Tyrimas: geradariai daugeliui nepatinka

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Zergas 2010-08-26 13:25
o kodel taip yra?ogi todel kad dauguma yra egoistai ir jei tik zmogus daro jiems gera,jie skuba ji isnaudot bei niekina ji.todel kad patys ziuri tik savo naudos,jiems darosi negera(nors nevisi tai pripazysta) kai salia toks zmogus,jis isryskina ju savanaudiskuma ir jie ji stengiasi sumenkinti tam kad pasijusti virsesniais.
Nerealiai 2010-08-26 13:52
Gezai ir galvoja, kad rengiasi kaip normalus zmones, bet pabendraut uztenka ir jau aisku kas per degradas, bet taip ir neatsakei, ka tu cia veiki Lietuvoje, kodel neisvaziuoji, jei tau blogai? Tik siaip idomu, bet turbut logisko atsakymo nesulauksim.
Mauras 2010-08-26 14:10
Visi garbinatys egojizma gudrus kol nepapuola i nelaime , kur reikia aplinkiniu pagalbos...
nondescript 2010-08-26 14:43
gal ir sunku suprast, tiesiog tokioj aplinkoj uzaugau bet pats dediesi altruistu, o Metanabol pazerei tokia kruva izeidimu. juk buvo galima viska parasyt grazioj formoj, be jokio sarkazmo. tai tik parodo, kad esi ne kitoks
vyge 2010-08-26 15:08
nondescript Kuo susiję altruizmas ir kultūra? Nori ir įžeidinėja...
Nerealiai 2010-08-26 16:55
Kurioje vietoje as rasiau, kad as altruistas, aa? Tiesa sakant iki altruisto man toli, as tik asmeniskai pazistu tikrai zmoniu, kurie ne del kazkokiu iskaiciavimu yra geri. O del metaboliko, tai jam grazia forma yra nesuprantama, deja labai gaila. Zinai kai jis cia ant visos Lietuvos varo ir ant visu lietuviu, tai tokiam i dantis tik duot reiketu, kazkoks isgama atsiprasant.
Indigo89 2010-08-26 18:46
Nondescript cia ziuriu protingiausiai raso ir is esmes viska teisingai pasake. Zmogus atlieka sprendimus siekdamas vienintelio tikslo - malonumo. O zmogaus smegenys malonuma gali susieti su daugybe dalyku, tarp ju ir neatlygintina pagalba kitiems. Gali susieti netgi su tuo, kas is pirmo zvilgsnio yra jam, o daugeliui zmoniu ir is tiesu yra net labai nemalonus dalykai.
Drragon 2010-08-26 20:32
Hmm, o aš visgi drįsčiau tau prieštarauti ir teigti, kad tokiu žmonių, kurie darytų gera kitiems be naudos sau, nėra. Stop, aš čia nekalbu apie materialią naudą, apie kurią mes dažniausiai mėgstame kalbėti, o kalbu apie psichologinę naudą. Juk visi mes stengiamės kuo dažniau daryti tai, kas mums suteikia malonumo. Tas pats yra ir su, taip vadinamais, altruistais. Jie daro gera kitiems, nes tiesiog jaučia malonumą, o kadangi bent jau aš nepažįstu nė vieno žmogaus, kuriam nepatiktų patirti vienokį ar kitokį malonumą, tai jie taip daro esant kiekvienai progai, taip tenkindami savo malonumų poreikį, ką ir būtų galima pavadint egoizmu. Tačiau egoizmo laikyti visuotiniu blogiu irgi negalima, nes jeigu žmonės nebūtume daugiau ar mažiau egoistais, tai jau seniausiai būtume išnykę. Imkime paprastą pavyzdį: akmens amžiaus žmogus eidamas kur nors, visai to nenorėdamas susitinka lokį, kuris nieko nelaukdamas puola žmogų, nes galbūt yra išalkęs. Jeigu toje situacijoje žmogui nesuveiktų savisaugos instinktas (kuris taip pat reiškia, kad žmogus galvoja tik apie save ir jam lokio interesai visai nė motais), žmogus nesigintų ir tarkim jo primityvioj galvoj šautų mintis: "kodėl gi man neleisti lokiui manęs suėsti, gi jis alkanas?" ir taip būtų suėstas, kas vėliau reikštų visos žmonijos išnykimą. Taip žinoma, čia tėra santykiai tarp skirtingų rūšių atstovų ir kai kurie gali teigti, kad žmogus su žmogumi elgiasi kitaip, tačiau pilna ir kitų pavyzdžių, tiek tarpasmeniniuose žmonių santykiuose, tiek santykiuose su gamta, kurie būtų lėmę žmonijos išnykimą.
