"Situs inversus", arba atvirkščiai išsidėstę žmogaus vidaus organai  (16)

Situs inversus yra įgimta organizmo savybė, kai svarbiausi vidaus organai yra išdėstyti priešingose krūtinės ląstos ir pilvo ertmės pusėse. Šio sindromo dalinę atmainą - dekstrokardiją (širdis plaka dešinėje krūtinės pusėje) pirmą kartą nustatė italų chirurgas Marco Aurelio Severino 1643 metais. Tikrojo situs inversus atvejį pavyko nustatyti tik po daugiau nei šimto metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Situs inversus pasireiškimo dažnumas skiriasi įvairioms žmonių populiacijoms, tačiau paprastai tokia anatominė struktūra yra būdinga mažiau kaip 1 žmogui iš 10000. Savo buvimo vietą pakeisti gali visi esminiai organai. Paprastai organai tiesiog "apverčiami" sagitalinę plokštumą. Širdis tada atsiduria dešinėje krūtinės pusėje, skrandis, blužnis atsiduria dešinėje pilvo pusėje, o kepenys ir tulžies pūslė atsiduria kairėje. Vietomis apsikeičia plaučių skiltys, be to, analogiškai pasikeičia kraujagyslių nervų, limfos kanalų ir žarnų padėtis.

Vienas toks atvejis pasitaikė Indijoje. Vietos ligoninėje dirbantiems gydytojams teko operuoti 64 metų amžiaus Ashok Shivani - jam iš inksto reikėjo pašalinti auglį. Pradėję operaciją, chirurgai staiga suprato, jog organai yra priešingose kūno pusėse.  "Operuojant mes turime žinoti tikslias kūno organų ir audinių buvimo vietas. Tačiau šiuo atveju mes kaskart turėdavome pasitikrinti, į kokius organus eina kiekviena vena, kad neįpjautume to, ko nereikia", pasakoja operacijoje dalyvavęs chirurgas Prakash Sanzgiri.

Šiuo konkrečiu atveju, įdomybės tuo nesibaigė - pacientas turėjo dvejas kepenis, o į blogąjį inkstą kraują tiekė trys kraujagyslės. Dar didesnį įspūdį palieka tai, kad per savo gyvenimą Shivnani patyrė dvi išvaržos operacijas, buvo tirtas dėl galimos lėtinės plaučių ligos, ir viso to metu gydytojai nenustatė fakto apie jo unikalią anatomiją. "Niekada gyvenime nežinojau, kad mano kūnas yra kitoks", vėliau sakė pacientas. Teigiama, jog šiuo metu Ashok Shivani yra vienintelis žmogus pasaulyje, kuriam Situs inversus buvo nustatytas dar jam esant gyvam.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (16)