Melo detektorius mūsų smegenyse  (6)

Mokslininkai atrado schemą žmonių smegenyse, kuri padeda mums nuspėti, kad kitas žmogus meluoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus gebėjimas įsivaizduoti, ką galvoja kitas žmogus, yra vienas iš sugebėjimų, įgautų per socialinio gyvenimo patirtį. Mūsų smegenys pastebėjusios neįprastą kito žmogaus elgesį, siunčia signalus apie tai, kad jis gali meluoti. Mokslininkų atradimai taip pat paaiškina, kodėl kai kurie žmonės tampa paranojikais.

Tyrimas buvo atliktas Oksfordo universitete. Mokslininkai skanavo savanorių smegenis, jiems žaidžiant žaidimą. Savanoriai turėjo išsirinkti vieną dėžę iš dviejų, kad gautų taškų. Jas dėliojo ir kuri dėžė teisinga, sakė, kitas savanoris, kuris kartais sumeluodavo.

Kai savanoriai pajusdavo, kad jiems gali būti meluojama, dorsomedialinė priekinė smegenų žievės dalis žymiai suaktyvėdavo. Jei savanoriai manydavo, kad su jais elgiamasi teisingai, ši smegenų dalis išlikdavo rami.

Jei tik savanoriai pradėdavo jausti, kad jiems meluojama, jų smegenų veikla pasikeisdavo ir pradėdavo siūlyti pergalvoti priešininko veiksmus. Jei savanoriams būdavo patariama, kaip elgtis, smegenys pamačiusios rezultatą galvodavo ne apie veiksmo teisingumą apskritai, o apie tai, ar buvo teisingas duotas patarimas.

Mokslininkų komandos vadovas Matthew Rushworthas sakė: „Bandėme išsiaiškinti specifinę schemą smegenyse, kuri leidžia suvokti, kad kitas žmogus meluoja. Žmonės, sergantys šizofrenija yra labai paranojiški. Tai reiškia, kad jų smegenys nuolat daro klaidingus spėjimus, apie kitų žmonių veiksmus.“

Taip vadinama proto teorija yra paremta tuo, kad smegenys leidžia spėti kitų žmonių jausmus ir jais vadovaujantis daryti atitinkamus sprendimus. Mokslininkai mano, kad žmonės, sergantys autizmo formomis neturi tokio sugebėjimo.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: