Tikras blogis. „Venkite šio sūrio bet kokia kaina“ ()

© Jorge Royan, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amsterdam_-_Cheese_store_-_1593.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Labai kaloringas ir riebus
Grujeras (Gruyère) yra šveicariškas sūris, gaminamas iš karvės pieno. Jis turi subtilų riešutų skonį, todėl jis išpopuliarėjo Europoje. Tai kietas sūris, bet kreminės konsistencijos. Deja, jis labai kaloringas ir riebus – viena sūrio riekelė suteikia net 200 kcal. 100 g grujero yra net 32 g riebalų, kurių didžioji dalis yra sočiosios riebalų rūgštys. Dėl šios priežasties jo turėtų vengti žmonės, kovojantys su antsvoriu ar aukštu cholesterolio kiekiu.
Sūris, kuris gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio
Čederis (cheddar) yra angliškas sūris, gaminamas iš karvės pieno. Jis priskiriamas kietiesiems ir nokstantiems sūriams. Jam būdingas subtilus, šiek tiek riešutų skonis. Nors jis garsėja dideliu kalcio ir vitamino A kiekiu, jo nereikėtų valgyti per dažnai.
Viskas dėl didelio riebalų ir natrio kiekio. Tai itin nesveikas mišinys sergantiems širdies ligomis. Tai padidina ne tik aterosklerozės, bet ir hipertenzijos riziką.
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis sūrį?
Pirkdami sūrį atkreipkite dėmesį į sudėtį – kuo trumpesė, tuo geriau. Geriausiuose sūriuose yra tik pieno, druskos, bakterijų kultūrų ir šliužo fermento.
Sūrius taip pat verta rinktis atsižvelgiant į savo sveikatą. Žmonės, besilaikantys dietos arba kovojantys su širdies ligomis, turėtų sūrių valgyti mažais kiekiais, kuriuose yra sumažintas riebalų ir natrio kiekis (pvz., varškės, rikotos, mocarelos), o alergiškiems žmonėms geriau tinka sūriai be laktozės (pvz., parmezanas (Parmigiano Reggiano)). Reikėtų vengti produktų, kuriuose yra konservantų ir skonio stipriklių.