Tyrimas: geradariai daugeliui nepatinka

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pihas 2010-08-25 22:47
nondescript 2010-08-25 22:58
altruistas ar ne altruistas, zmogus pirmiausia siekia naudos sau tavo atveju, vairuotojas turi eismo kulturos suformuotas etines normas, todel jam i galva iskart sauna du variantai: jei praleis masina, jausis padares gera darba + pamalonins savo ego jei nepraleis masinos, jausis kaltas + graus sazine elementaru, kad pasirinks pirma varianta paprasta psichologija, ir ner ko cia pykt
Sa 2010-08-25 23:01
+1, paremčiau technologijos.lt jeigu ji pradėtų tokius moralinius degradus šalinti, arba tiesiog įdėtų komentarų filtrą.
00400 2010-08-25 23:29
Bet kodėl tada ne visuomet praleidžia? Išvis man atrodo kvaila bandyti nuspėti žmonių elgseną. Žmonės yra skirtingi, todėl ir elgiasi skirtingai, mėgsta skirtingus dalykus ir jiems patinka arba nepatinka geradariai. Tas žaidimas su kažkokiais talonais ir žetonais išvis super nesąmonė. Kiek jis gali atspindėti realybę?
nondescript 2010-08-25 23:45
nagi todel, kad etines normos pas visus skirtingos
Mauras 2010-08-26 00:47
Toks ispudis, kad visi apie kitus sprendzia pagal savo sugedimo laipsni .Kitam i galva neilysi kvaila girdeti kai kuriu vietiniu guru svaigciojimus.
Azuolas 2010-08-26 00:59
Tyrimas, tikrai neatitinka antraštės. Situacijų būna daug ir įvairių...
Žyžius 2010-08-26 02:33
Wait, wait, wait. Aš suprantu, kad žmogaus pirštai lenkti i save patį, bet tikrai nepaneigsit to fakto kad altruistų egzistuoja ir jiem tiesiog yra gera daryti gerą kitam žmogui. Aš pats iš tokios kastos esu ir nesusipainioju ten savianalizėse, kodėl aš taip darau. Atsakymas paprastas - patinka matyti laimingus žmonių veidus kai jiems padedama.
uodas 2010-08-26 08:45
nuo kuklumo nemirsi kas suniui uodega pakels, jei ne jis pats sau nekalbu apie nemokamas paslaugas, kurios sutampa su tavo planais - uzleisti vieta senutei, padeti ilipti kitam zmogui i autobusa, (nors ir cia diskutuotinas klausimas, apie ka tuo metu galvoja zmogus, ar apie tai, kaip sunku senutei stoveti su artrito išsukinetais sanariais, ar apie kitu irgi stovinciu autobuse zmoniu piktus zvilgsnius ir t.t.), praleisti i prieki kita automobili - visa tai vadinasi ne altruizmu, o kultura. altruizmas manau prasideda, kai tu kazko netenki, vardan kito, svetimo zmogaus - pvz pinigu, jau suplanuoto laisvalaikio ar panasiai. Is neturejimo ka veikti, kaip anksciau budavo turtingos ponios dirbdavo ligoninese, slaugydamos ligonius - bet juk jos iskeite betiksli sedejima namie i prasminga darba, kad ir nemokama, bet joms juk pinigu ir nereik, cia vyru reikalas juos gaut - t.y. jos padejo ne ligoniams, o pirmiausia sau iprasminti save, o paskui jau grandinine reakcija - jei tai daro Ona, reik daryti tai ir Barborai ir t.t. vienu zodziu as lieku prie nuomones, kad altruizmas- isgalvotas, , vardan kazkokiutai slaptu tikslu - kurie nebutinai turi buti blogi. Bet mano nuomone nera uztikrinta siuo klausimu - paprasciausiai mano gyvenimo patirtis tokia
Zergas 2010-08-26 09:43
tai dar karta parodo kiek musu(tiksliau kalbant Vakaru) visuomene yra supuvusi. siuo aspektu Rytu salyse zmones yra zymiai draugiskesni vienas kito atzvilgiu,todel net ir turedami maziau jie jauciasi laimingesni. pinigo vergija zmones padaro ciniskais egoistais,tam jie suranda begales pateisinimu,bet juk kol zmones dar buna mazi ir nedaug paveikti aplinkos jie visi yra altruistai,ir tik veliau ziuredami i tai kaip elgiasi suauge jie perima tas egoistines normas.
Zergas 2010-08-26 09:48
to uodas matai,tu kaip egoistas bandai ir kitus zmones matuoti pagal savo masteli,galvoji kad ir kiti butinai turi tureti kazkokiu slaptu keslu jei nori tau padeti.daugumoje atveju tu busi teisus nes didzioji dauguma yra tokie kaip tu,bet pasaulyje tikrai yra zmoniu kuriems tiesiog gera kazka daryti be atlygio,paprasciausiai padeti kitam,ir taip,jie iprasmina savo buvima tokiu budu.o kaip tu iprasmini savo egzsistencija?kuo skiriesi nuo parazito?
uodas 2010-08-26 10:14
kuo skiriuosi nuo parazito?uzsimanei balitristika uzsiimt ziurint is kokio tasko ziuresi - vaziuoju i darba su masina, dedu maximoje produktus i plastikinius maisiukus, reiskia neakivaizdziai tersiu gamta laikausi nuomones, kad vienas vaikas blogai o du gerai, trys irgi neblogai - na trumpaiu tariant esu normalus sios zemes parazitas, nieko nedarantis gero kad isaugoti zeme, bet kalba neapie tai. egoistu realiame pasaulije dar niekas nera pavadines, bet mano altruizmas pasireiskia tik draugu ir giminiu atzvilgiu - o tai jau nevisai sazininga save vadinti altruistu. o kokie, tokie, kaip as? as padedu zmonem ir gal net smarkiau nei tu, bet mano mintys tikrai nera idealiai svarios tai darant, o reiskiasi joks as nealtruistas.
