Atmesta nematomos mirties žvaigždės Nemezidės hipotezė (Video)  (26)

JAV nacionalinio Gamtos istorijos muziejaus ir Kanzaso valstijos universiteto mokslininkai priėjo išvadą, kad prielaida apie aplink Saulę skriejančią nematomą „mirties žvaigždę“ Nemezidę, kas 26 mln. metų sunaikinančią gyvybę Žemėje, neturi pagrindo, skelbia „Technology Review“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji moksliniai straipsniai, kuriuose buvo nagrinėjama aplink Žemę skriejančios hipotetinės žvaigždės teorija, žurnale „Nature“ buvo paskelbti 1984 m. Jų autorių hipotezė rėmėsi kiek anksčiau JAV paleontologų Davido Raupo ir Jacko Sepkoski paskelbta publikacija. Šių mokslininkų atliktos statistinės analizės rezultatai liudija, kad per paskutiniuosius 250 mln. metų jūroje gyvenančių rūšių išmirimas kartodavosi kas 26 mln. metų. Astronomai tai susiejo su hipotetine Nemezidės žvaigžde, kuri nustatytu periodiškumu veikia Oorto kometų debesies objektus.

Buvo iškelta prielaida, kad dėl tokio Nemezidės poveikio padidėdavo kometų, patenkančių į vidinę Saulės sistemos sritį, skaičius. Joms susidūrus su Žeme kildavo didysis rūšių išmirimas. Gamtos istorijos muziejaus ir Kanzaso valstijos universiteto mokslininkai nusprendė panagrinėti šią prielaidą remdamiesi ne 250, o 500 mln. metų Žemės istorijos duomenimis. Jie nustatė, kad rūšių išmirimo periodiškumas – kaip bebūtų keista – išliko beveik toks pat (apie 27 mln. metų), o tikimybė, kad tokie besikartojantys įvykiai yra atsitiktiniai, yra lygi vos 0,01.

Tačiau tokia išvada anaiptol nesustiprino Nemezidės teorijos – pasirodo, mokslininkų teigimu, per 500 mln. metų hipotetinės mirties žvaigždės orbitos parametrai būtinai turėjo pasikeisti, ir tokio aiškaus periodiškumo nepavyktų užfiksuoti. Pasak tyrėjų, paleontologinių tyrimų duomenys, anksčiau stimuliavę hipotezės raidą, dabar liudija prieš ją atskleisdami, kad reikia ieškoti kitokio stebimo periodiškumo paaiškinimo.

Naujausio tyrimo medžiaga bus paskelbta žurnale „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, su pirmine straipsnio versija galima susipažinti šioje svetainėje, sakoma pranešime. Šiame vaizdo siužete – vienas iš daugelio internete populiarių videosiužetų, bandančių paaiškinti reguliariai pasikartojančius Žemės rūšių išmirimus Nemezidės poveikiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)