Net ir paprastas pasivaikščiojimas pavojingas. Skelbia gydytojas. Ko negalima naudoti būnant Saulėje  ()

Vasaros sezono metu Saulės sukelti nudegimai lydi milijonus žmonių, o neįprastas karštis situaciją tik pablogina. Tačiau, be tiesioginio kontakto su Saule, pavojingi yra ir įprasti produktai bei vaistai.



© Summer Stock (public domain) | https://www.pexels.com/photo/woman-doing-sun-bathing-404962/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės ultravioletiniai spinduliai kenkia odai, tačiau daugelis žmonių nežino, kad įprastas maistas ir vaistai gali padidinti jautrumą Saulei, taip patiriant nudegimus ir kitus šalutinius poveikius, sako gydytojai. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį vartojant maistą ir vaistus, kad nepatirtumėme Saulės nudegimo.

„Southwestern“ medicinos centro (JAV) dermatologijos docentas dr. Kaveh Nezafati, primena, kad nors labiausiai nerimą kelia odos vėžys, kiti veiksniai taip pat gali sukelti sveikatos problemų, tokių kaip bėrimas, niežulys, uždegimas arba į Saulės nudegimą panašūs simptomai, kurie, nors paprastai praeina savaime, gali sukelti ilgalaikius odos pažeidimus arba vėžį.

[Pasaulinė premjera!] EU+kuponai+dovanos. Ypatingai galingos graviravimo staklės, kurios tiesiog daužo konkurentus (Video, „Mecpow X4“, „Mecpow X4 Pro“)
3329 3

Pasaulinė premjera!

Specialūs kuponai

Dovanos

Galioja iki 2024-09-03

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

„Mecpow X4“ ir „Mecpow X4 Pro“ modeliai

Išsamiau

Kai kurie vaistai gali sukelti reakciją, kai odą veikia ultravioletiniai spinduliai. Pasak JAV maisto ir vaistų administracijos, vaistai, tokie kaip hidrochlorotiazidas, vartojami kraujospūdžio problemoms gydyti, ir antibiotikai, tokie kaip ciprofloksacinas ir doksiciklinas, gali sukelti odos neigiamą reakciją į Saulės šviesą. Gydytojas Nezafati pabrėžia, kad svarbu žinoti apie šalutinį vaistų poveikį ir prireikus imtis papildomų atsargumo priemonių.

Odos priežiūros procedūrų populiarumas paskatino ir produktų, galinčių padidinti jautrumą Saulės šviesai, naudojimą. Kosmetiniuose kremuose, retinolio serumuose ir šveitikliuose dažnai yra alfa ir beta hidroksi rūgščių, kurios daro odą jautresnę UV spinduliams. Daktaras Nezafati rekomenduoja naudoti specialią SPF 30 apsaugos nuo Saulės priemonę po makiažu, kad būtų užtikrinta optimali apsauga.

 

Kai kurie produktai taip pat gali sukelti jautrumą šviesai. Pavyzdžiui, žaliosios citrinos sultyse yra furokumarinų, kurie gali paskatinti fitofotodermatitą, dėl kurio po Saulės poveikio atsiranda niežtintis bėrimas, patinimas ir pūslės. Kiti maisto produktai, tokie kaip citrinos, greipfrutai, morkos, petražolės, salierai, pastarnokai ir kalendra, gali sukelti panašias reakcijas. Daktaras Nezafati pataria po sąlyčio su šiais produktais nusiplauti rankas ir uždengti odą, kad būtų išvengta tokių reakcijų.

 

Kad buvimas gryname ore būtų saugus, Nezafati siūlo keturias pagrindines taisykles:

  • Gausiai pasitepkite kremu nuo Saulės ir, jei reikia, tepkite dar kartą.
  • Rinkitės plataus spektro SPF 30 apsaugos nuo Saulės priemones.
  • Dėvėkite drabužius ilgomis rankovėmis ir UV apsaugos koeficientu (UPF).
  • Stenkitės rasti pavėsį ir vengti deginimosi.

Šios priemonės gali žymiai sumažinti riziką, susijusią su jautrumu šviesai ir ultravioletinių spindulių poveikiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()