Kodėl sportuoti geriausia gamtoje?  (8)

Klestint sporto klubų industrijai, dažnas pamiršta sportavimo gamtoje svarbą. Mokslininkai neseniai atliktame tyrime tuo tarpu išsiaiškino, kad vos penkios minutės fizinio aktyvumo „žalioje erdvėje“ gali akivaizdžiai pagerinti psichinę būklę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad tyrimą atlikę britų mokslininkai apdorojo 1,250 žmonių duomenis. Jie nustatė, kad pasportavusiųjų gamtoje nuotaika ir savijauta sparčiai pagerėja.

Mokslininkai tyrė žmones, kurie gamtoje vaikščiojo, važinėjo dviračiu, žvejojo, plaukė valtimi, užsiiminėjo sodininkyste, jodinėjo žirgu. Didžiausias teigiamas efektas jų psichinei būklei buvo jaučiamas penkių minučių bėgyje. Praėjus didesniems laiko tarpams, pokyčiai savijautoje nepranykdavo, tačiau nebuvo tokie drastiški.

Itin ryškiai pokytis buvo jaučiamas jaunų ir psichiškai neįgalių žmonių tarpe. Dar didesni sportavimo gamtoje teikiami pokyčiai buvo jaučiami tada, kai žmogus sportuodavo vandens telkinio apsuptyje.

Ieško, kur pritaikyti tyrimo rezultatus

„Darbdaviai įtemptose darbovietėse galėtų skatinti savo darbuotojus per pietų pertrauką išeiti trumpam pasivaikščioti į artimiausią parką“, - teigė tyrimą atlikusi Esekso universiteto mokslininkas Jules Pretty.

Maža to, mokslininkai tikina, kad tyrimo rezultatai galėtų padėti sutramdyti jaunus teisės pažeidėjus.

Kaip bebūtų, mokslininkas apgailestavo, kad visos šios rekomendacijos retai būna įgyvendinamos. Nors tai esą būtų pati geriausia ir pigiausia neklaužadų terapija.

„Norėtume, kad sportavimu gamtoje užsiimtų ir depresija sergantys žmonės. Šią „bevaistį“ gydymo būdą galėtų propoguoti vietiniai gydytojai“, - pridėjo vienos psichiatrinės įstaigos vadovas Paulas Farmeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)