Intravertai – neatrasti lyderystės brangakmeniai  (13)

Daugelis mūsų įsitikinę, kad lyderis turi pasižymėti tokiomis savybėmis kaip dominavimas, valdingumas ir pan. Tačiau akivaizdu, kad pasyvus vaidmuo ir nuolatinis bei nuoseklus darbas komandoje, neužgožiant kitų jos narių, gali atnešti daug didesnę sėkmę ir kolegų įvertinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspresyvios asmenybės dažnai siejamos su aukštais postais tiek valdžioje, tiek privačiame sektoriuje, tačiau paskutiniai atlikti tyrimai rodo, kad sėkmingai kopti karjeros laiptais puikiai sekasi ir intravertams. Harvardo verslo mokyklos mokslininkė Francesca Gino nustatė, kad būtent intravertai dažnai vaidina lemiamą vaidmenį tose komandose, kurios skina laurus įvairiose srityse. Daugelis mūsų įsitikinę, kad lyderis turi pasižymėti tokiomis savybėmis kaip dominavimas, valdingumas ir pan. Tačiau akivaizdu, kad pasyvus vaidmuo ir nuolatinis bei nuoseklus darbas komandoje, neužgožiant kitų jos narių, gali atnešti daug didesnę sėkmę ir kolegų įvertinimą. F. Gino kartu su kolegomis apklausė vadovus ir paprašė jų įvertinti bei priskirti save kažkuriam iš dviejų tipų. Paaiškėjo, kad ekstravertai buvo labiau dominuojantys, mažiau imlūs naujovėms, kartais netgi nusiteikę priešiškai kolegų atžvilgiu. Tuo tarpu intravertai vadovai užėmė klausytojo pozicijas, jie sugebėdavo išgirsti naujas idėjas ir kartu su komanda jas įgyvendindavo. Tyrimo autorė tvirtina, kad intravertai – stiprios asmenybės, kurios veda savo komandą į sėkmę.

“Jeigu vadovas dirba komandoje, kurioje yra daug savo srities specialistų, naujų idėjų generatorių, o komandos nariai linkę veikti ir įgyvendinti planus, vadovui geriau priimti stebėtojo vaidmenį. Būtent tokį patarimą duočiau dažnai sunkiai pasyviojo rolę prisiimantiems ekstravertams”, – sako pašnekovė.

Tyrimo išvadose taip pat teigiama, kad intravertai gali būti ir yra puikūs lyderiai, tačiau ekstravertams pavyksta greičiau ir sėkmingiau kopti karjeros laiptais. Praėjusiais metais atlikta studija parodė, kad net 60 proc. aukščiausio lygio vadovų yra ekstravertai arba bent jau save tokiais laiko.

“Labai tikimės, kad jau netolimoje ateityje personalo specialistai kartu su vadovais daugiau kalbėsis, ką jų komandai gali duoti lyderis intravertas. Galiu tvirtai pasakyti, kad tokį žmogų tikrai verta samdyti ir netikėti nepagrįstais mitais, kad santūrūs kandidatai negali užimti aukštų postų” – įsitikinusi mokslininkė.

Ekstravertai dažnai jaučia įtampą nebūdami minioje, jie nuolat stengiasi būti dėmesio centre, todėl kartais laikomi netgi perdėtai socialiais. Intravertai dažnai renkasi vienatvę ir puikiai jaučiasi patys su savimi, bet tai nereiškia, kad jie mėgsta ir nori būti vienumoje tik to, kad yra drovūs ar gėdijasi viešumos Kartais intravertai naudoja neverbalinę kalbą, kad įsitikintų, jog jie yra svarbūs, tačiau jiems nereikia būtų iškeltiems iki padebesių.

Užtenka ir kuklaus įvertinimo. Kartais jie pasisako ir stebi, ar jų kas nors klausosi. To visiškai užtenka patvirtinimui, kad pozicijos neprarastos. Sunku tokioje situacijoje įsivaizduoti ekstravertą. Paprastai jie dėmesio siekia daug agresyvesniais būdais ir tokio “paprasto” įvertinimo jiems niekada neužtenka. Tai nėra visapusiškai neigiama savybė, tačiau pasimokyti tikrai yra ko.

Intravertiškajam asmenybės tipui priskiriami tokie verslo magnatai kaip Billas Gatesas (Microsoft) ar Jeffas Bezosas (amazon.com).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)