Mokslininkai sukūrė pelę galiūnę, kurios raumenys senstant nesilpnėja  (12)

Mokslininkams pavyko sukurti pelę galiūnę, kurios raumenys išlieka stiprūs net jai senstant. Tikimasi, kad šis atradimas padės sukurti medikamentą, kuris senyvo amžiaus žmonėms grąžins raumenų standumą ir jėgą bei sumažins traumų ar susižeidimų riziką. Toks preparatas taip pat padėtų ir jaunesnio amžiaus žmonėms, kenčiantiems nuo degeneracinių raumenyno susirgimų, pavyzdžiui, sergantiems raumenų distrofija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atliko eksperimentą ir, panaudoję kamieninių ląstelių metodą, ne tik atstatė pelių raumenų audinio funkciją, bet ir gerokai padidino to audinio iekį. Jaunoms pelėms į sužeistas kojas buvo įšvirkšta sveikų pelių kamieninių ląstelių ir mažyčių raumenų dalelių. Tyrėjai tikėjosi, kad kamieninės ląstelės, kurios yra atsakingos už pažeistų organų atsikūrimą, padės užgydyti kojas. Tačiau rezultatai pranoko jų lūkesčius.

Sužeisti raumenys ne tik užgijo vos per kelias dienas, bet ėmė sparčiai didėti ir išaugo kone dvigubai (170 proc.). Be to, su amžiumi šie raumenys nenunyko, o išliko dideli ir stiprūs visą pelės gyvenimą.

Tiesa, Bradley Olwino vadovaujama tyrėjų komanda iš Kolorado universiteto (JAV) pastebėjo, kad kamieninių ląstelių suleidus į sveikus raumenis, efektas buvo nebe toks įspūdingas. Mokslininkai spėja, kad kamieninių ląstelių efektas gali būti susijęs su raumens pažeidimu, kuris tarsi “įjungia” kamieninių ląstelių augimą.

„Labai svarbi yra terpė, į kurią suleidžiama kamieninų ląstelių, - pažymi B.Olwinas. – Kai ta terpė implantuotoms ląstelėms siunčia informaciją, kad yra pažeidimas, kamieninės ląstelės į tai reaguoja specifiškai – 170% efektyviau. Tikimės sukurti medikamentą, kuriuo būtų galima valdyti transplantuotųjų kamieninių ląstelių elgseną.“

Kamieninės ląstelės yra universalios „tuščios“ ląstelės, kurios sugeba pavirsti be kokio tipo ląstelėmis ir atlikti jų funkcijas.

Mokslininkai tęsia tyrimą ir mėgina patikrinti, ar tokį patį poveikį pelėms turės žmonių kamieninės ląstelės.

„Jei rezultatai bus teigiami, tai reikš, kad įmanoma persodinti ir žmogaus raumenų ląsteles, – pareiškė tyrimo autoriai. – Kol kas sėkmės pasiekėme dirbdami ne su žmonėmis, o su pelėmis. Be to, mažai efektyvus sveikų jaunų pelių ląstelių persodinimas į kitų sveikų jaunų pelių raumenis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)