Tūkstančiai augalų rūšių neatrastos guli spintose  (5)

Gali būti, kad augiau negu 35 tūkst. naujų žydinčių augalų rūšių, guli neatrastos spintose visame pasaulyje, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Botanikai skaičiavo kiek laiko reikia surinkti naujoms rūšims ir joms identifikuoti. Pasirodo, kad tai dažnai užtrunka dešimtmečius. Tyrime, kuris publikuotas „Proceedings of the National Academy of Sciences“ mokslininkai pateikė išvadą, kad iš 70 tūkst. žydinčių augalų, kurie dar turėtų būti surasti, pusė jau yra surinkti, tačiau vis dar laukiantys identifikavimo.

Augalai jau šimtus metų įrašomi į katalogus. Tradiciškai, potencialiai naujos rūšys yra džiovinamos išdėsčius ant kartono, pažymimos ir saugomos herbariumuose. Yra apie 3 tūkst. herbariumų pasaulyje, o juose – tūkstančių tūkstančiai egzempliorių.

Oksfordo universiteto daktaras Robertas Scotlandas praleido 15 metų herbariumuose ieškodamas vieno specifinio žydinčių augalų Strobilanthes geno. Per savo darbo laiką jis rado 60 naujų neatrastų rūšių, gulinčių herbariumų kolekcijose. Kartu su savo kolegomis, jis nusprendė pabandyti suskaičiuoti, kiek neatrastų žydinčių augalų pasimetė lentynose.

Jie surinko duomenis apie daugiau negu 3,200 rūšių, identifikuotų nuo 1970 m. ir tikrino laiką, praėjusį tarp suradimo ir identifikavimo. Mokslininkai suskaičiavo, kad tik 16 proc. augalų buvo aprašyti per penkerius metus nuo suradimo, o beveik ketvirtadalis – tik po 50 metų. Kai kurios rūšys buvo identifikuotos tik po 150 metų.

Jeigu tokia tendencija išsilaikys ir ateityje, dar 35 tūkst. rūšių bus atrastos herbariumuose per ateinančius 35 metus. Tai pusė iš tų naujų rūšių, kurias botanikai dar tikisi rasti.

Per tyrimus botanikai gali panaikinti pasikartojimus, kylančius dėl skirtingų tų pačių rūšių pavadinimų įvairiose šalyse. Tačiau R. Scotlando tyrimas pateikė 60 naujų rūšių iš herbariumų kolekcijų gelmių.

taigi kodėl tiek daug augalų guli neidentifikuoti? R. Scotlandas tai pateisina ekspertų ir resursų stoka, bet ateityje šių saugyklų ištyrimas bus labai svarbus. Nėra pakankamai žmonių, kad identifikavimo procesas būtų užbaigtas laiku. Informacijos iš herbariumų surinkimas yra reikšmingas iššūkis ateities kartoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)