Rasta naujų įrodymų, kad Saturno palydove gali būti gyvybė  (5)

NASA mokslininkai aptiko daugiau įrodymų, jog po Saturno palydovo Encelado paviršiumi gali būti skysto vandens. Tai leidžia manyti, kad palydove gali būti tinkamos sąlygos gyvybei atsirasti, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA zondas „Cassini“ praskrido virš ledo čiurkšlių, besiveržiančių iš palydovo paviršiaus, ir aptiko neigiamą krūvį turinčių vandens molekulių. Tai aiškus įrodymas, jog po Encelado paviršiumi yra jūra. Žemėje tokie trumpai gyvuojantys jonai sukuriami judančiame vandenyje – kriokliuose, dūštančiose vandenyno bangose. Britų mokslininkų teigimu, jau anksčiau žinota, kad palydove yra vandens, tačiau iki šiol nebuvo aišku, ar jis skystas. Jei Encelade iš tikrųjų yra skysto vandens, NASA mokslininkų manymu, šeštame pagal dydį Saturno palydove gali būti gyvybei egzistuoti tinkamos sąlygos. „Cassini“ zondo padarytose didelės raiškos nuotraukose matyti, kad ant ledu padengto palydovo paviršiaus yra besiplečianti, į esančią Žemėje panaši pluta, kuri bėgant laikui kinta. Žemėje jūros dugno plėtimąsi lemia išsilydžiusios uolienos. NASA mokslininkai spėja, jog skystis po pietiniu Encelado ašigaliu yra vanduo.

„Cassini“ mokslininkas Andrew Coates`as teigė, jog zondo surinkti duomenys leidžia manyti, jog šiame Saturno palydove yra ir kitos gyvybės sudedamosios dalys – anglis, šilumos šaltinis, dėl kurio vanduo išlieka skystas. „Nors faktas, kad ten yra vandens, nestebina, tie trumpai gyvavę jonai yra papildomas įrodymas apie popaviršinį vandenį. O ten, kur yra vandens, anglies ir energijos, yra ir svarbiausios gyvybės sudedamosios dalys“, – teigė A. Coatesas. „Mums netikėta buvo pažvelgti į šių jonų masę. Spektre buvo keli aukščiausi taškai, kai juos ištyrėme, pamatėme beįgrupuojančias vandens molekules“, – pridūrė mokslininkas.

Panašūs neigiamo krūvio jonai rasti ir kitame Saturno palydove, Titane. Tai vienintelis palydovas Saulės sistemoje, turintis tankią atmosferą. Duomenis „Cassini“ surinko naudodamas plazmos spektrometrą. Jis matavo čiurkšlių tankumą, temperatūrą ir jonų bei elektronų sklaidą. „Cassini“ – bendras NASA, Europos kosmoso agentūros ir Italijos kosmoso agentūros projektas.  Zondas Saturno žiedus ir palydovus tiria nuo 2004 metų. Neseniai jo misija pratęsta dar 7 metams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: