Švedijoje įsteigtas spermos donorų socialinis tinklas  (2)

Švedijoje galiojantys griežti reprodukcijos įstatymai ir ilgai trunkantis įvaikinimo procesas paskatino naują internetinio verslo rūšį. Šalyje pradėjo veikti privatus kiaušialąsčių ir spermos donorų socialinis tinklas, padedantis norintiems susilaukti kūdikių net ir surogatinės motinystės būdu, praneša Švedijos naujienų agentūra TT.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto svetainė „Donor.se“ siūlo pagalbą žmonėms, kurie nori tapti kiaušialąsčių arba spermos donorais arba jų ieško. Naudodamiesi šiuo socialiniu tinklu, jie suranda vieni kitus. Be to, svetainėje virtualiai su savo klientėmis susitinka ir vadinamosios surogatinės motinos – moterys, pasiruošusios išnešioti ir pagimdyti kūdikį už kitą moterį.

„Donor.se“ įkūrėjas Tony Jakobssonas medicinos savaitraščiui „Dagens medicina“ sakė, jog kurti tokį socialinį tinklą paskatino tai, kad lytinių ląstelių donorai ir recipientai iki šiol internete neturėjo jokio specializuoto forumo ir galėjo nebent skelbtis populiariuose skelbimų tinklalapiuose.

Jis savo verslą lygina su internetinėmis pažinčių svetainėmis, kuriose užsiregistravę žmonės gali bendrauti anonimiškai tol, kol nuspręs susitikti akis į akį. Esą dėl paslaugų kainos abi pusės gali susitarti pačios.

Švedijos įstatymai, reikalaujantys, kad vaikai, gimę naudojant sveikatos priežiūros įstaigoms dovanotas lytines ląsteles, sulaukę pilnametystės galėtų sužinoti, kas yra jų genetiniai tėvai, skiriasi nuo Danijos, kurioje lytinių ląstelių donorai gali išlikti anonimais. Pasak Karolinska universiteto ligoninės Moterų klinikos direktorės Marianne van Rooij, būtent dėl šios priežasties Švedijoje jaučiamas spermos ir kiaušinėlių donorų trūkumas.

Pasak jos, vien Stokholme lytinių ląstelių donorų pagalbos laukia 1700 porų, 70 proc. iš jų – lesbiečių poros. Švedijos nacionalinės Sveikatos ir gerovės tarybos atstovų teigimu, nėra jokio teisinio pagrindo riboti „Donor.se“ ir panašios paskirties interneto svetainių veiklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)