„Paslaptingi insulto draugai.“ Neimkite to į burną!  ()

Maisto produktai, kuriuos reikia pašalinti iš rizikos grupės žmonių dietos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Produktai, kuriuos žmogus valgo, gali žymiai padidinti arba sumažinti tam tikros sveikatos būklės ir ligų riziką. Tai tinka insultui, gyvybei pavojingai medicininei situacijai, kuri atsiranda, kai nutrūksta kraujo tiekimas į dalį smegenų.

Gerbiamos medikės ir sveikatos ekspertės Sarah Jarvis teigimu, norint išvengti tokių problemų, būtina iš raciono pašalinti kraujospūdį didinančius maisto produktus, ypač jei žmogui gresia insultas, praneša „Express.co.uk“.

„Aukštas kraujospūdis ir didelis cholesterolio kiekis yra du didžiausi insulto ir infarkto rizikos veiksniai. Ypač svarbus yra druskos kiekis maiste“, – sakė ji.

Gydytoja paaiškino, kad druska padidina kraujospūdį, nes organizmas sulaiko daugiau vandens. „Skysčio perteklius spaudžia jūsų arterijų sieneles, per kurias kraujas teka iš širdies po visą kūną ir sukelia aukštą kraujospūdį. Tai gali sukelti arterijų, tiekiančių kraują į smegenis, užsikimšimą, kitaip tariant, insultą“, – suprantamai paaiškino ekspertė.

„Perdirbtuose ir rūkytuose maisto produktuose, tokiuose kaip saliamis, rūkyta žuvis, delikatesai ir dešrelės, yra daug druskos, taip pat sūrūs užkandžiai, tokie kaip traškučiai ir riešutai“, – prisiminė ji.

Tačiau specialistė perspėjo apie „mažiau akivaizdžius“ produktus, kuriuose yra daug druskos, tarp jų – konservuotas sriubas ir kečupus.

 

„Didžioji dalis druskos, kurią valgome, gaunama iš ne tokių akivaizdžių šaltinių – konservuotų sriubų ir troškinių, padažų, sojų padažų, kečupų, prieskonių ir marinuotų agurkų, picų, paruoštų patiekalų ir net duonos“, – pažymėjo ji ir pridūrė, kad dėl to svarbu rinktis maistą, kuriame mažai druskos, kad sumažintumėte insulto riziką.

„Express.co.uk“ priminė, kad druskos paros norma – tik 6 gramai.

Siekiant sumažinti insulto riziką, gydytoja S. Jarvis taip pat rekomenduoja reguliariai mankštintis ir palaikyti normalų kūno svorį. Taip pat svarbu mesti rūkyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(6)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: