Mokslininkai tikisi sukurti piliulę, kuri padės atsikratyti slogių prisiminimų  (12)

Atlikus naują tyrimą, viltis sukurti vaistus, padedančius atsikratyti slogių prisiminimų, tapo realesnė. Laboratoriniuose tyrimuose mokslininkai pasitelkė natūralią cheminę medžiagą, kuri veikia smegenis ir padeda mažinti baimę ir nerimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratorinėms pelėms jie davė proteino, vadinamo smegenų neurotrofiniu faktoriumi (angl. brain–derived neurotrophic factor, BDnF), kad jos nebesietų skausmingų prisiminimų su stresinėmis situacijomis. Tikimasi, kad šis atradimas padės sukurti naujus gydymo metodus, padėsiančius žmonėms kovoti su fobijomis, o taip pat padėsiančius kariams atsikratyti potrauminio streso sutrikimo (PTSD), dar vadinamo „karo neuroze“.

Filmo „Jausmų galia“ pagrindiniams veikėjams, kuriuos vaidina Kate Winslet ir Jimas Carrey, atliekama procedūra, kurios metu ištrinami prisiminimai apie vienas kitą ir žlugusius santykius. Tyrimas, paskelbtas žurnale „Science“, parodo, kad BDNF veikia panašiu principu kaip psichologinis metodas, kai fobijos kankinamiems žmonėms pakartotinai demonstruojamas jų baimės šaltinis, kad jie įveiktų baimę.

Galiausiai smegenys tarsi „perkraunamos“ – skausmingos asociacijos atsiejamos nuo prisiminimų apie praeityje patirtą stresą, tačiau šie prisiminimai nėra galutinai ištrinami. Puerto Riko universiteto medicinos mokyklos tyrėjai atliko bandymą su žiurkėmis – kaskart nupurtydami jas elektros šoku jie leisdavo garsią muziką, tad vėliau žiurkės ėmė sieti muziką su skausmu ir sustingdavo ją išgirdusios. Tačiau kai jos gaudavo BDNF dozę, šis poveikis išnykdavo.

„Mums buvo netikėta, kad vaistas veikia kaip psichologinis metodas“, – pasakė dr. Gregory Quirkas, kuris vadovavo tyrimui. JAV nacionalinio psichinės sveikatos instituto, kuris inicijavo šį tyrimą, direktorius dr. Thomasas Inselis, pasakė, kad šis tyrimas parodo, jog galima sukurti vaistą, kurio poveikis bus stipresnis ir už BDNF, tad galiausiai galima bus vaistais gydyti potrauminį stresą ir kitus psichinius sutrikimus.

Įdomu tai, kad šis "blogų prisiminimų" valdymo tyrimas nėra pirmasis - analogišką medicininę priemonę kurti dar praėjusiais metais pradėjo olandų mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: