Bėgimas gerina atmintį ir smegenų veiklą  (7)

Bėgiojimas gali ne tik pagerinti žmogaus atmintį, tačiau ir padidinti smegenų mąstymo galimybes, teigia Kembridžo universiteto mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos universiteto neurologai nustatė, kad užtenka pabėgioti kelis kartus per savaitę, jog smegenys būtų dirginamos, o tai pastebimai pagerina bėgiko protines galias.

Tyrimo, kuris atliktas kartu su JAV Nacionaliniu senėjimo institutu, rezultatai rodo, kad pabėgiojus kelias dienas smegenyse užauga šimtai tūkstančių naujų smegenų ląstelių. Jų kiekis yra siejamas su atminties susidarymu ir prisiminimais.

Pabėgiojus prisimenama geriau, įvykiai nemaišomi, pagerėja ir kiti kognityviniai žmogaus sugebėjimai, rašoma studijos rezultatuose, kurie paskelbti žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Manoma, kad šis tyrimas nurodys naujus būdus, padėsiančius sulėtinti su amžiumi pasireiškiančių protinių gabumų blogėjimą.

Tyrime buvo naudotos dvi pelių grupės: kontrolinė ir ta, kurioje pelės galėjo neribotai bėgioti besisukančiame rate. Šios grupės pelės per dieną vidutiniškai įveikdavo 24 km.

Kaip rašoma „The Daily Telegraph“, pelėms atliekant įvairias atminties reikalaujančias užduotis, pastebėta, kad „sportavusios“ pelės su jomis susitvarko beveik dvigubai geriau.

Tiesa, nors bėgiojimas yra paprastas užsiėmimas, visgi jam dera pasiruošti rimtai - mokslininkai neseniai nustatė, jog bėgiojimas su šiuolaikiniais sportbačiais atneša daugiau žalos nei naudos: jais avint 54 proc. išauga apkrova klubams ir 36 proc. keliams, todėl rekomenduojama bėgioti basomis arba avėti labai paprastą pėdas apsaugojančią avalinę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)