JAV ir Rusija susitarė dėl „kosminio taksi“ kainos  (7)

JAV nacionalinė Aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ir Rusijos federalinė kosminė agentūra „Roskosmos“ pasirašė sutartį dėl JAV astronautų skraidinimo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) Rusijos kosminiais laivais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir buvo tikėtasi, sutartyje numatyta, kad už JAV astronautų skraidinimą į kosminę stotį 2011 ir 2012 m. NASA mokės rusams po 51 mln. dolerių. Vėliau ši kaina dar padidės, todėl 2013 – 2014 m. už kiekvieną „Soyuz“ kosminiais laivais į TKS atgabentą JAV astronautą NASA mokės „Roskomos“ po 55,8 mln. dolerių, teigiama NASA pranešime.

Tai reiškia, kad rusiškas „kosminis taksi“ pabrango du kartus: iš pradžių amerikiečių astronautų skraidinimas „Soyuz“ kosminiais laivais kainavo JAV po 26,3 mln. dolerių.

Tiesa, neaišku ar šie pinigai Rusiją pasieks visą sutartinį laikotarpį - jeigu atsirastų pigesnių arba savų alternatyvų, NASA įgytų platesnį pasirinkimų spektrą. Kaip konkurentai Rusijai įvardijama Kinija, tačiau kol kas realiausi pretendentai į privatų "kosminį taksi" yra kompanija "SpaceX" - ji jau pasiūlė pigesnę kainą nei Rusija. Tiesa, su valstybės parama. Žinoma, kaina dar ne viskas - reikia pačio erdvėlaivio. Jo potencialios galimybės paaiškės jau šiais metais - tarp gegužės ir lapkričio mėnesių į TKS turėtų atskristi pirmasis "SpaceX" suprojektuotas krovininis erdvėlaivis „Dragon“. Jeigu viskas baigsis sėkmingai, bus galima žengti naują žingsnį - imti kurti privačius pilotuojamus erdvėlaivius.

NASA pranešime sakoma, kad pagal naująją sutartį su „Roskosmos“ „Soyuz“ gabens ne tik amerikiečius, bet ir jiems skirtus krovinius – maždaug po 50 kg vienam žmogui. Rusija taip pat prisiėmė įsipareigojimą rūpintis atliekomis ir medicinine astronautų priežiūra.

NASA negali išsiversti be Rusijos pagalbos kosmose dėl to, kad 2010 m. bus atsisakyta daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“. Paskutinis iš jų turėtų pakilti į kosmosą šių metų rugsėjo mėnesį, nors NASA atstovai neatmeta, kad dėl įvairių priežasčių, verčiančių atidėti kosminio laivo paleidimą, paskutinioji „Space Shuttle“ misija gali būti nukelta vėliausiai iki 2011 m. vasario. Kokie JAV kosminiai laivai ir kada pakeis nesaugiais laikomus „Space Shuttle“, iki šiol nėra aišku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)