Rusija prarado didžiosios mokslo valstybės statusą  (15)

Esant politiniam nestabilumui, dėl „protų nutekėjimo“ ir domėjimosi mokslu stygiaus Rusija, pirmavusi mokslo srityje, pirmoji paleidusi į kosmosą palydovą, tapo atsiliekančia šioje srityje valstybe, sakoma antradienį paskelbtame bendrovės „Thomson Reuters“ pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešimo autoriai pažymi, jog smarkiai sumažėjo mokslo tyrimų beveik visose srityse, o tai rodo, kad prarandama buvusi įtaka ne tik grynojo mokslo srityje, bet ir daug mokslo žinių reikalaujančiuose ekonomikos sektoriuose, pavyzdžiui, atominėje energetikoje.

„Rusijoje yra problemų dėl tyrimų bazės, ir jas išspręsti kol kas nenumatoma. Rusija pirmavo mokslo srityje ir taip ilgai buvo intelektuali valstybė ir Europoje, ir visame pasaulyje, kad jos dalies sumažėjimas pasaulinio mokslo srityje ne vien stebina, bet iš tikrųjų kelia šoką“, - sakoma pranešime.

Spalyje daugiau kaip 170 tėvynę palikusių Rusijos mokslininkų pasirašė laišką šalies prezidentui Dmitrijui Medvedevui ir ministrui pirmininkui Vladimirui Putinui, kuriame sakoma, kad susidarė „katastrofiška situacija fundamentaliojo mokslo srityje“.

„Tuo metu, kai kitos šalys padidino mokslo tyrimų apimtį, Rusija vos vos išlaikė ankstesnį lygį, o tose šakose, kaip fizika ir kosmosas, kuriose ji nuo seno pirmavo, net prarado pozicijas, - nurodo Jonathanas Adamsas (Džonatanas Adamsas),“Thomson Reuters“ direktorius mokslo klausimams.

Rusijos piliečių mokslo darbai sudaro maždaug 2,6 proc. visų tyrimų, paskelbtų žurnaluose, kuriuos „Thomson Reuter“ analitikai išnagrinėjo per penkerius metus, sakoma pranešime.

„Žinoma, tai daugiau nei Brazilijos (102 tūkst. arba, 2,1 procentas visos pasaulinės apimties), bet mažiau nei Indijos (144 tūkst.; 2,9 proc.) ir kur kas mažiau nei Kinijos (415 tūkst. darbų; 8,4 proc.)“, - pažymima pranešime.

Daugiausia dėmesio Rusijos mokslininkai skiria fizikai ir chemijai, o mažai - žemės ūkiui ir kompiuterinėms technologijoms.

Jungtinės Valstijos, užimančios pirmąją vietą pasaulyje pagal mokslo tyrimo skaičių, pakeitė Vokietiją pagrindinio Rusijos mokslinio partnerio vaidmenyje, išsiaiškino pranešimo autoriai.

„Kitos šalys gali daug ko pasisemti iš bendradarbiavimo su Rusijos mokslo tyrimo institutais - bent jau todėl, kad Rusija praeityje nemažai nuveikė pasaulinio mokslo labui. Tačiau partneriai turi parūpinti Rusijos mokslininkams išteklių, kad šie galėtų dalyvauti tyrimuose“, - sakoma pranešime.

„Ne paskutinį vaidmenį suvaidino finansavimo sumažinimas ir darbo jėgos senėjimas“, - sakoma pranešime.

„Viename 2007 metų tyrime sakoma, kad kai kurių geriausių Rusijos mokslo tyrimų institutų biudžetai sudaro analogiškų JAV įstaigų biudžetų 3 ar 5 procentus“, - sakoma pranešime.

Mokslo darbas Rusijoje jau nėra prestižinis: remiantis viešosios nuomonės apklausos rezultatais, 2006 metais tik vienas procentas šalies gyventojų pagarbiai atsiliepė apie mokslininko karjerą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)