdami į orą drėgmę. Augalai fotosintezę vykdo lapų pigmento pagalba: tokiu būdu jie saulės spindulių pagalba anglies dioksidą ir vandenį paverčia deguonimi – ir tuo pačiu gauna energijos augimui.

[EU+Kuponai] Fantastiški el. dviračiai, 390W garso sistemos, mobilūs lazeriniai graviruokliai, rekordinių kainų SUP irklentės ir kt. (Video)
7457 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „MOTUS City“ - 250W, 27,5 colių ratų el. dviratis

2) „Sculpfun iCube Pro Max“ - 10W mobilus lazerinis graviruoklis

3) „FunWater“ - rekordinių kainų SUP irklentės

4) „ULTIMEA Nova S70“ - 390W galios 3.1.2 garso sistema

5) „Ultimea Apollo S40“ - 2.2 kanalų soundbar'as

6) „Powdeom“ - 150W, 159Wh portabili energijos stotelė

Išsamiau

Remiantis NASA 2018 m. ECOSTRESS tyrimu, augalai iš savo lapų išskiria papildomos drėgmės į orą, kai aplinka šyla. Šis procesas, žinomas kaip transpiracija, gali padėti atvėsinti orą.

Kai kurie kambariniai augalai netgi gali išvalyti orą nuo pavojingų toksinų, kurie išgaruoja iš baldų, dažų ir lakų. Pavyzdžiui, gebenės ir drakono medis gali pašalinti iš oro tokias medžiagas kaip formaldehidas ir trichloretilenas.

Kaip vėsinti kambarį – kokie augalai padės

Šiltas, drėgnas vietas mėgstantys augalai idealiai tinka patalpai vėsinti. Jų termoreguliacija veikia būtent taip, kad juos laistant jie sukaupia didelį kiekį drėgmės, o karštais ir sausais laikotarpiais išgarina vandenį į orą. Šiomis savybėmis labiausiai pasižymi palmės ir sukulentai.

Stambialapis fikusas (Ficus elastica)

File:Ficus elastica leaves 02.JPG

 

Stambialapis fikusas (B.navez, CC BY-SA 3.0)

Stambialapis fikusas ne tik vėsina orą, bet ir sugeria formaldehidą. Augalo lapai gana dideli, o kuo daugiau lapų ir kuo didesnis jų skaičius, tuo didesnis vėsinimo efektas. Šio fikuso tėvynė yra Indija ir Indonezija. Stambialapis fikusas mėgsta šviesią, bet be tiesioginių saulės spindulių vietą.

Areka (Areca, Arecaceae šeimos palmė)

File:Batelnut.JPG

 

Areka (Wahabdr, CC BY-SA 3.0)

Areka kilusi iš Azijos tropikų. Laukinėje gamtoje gali pasiekti iki 20 metrų aukštį ir suformuoti ploną kamieną plunksniškais lapais. Šiai palmei reikia ir šilumos, ir saulės šviesos, taip pat ji mėgsta, kad jos lapai būtų sudrėkinti vandens dulksna iš purškimo buteliuko.

Benjamino fikusas (Ficus benjamina)

File:Ficus benjamina 'Starlight' kz01.jpg

 

Benjamino fikusas (Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0)

Šio fikuso lapai yra palyginti nedideli, tačiau jų yra gana daug, o tai padeda išlaikyti kambario orą drėgną ir vėsų. Benjamino Fikusas kilęs iš Pietryčių Azijos, todėl mėgsta šilumą ir drėgmę. Kad augalas būtų sveikas ir atliktų savo, kaip aušintuvo, funkciją, vasarą jį reikia laistyti du kartus per savaitę ir laikyti vidutiniškai apšviestoje vietoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()