Šveicarų armijos kišeninį peilį išrado romėnai prieš 2 tūkst. metų  (17)

Kembridžo muziejuje demonstruojamas 2 tūkst. m. senumo įrankis įrodo, kad Šveicarijos armijos kareivišką kišeninį peilį iš tiesų išrado romėnai, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Populiariojo universalaus peilio romėniška versija turi antgalį su šaukštu, peiliu, šakute, smaigčiu ir net įrankiu, panašiu į dantų krapštuką. Jis vos 15 cm ilgio, tad lengvai tilpdavo kišenėje, be to, jį lengva valyti ir galąsti, nes jis pagamintas iš sidabro ir geležies. Romėnų valgymo įrankis datuojamas 201-300-aisiais mūsų eros metais, o jo kilmė siejama su Europos Viduržemio jūros regionu. Šiuo metu šis įrankis pirmą kartą eksponuojamas Kembridžo Fitzwilliamo muziejuje.

Muziejaus atstovė Lucy Theobald pasakė: „Manoma, kad tai romėniško „šveicarų armijos kišeninio peiliuko“ pavyzdys. Tai įrankis, kurį sudaro peilis, šaukštas, šakutė, smaigas, skirtas iškrapštyti sraiges iš kiautų, ir mentelė, kuria, manoma, iš siaurakaklių butelių buvo krapštomas padažas.“ Ekspertai mano, kad šiuo įrankiu, kuris buvo rastas Viduržemio jūros regione, naudojosi pasiturintis keliautojas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (17)