Mokslininkai į pasaulį pažvelgė bičių akimis  (2)

Mokslininkai pamėgino į pasaulį pažvelgti bitės akimis. Pasirodo, bitės gėles, augalus ir apskritai visą pasaulį regi ultravioletinėje šviesoje, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gėlių vaizdinių archyvą (Floral Reflectance Database - FReD) įkūrė tyrinėtojai iš Londono imperatoriškojo koledžo ir Karalienės Marijos universiteto Londone. Jame mokslininkai turi galimybę augalus pamatyti bičių ar kitų žiedadulkes pernešančių vabzdžių akimis.

Bitės, kitaip negu žmonės, gali matyti ultravioletinių spindulių spektrą.

„Tyrimas atskleidžia, kad pasaulis, kokį jį regime mes, nėra fizinis arba „tikrasis“ pasaulis – skirtingi gyvūnai turi skirtingus jutimus, priklausomai nuo aplinkos, kurioje jie gyvena, tad skiriasi ir jų suvokiamos tikrovės“, – sakė biologijos ir chemijos mokslų profesorius Larsas Chittka.

„Didžioji dalis spalvotojo pasaulio, kurį bitės ar kiti gyvūnai regi ultravioletinių spindulių ruože, yra visiškai nematoma mums. Norint pamatyti tą nežinomą pasaulio pusę, mums reikia specialios įrangos“, – pridūrė jis.

Mokslininkai suregistravo daugybės augalų spektroreflektyviuosius vainiklapių ir lapų duomenis. Kitaip tariant, užfiksavo, kaip regimos ir neregimos šviesos spindulius atspindi jų vainiklapiai ir lapai. Pasirodo, augalų spalvos regimos ne tik regimųjų bangų ruože.

Duomenų bazės vartotojai gali pamatyti, kaip minėtieji augalai atrodo skirtingų vabzdžių akimis. Skirtingos rūšys tą patį objektą regi skirtingai.

Vabzdžių regimas spalvas mokslininkai nustatė į jų regos receptorius įterpę mikroelektrodus, taip pat pasitelkę ne tokius invazyvius elgesio tyrimo metodus.

Matant pasaulį taip, kaip jį regi vabzdžiai, galima pamatyti tai, kas žmogaus akiai nematoma, pavyzdžiui, vietą, kurioje vabzdžiui patogiausia nutūpti ir rinkti nektarą. Būtent regėjimo ypatumai vabzdžiams suteikia galimybę rasti pagrindinį jų maisto šaltinį – nektarą. Vabzdžių tūpimo vietos regimos kaip spalvoti arba taškuoti koncentriniai ratilai.

„Gana dažnai tokių apvalių, simetriškų pavidalų centre galima pamatyti kitokių spalvų. Kitų gėlių žiedų centruose bitės regi taškelius – tai dažniausiai būna plyšeliai, pro kuriuos bitės renka nektarą“ – aiškina prof. L.Chittka. kaip atrodo gėlės žiedas bičių akimis, galima išvysti šioje BBC animacijoje. 

Kokia prasmė vaizdą matyti vabzdžio akimis? Profesorius L. Chittka sako, kad tai gali duoti komercinės naudos.

„Kas trečias patiekalas ant mūsų stalų atsiradęs todėl, kad kažkada savo triūsą atliko žiedadulkes pernešantys vabzdžiai, - pabrėžia mokslininkas. – Tam, kad vabzdžius galėtume komerciškai išnaudoti kaip žiedadulkių pernešėjus, mums reikia suprasti, kaip jie regi augalų žiedus. Turime perprasti, kokią šviesos terpę sukurti komerciniuose stikliniuose šiltnamiuose, kad bitės lengviau aptiktų žiedus“ – siūlo projekto autoriai.

Biologai taip pat tikisi, kad šis unikalus žiedų vaizdinių archyvas padės suprasti, kaip skirtinguose arealuose nuo Pietų Afrikos iki Šiaurės Europos evoliucionavo augalų spalvinės gamos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)