D.Britanijoje gyvenimo kokybę gerina medžiai  (0)

D. Britanijos Vyriausybė išleido 4,2 mln. svarų sterlingų medžių sodinimui šalies miestuose ir miesteliuose. Daugiausiai medžių buvo pasodinta nepasiturinčiųjų kvartaluose. Tikima, kad žaliosios erdvės padės pagerinti šiuose rajonuose tvyrančią slogią atmosferą. Ar tikrai medžiai turi tokią galią?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visuotinai pripažįstama, kad namai, apsupti medžių ir dekoratyvinių augalų, potencialiems gyventojams visuomet būna patrauklesni nei tuščia gatvė, kurioje tik namai ir pilkuma. Kai kurie atlikti tyrimai rodo, kad gerai prižiūrėta ir skoningai sutvarkyta aplinka nekilnojamojo turto vertę pakelia net 15 procentų.

Tačiau britų Vyriausybė, pradėjusi medžių sodinimo kampaniją, teigia tai daranti ne dėl to, kad pakeltų NT vertę, o tik rūpinasi žmonių gerove. Taip pat džiaugiamasi, kad bendruomenės aktyviai pasijungia ir prisideda prie aplinkos apželdinimo. Taip mažesnes pajamas gaunantys žmonės, kurie paprastai būna pasyvūs piliečiai, daug mieliau buriasi į bendruomenes ir socializuojasi.

Valdžios atstovė Margaret Lipscomb teigia, kad medžiai sodinami ne tik dėl to, kad gražiau atrodo gatvės ir rajonai. Sodinukai yra ir labai praktiški. Vasarą jie sukuria natūralų pavėsį, o žiemą, nukritus lapams, praleidžia šviesą į namus. Teigiama, kad tokia sodinimo programa buvo pradėta įgyvendinti ir norint prisidėti sprendžiant klimato kaitos problemas. Mat medžiai sulaiko vandenį atmosferoje ir taip ją atvėsina. Tikimasi, kad žaliosios zonos prisidės ir prie biologinės įvairovės didinimo. Tankiai medžiais apsodintos gatvės taps vabzdžių ir paukščių migracijos takais.

Pasak M. Lipscombės, moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, gyvenantys gausiai žaliuojančiose teritorijose, dažniau pradeda sveikai gyventi, be to jie tampa ramesni, pastebimai sumažėja agresyvumas. Tvirtinama, kad sodriai žaliuojančiose gatvėse įvyksta gerokai mažiau auto įvykių – vairuotojai važiuodami tokia gatve sulėtina greitį ir būna dėmesingesni.

Portalas bbc.com sutinka, kad tikslai, kurių siekia Vyriausybė yra sveikintini, tačiau rezultatai sunkiai išmatuojami. Vienas tokių – sveikatos pagerėjimas. Tačiau prieš kurį laiką Nyderlanduose atlikti tyrimai patvirtina Britanijos Vyriausybės išsakytas mintis. Teigiama, kad net 10 procentų žmonių iš visos bendruomenės, kurie gyvena žaliuojančiuose rajonuose, daug rečiau turi sveikatos problemų. JAV mokslininkai ir medikai vieningai laikosi nuomonės, kad po sunkių operacijų pacientams greičiau atgauti jėgas padeda gamta, medžiai. Jeigu jie neturi galimybių būti gryname ore, patariama bent jau daugiau laiko praleisti prie lango, žiūrint į žaliuojančius medžius.

Prieš keletą savaičių portale buvo publikuotas rašinys apie tai, kad mieste augantys seni medžiai mažina nusikalstamumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)