Elektriškai stimuliuojant smegenis vaizdinę atmintį galima pagerinti 110 procentų  (6)

Australijos mokslininkų atlikto tyrimo metu nustatyta, jog elektros krūvio pagalba slopinant vienos žmogaus smegenų srities veiklą, vizualinė jo atmintis gali pagerėti iki 110%. Trumpai tariant, teoriškai įmanoma speciali "mokymosi kepurė", kurią užsidėjus, praktiškai bet kas galėtų "patobulinti" savo atmintį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat įdomu tai, kad slopinamoji smegenų sritis yra susijusi su autizmu. Šis tyrimas yra ankstesnių laboratorinių eksperimentų tąsa, kurių metu buvo nustatyta, jog tam tikro tipo elektrinis smegenų stimuliavimas žmogui gali sužadinti tam tikras tradiciškai su erudicija siejamas intelektines savybes, net jei asmuo jomis niekada nepasižymėjo.

Sidnėjaus universiteto Proto tyrimų centro mokslininkas Ričardas Či (Richard Chi) nusprendė patyrinėti, ar tam tikrų smegenų sričių veiklos slopinimas negalėtų pagerinti autizmu sergančių atminties ir aplinkos suvokimo įgūdžių. Jo surengtame tyrime dalyvavo 36 savanoriai. Jiems buvo rodoma po penkias skaidres su įvairių formų figūromis; kai kurios skaidrės tuščios. Vėliau jų buvo prašoma prisiminti bet kurias iš matytų skaidrių.

Vėliau tiems patiems dalyviams buvo uždedama speciali kepurė su įmontuotais elektrodais, kuriais buvo perduodamas nedidelės galios elektrinis signalas, taikant vadinamą tiesioginės transkranijinės stimuliacijos metodą. Viena tiriamųjų grupė buvo veikiama signalais, kurie stimuliavo dešiniąją priekinę smilkininę skiltį ir tuo pat metu slopino kairiąją. Antrajai grupei buvo taikomas atvirkščias poveikis, o trečioji buvo kontrolinė - jai buvo taikomas placebo poveikis.

Tyrimų eigoje nustatyta, kad pirmosios grupės figūrų prisiminimo įgūdžiai pagerėjo net 110%. Medicininiu požiūriu, abi priekinės smilkininės skilties pusės dar įtaką žmogaus atminčiai. Kairioji sritis susijusi su konteksto suvokimu, tuo tarpu dešinioji sritis yra susijusi su vaizdine atmintimi. Chi vadovaujamos komandos nariai sako, jog kairiosios srities veiklos slopinimas sumažina "sumaištį keliantį" suvokiamos informacijos konteksto poveikį,  tad tuo pat metu sumažėja vizualinės atminties klaidų skaičius. Žmonės gali lengviau suvokti tiesioginę matomo vaizdo prasmę.

Tyrinėtojų komanda taip pat pademonstravo, jog žemo dažnio magnetiniai impulsai panašiai gali sumažinti klaidingus prisiminimus - tokiu poveikiu taip pat laikinai nuslopinama kairiosios priekinės smilkininės skilties veikla. Būtent ši sritis būna pažeista, jei žmogus kenčia nuo autizmo. Kol kas mokslininkai nesiima prognozuoti, kokia gali būti ilgalaikė jų atradimo reikšmė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)