Zergas 2010-08-26 11:30
vadindamas egoistu as taves nenoriu izeisti,paprasciausiai nelabai zinau kaip pavadinti individa kuris pirmoj eilej siekia naudos sau.egoistas esi todel kad tavo poziuris toks,i viska ziuri per savo naudos prizme.bet juk yra ir kitas poziuris,per visuomenes nauda:kai darydamas gera aplinkiniams,tiketina kad ir jie taip darys,taigi islos ne tik tavo artimas,bet ir tu.aplinka galima suvokti labai ivairiai,pradedant seima ir baigiant valstybe.taciau yra vienas bet,taip turi elgtis dauguma.
uodas 2010-08-26 11:59
na va ir pats pasakei, ka as vis meginu isaiskint i tave panasiems, kad darydamas gera kitiems, gali tiketis gauti naudos is ju atgal, o cia jau nieko bendro su altruizmu. o kaip turi elgtis dauguma - cia tema KARTOJU DARKARTA neapie tai, o apie GERIO DALINIMA NESIEKIANT SAU APSOLIUCIAI JOKIU DIVIDENTU.
nondescript 2010-08-26 12:06
taikliai apibudinai, butent apie tokius mes ir snekam jauciu didele antipatija zmonems kurie tau daro gera, ir tikis to paties is taves. jie vercia jaustis skolingas, padaro tau kokia nemokama paslauga, sypsosi ir jau atseit su juo turi but malonus, padet jam, eina jie po galais su tokiu neprasytu gerumu. as esu egoistas, kuris rupinasi tik sau artimais zmonemis, ir esu tuo patenkintas
Zergas 2010-08-26 12:34
ziuriu mes nesusisnekam.jei zmoniu kurie daro gerus darbus nesitikedami jokio atlygio butu pakankamai daug,tuomet tokie kaip tu ir uodas taptumet mazuma,bet tie kiti zmones juk nenustotu jums padeti,jiems butu malonu tai daryti,ir galbut su laiku jus irgi pakeistumete savo egoistini poziuri.nuo to islostu visuomene nes padedami vienas kitam mes galime sukurti zymiai daugiau nei atskirai.egoizmas kertinis zmogaus bruozas,jis issivysto veikiant neigiamai aplinkai.
Nerealiai 2010-08-26 12:53
O vargeli... Blogiausiai nondescript, kad tokie zmones kaip tu pagal save sprendzia apie visus planetos gyventojus be isimties. Tau gal tiesiog sunku suvokt, kad yra tokiu zmoniu, bet nereiskia, kad tokiu nera. O kas liecia metabolika, tai vargselis vis dar nesugeba isvykt is jo nekenciamiausios salies Lietuvos? Viskas jam blogai mat, bet jei butu pats ne degradas, tai jau butu seniai isvykes. Jeigu klausiat kam jis ta parasa laiko uzsidejes apie zole, tai atsakymas labai paprastas, tiesiog cia jo tokie principai, taip jis isreiskia savo nepilnavertiskuma, yra neabejotinai eilinis gezas, bet jauciasi lb sauniu.
Tankistas 2010-08-26 13:09
Pagal evoliucinės etologijos aiškinimą altruizmas yra daugiau ar mažiau įgimtas žmonėms bet ne vien tik dėl noro padėti panašiems į save (t.y. didelė tikimybė kad turi panašią genetinę medžiagą), o labiau kaip statuso demonstravimą. Analogiškai kaip povas, kuris savo genetinį pranašumą patelėms demonstruoja nešiodamas kuo didesnę uodegą (o ji kasdieniniam išgyvenimui tik trukdo ir silpnas individas su didele uodega butų greit suvartotas pagal paskirtį) tuo paukštis savo "trūkumu" demonstruoja sugebėjimą išgyventi. Tuo pačiu būdu altruizmas, nors bendru atveju apsunkina dosnuolio gyvenimą, kitam atneša naudą, bet tuo pačiu pademonstruoja statusą ir aplinkinių pasąmoningai yra suprantamas kaip varžymasis.
cNduo 2010-08-26 13:12
Jeigu visiem tik ir darai gerus darbus tai galiausiai tavo geranoriškumas tampa nevertinamas ir tai a la atrodo įprastu dalyku, o ir per dažnas geradario vaizdavimas kelia įtarimą ir šiokį tokį nepasitikėjimą. Nors ir teigiama kad būti nuolat geram yra teisinga, bet tokie žmonės neatrodo rimtai. Naglumas turi būti tam tikrais gyvenimo momentais, tuomet kiti gerbs tave.
Metanabol 2010-08-26 13:22
Esu nekompleksuotas žmogus. Rengiuosi taip pat kaip eilinis paprastas žmogus. Su gezu prašovei - nesivaikau subkultūrų ar panašių vaikiškų dalykų. Su degradais atsargiai - dantys pas visus byra. (lygiai taip pat kaip tu turi teisę vadint mane degradu) Ir šiaip galiu pasakyt, po kokių 50metų suprasit, kad sakiau tiesą ... Dabar jauni žmonės čia viską nori neigti, eiti banda ir kaip pats straipsnis rašo - jausti malonumą darydami blogą kitiems. Tokių žmonių daug, kuriems stojas, kai padaro kam nors blogai (čia jau psichiniai nukrypimai)..