Žyžius 2010-08-26 21:30
Aš nepasakoju apie tokius gana paprastus dalykus kaip senutės vedžiojimas per gatvę - tai yra mandagumo reikalas padėti senam žmogui. Matai aš tave suprantu kad vertinti žmones egoizmo principu yra gerai, nes daug kur tai veikia. Pvz. evoliucija, kapitalizmas ir panašus dalykai, bet šiuo atveju mes kalbame apie kraštutinumą - poelgį kuris daromas del to kad tiesiog žmonės bus laimingi. Toli gražu ne visi žmonės taip elgiasi, bet tokių atsiranda. Tu paminėjai žmones kurie eina į pavadinkim tai "talka", su mintimi "reikia" arba "nėra ką veikti", bet nepamini jog tai gali būti daroma tiesiog be priežasties. Šiuo atveju tai kraštutinumas kuriam priežastis nebūtina.
Nerealiai 2010-08-26 21:32
Na kiekvienas gali tureti savo nuomone ir tas yra gerai, bet taip giliai kapstant visalaika galima daug ka kitaip matyti. Ta prasme jei jau zmogus padedantis kitiems yra egoistas, nes jis nuo to gerai jaucias. Siaip koks skirtumas kaip ten pavadinsi, esme, kad mano draugu rate atvirksciai nei straipsnyje, labiau megstama zmones, kurie padeda kitiems, nei tokie, kurie abejingi viskam. O ir siaip turbut nebeliko ka cia man komentuot, nuomones nebutinai turi sutapti, o diskutuot galima iki negaliu...
nondescript 2010-08-26 21:47
Drragon 2010-08-26 22:44
Dar vienas pastebėjimas: mano nuomone, tam tyrime žmonės vienas kito nepažinojo, tad tarp jų nebuvo tokie draugiški santykiai, kaip tarp tavęs ir tavo draugų(-ių), kas manau irgi turi įtakos požiūriui į kitus žmones. O kadangi žmonės irgi neretai yra įpratę lygint save su kitais, ir suradę geresnį, ima jam pavydėti ir ko pasekoje jaučiasi blogai, tad ima dėl to kaltinti kitus ir jų nemėgti. Žinoma, tai priklauso nuo žmogaus supratingumo lygio ir kai kurie žmonės elgiasi priešingai nei tie kurie dalyvavo tyrime. Bet kaip neretai būna tokiuose tyrimuose, kad apžvelgiama tik viena medalio pusė, ir kaip galima pastebėt - visiškai nebuvo pateikta tokių žmonių nuomonė, kurie jautė pagarbą/susižavėjimą altruistiškais žmonėmis.
KarolisS 2010-08-28 03:03
Kiekvienas iš mūsų yra egoistas, tik vieni yra tokie egoistai, kad dėl egoistinių paskatų neigia esantys egoistai. Kiekvienas žmogus siekia asmeninės naudos, kad ir kokia ji bebūtų. Vienas kažką darydamas, nori daugiau gaut "atgal", kitam reikia mažiau, bet kiekvienam iš mūsų reikia kažko. Galbūt vienas darydamas gerą darbą tikisi, kad ir su juo taip elgsis (tikėjimasis jau savaime rodo egoizmą), kitam galbūt tai tiesiog malonu matyt kitų žmonių šypsenas (siekia malonumo - tai vėlgi yra asmeninės naudos ieškojimas). Kai kurie (tiksliau - didelė dalis) bijo pripažinti, kad kažką daro dėl asmeninės naudos. O bijo pripažinti, nes visuomenė nepalankiai žiūri į "egoistus". Iš to išplaukia, kad jis to nepripažįsta būtent dėl tų pačių egoistinių paskatų (nori, kad visuomenė į jį žiūrėtų teigiamai). Beje, kažkas minėjote kapitalizmą, kad neva jis sugadino žmonės. Bet, chebra, kas yra kapitalizmas? Tai yra laisva rinka, kurioje visi prekiaujame praktiškai be apribojimų. O kad kiekvienas rinkos dalyvis siekia asmeninės naudos, tai jau dėl to nėra kaltas kapitalizmas, dėl to kalti būtent rinkos dalyviai (mes visi), nes to siekiame. Kadangi didžioji dauguma žmonių rinkoje siekia asmeninės naudos, dėl to kapitalizmo kryptis yra būtent tokia.